Ärtsoppa
4 portioner
Tillagningstid över 60 minuter + tid för blötläggning

500 g gula ärtor
1 l vatten
1 grönsaksbuljongträning
1 gul lök
400 g rimmat bogfläsk
1 1/2 tsk torkad mejram
1/3 kruka hackad färsk timjan
salt
svartpeppar
senap till servering

Skölj ärtorna och blötlägg dem i ca 10-12 timmar.
Häll bort vattnet från ärtorna och tillsätt nytt vatten. Koka upp ärtorna med grönsaksbuljongen. Skala och hacka löken. Skär bogfläsk i mindre bitar. Lägg lök och bogfläsk i soppan, tillsätt mejram och timjan. Låt soppan sjuda i ca 1 timme tills ärtorna mjuknat. Rör om då och då. Späd eventuellt soppan med mer vatten om det behövs. När ärtorna mjuknat, mosa dem med en potatisstöt eller en slev. Smaka av med salt och peppar.

Servera ärtsoppan med senap och pannkakor.
Klicka här för pannkakasrecept.

css.php