Torsdag

Den här torsdagen har vi spenderat genom att vi började dagen med att äta en brunch på Ikea sedan gjorde jag (Elina) ett besök hos frisören och klippte av ca 1 dm av håret. Nu känns håret riktigt fräscht igen. Medan jag klippte mig åkte Micke och fyllde på med gasol så vi kan fortsätta grilla. Lunchen åt vi på restaurangen Laxmi här i Västerås som serverar riktigt god indisk mat. Vi blev proppmätta. Eftermiddagen har vi spenderat med att handla på Ica Maxi, städat hela huset, gjort rabarbersaft och ätit en riktigt god middag.

Kvällens middag blev en härlig vattenmelonsallad med en grillad rostbiff till.

Recept på vattenmelonsalladen hittar du här.

Vattenmelonsallad med ruccola och fetaost

Vattenmelonsallad med ruccola och fetaost

Vattenmelonsallad med ruccola och fetaost
4 portioner
Tid under 30 minuter

1 kg vattenmelon
1 rödlök
1 påse (65 g) ruccola
150 g fetaost
salt
peppar
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger

Skär vattenmelonen i tärningar. Skiva rödlöken. Lägg vattenmelon, rödlök och ruccola i en skål och blanda. Smula över fetaosten och smaka av med salt och peppar. Häll över olivolja och balsamvinäger och blanda.

Servera salladen med t.ex. grillat kött, halloumi eller kyckling. Eller ät som den är eller servera som ett tillbehör.

Sötpotatis- och morotssallad med grillad halloumi

Sötpotatis- och morotssallad med grillad halloumi

Sötpotatis- och morotssallad med grillad halloumi
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

500 g sötpotatis
250 g morötter
olivolja
flingsalt
peppar
4 nävar ruccola
1 ask tomater t.ex. körsbärstomater
1 skivad rödlök
valfri mängd pumpakärnor
valfri mängd balsamvinäger
1/2 kruka hackad bladpersilja
en klick ceasarsås t.ex. från Eriks såser
2 pkt halloumi

Skala sötpotatis och morötter. Skär sötpotatis och morötter i tärningar. Blanda med olivolja och lägg i en ugnssäker form. Strö över flingsalt och peppar. Ställ plåten in i ugnen i ca 20-25 minuter tills sötpotatisen och morötterna fått fin färg.
Grilla eller stek halloumin i en panna tills den fått fin gyllene färg på bägge sidor.

Bygg ihop en sallad direkt på tallriken med ugnsrostad sötpotatis och morötter, 1 näve ruccola, några körsbärstomater, skivad rödlök, pumpakärnor och bladpersilja. Ringla över balsamvinäger och toppa salladen med halloumi, bladpersilja och en klick caesarsås.

Latdag

Efter att trallen blev klar igår så har vi haft en lat dag hemma där vi inte har gjort någonting. Vi började dock kolla på en ny serie på HBO. Chernobyl, efter första avsnittet verkar den helt okej!
Det lagades även en vegetarisk middag idag i form av sötpotatis- och halloumibiffar. riktigt smarrigt.

Receptet hittar du här.

Sötpotatis- och halloumibiffar

Sötpotatis- och halloumibiffar

Sötpotatis- och halloumibiffar
4 Portioner
Tillagningstid ca 30 minuter
Ugnstemperatur 250 grader

4 port couscous
250 g sötpotatis
1 pkt halloumi
1 ägg
1 dl ströbröd
1/2-1 röd chili (efter smak)
3/4 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka persilja
salt
peppar
olivolja

Sätt ugnen på 250 grader.
Skala sötpotatisen. Riv sötpotatisen och halloumin grovt på ett rivjärn. Blanda sötpotatis, halloumi, ägg, ströbröd, chili och mjölk i en skål/bunke. Pressa ner en vitlöksklyfta och tillsätt hackad persilja och blanda runt. Forma till 8 stycken biffar med händerna eller i en hamburgerpress. Lägg biffarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten mitt i ugnen tills de har fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter.
Tillaga couscousen enl. förpackningens anvisningar.

Servera biffarna med couscousen, aioli och en sallad.

Söndag

Vilket fint väder vi har! Det känns som att det redan är sommar. Idag har Elina klippt gräset medans jag gick runt kanterna med trimmern (förutom där det ligger massa brädor och annat skräp). Sen solades det en stund på tomten, varpå Elina somnade i solstolen en stund. 🙂

Trallbygget fortsätter, men just nu känns det inte som att det händer någonting. Det är lite för varmt att arbeta när solen har kommit fram runt husknuten.

Efter trallbygget gick jag in och lade mig på soffan en stund medans Elina lagade en smarrig kycklinggryta med curry och paprika.

Receptet hittar du här.

Imorgon är det Game Of Thrones final till frukost! Underbart!

Enkel kycklinggryta med curry och paprika

Enkel kycklinggryta med curry och paprika

Enkel kycklinggryta med curry och paprika
4 portioner
Tillagningstid ca 30 minuter

600 g kycklingfilé
1 gul lök
ca 200 g grillad paprika på burk
1 tsk gul curry
1 msk kycklingfond
1 dl visp- eller matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
1/2 – 1 dl vatten
salt
peppar
1 kruka hackad persilja
olja till stekning

Skär kyckling i bitar. Skala och hacka löken. Skär paprikan i strimlor. Hetta upp en gryta/panna med olja, bryn kycklingen i omgångar och ställ åt sidan. Fräs lök utan att det tar färg. Lägg i kycklingen och paprikan. Tillsätt curry och kycklingfond och blanda runt. Häll i grädden, tillsätt crème fraiche och lite vatten. Låt grytan puttra i några minuter och smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja innan servering.

Servera gärna grytan med ris, kokt broccoli och tomatklyftor.

Elinas jordgubbstårta

Elinas jordgubbstårta

Elinas jordgubbstårta ca 10-12 bitar
Ugnstemperatur 175 grader

Tårtbotten
Den här tårtbotten består av lika mängd ägg, socker och mjöl. Tillsätt även bakpulver och vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en bakform med löstagbara kanter ca 23-24 cm i diameter. Klä kanterna med bakplåtspapper. Bakplåtspappret ska förlänga formens kanter, se bild nedan.
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck 5 ägg i ett av glasen. Fyll sedan det andra glaset med socker tills det är lika fyllt som glaset med äggen. Gör likadant med det tredje glaset och fyll på med vetemjöl. Tillsätt 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker i glaset med vetemjölet. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget och vänd med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Ta ut ur ugnen och låt tårtbotten svalna helt och hållet innan den delas och fylls.
Tips är att frysa in tårtbotten en stund eller över natten när den svalnat helt. Då blir tårtbotten enklare att dela.

Fyllning, Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
3 msk maisstärkelse (maizena)
1 vaniljstång
2 äggulor

Blanda mjölk, vispgrädde, socker och majsstärkelse i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet och lägg det i kastrullen. Koka upp och koka på medeltemperatur i ett par minuter tills krämen tjocknat, viktigt att man vispar under hela koktiden så det inte bränner fast. Ta kastrullen från värmen och vispa i äggulorna. Häll sedan över vaniljkrämen i en skål och låt svalna över ett kallt vattenbad alternativt i kylen.

Fuktning
1/2 dl citronsaft
1/2 dl vatten
ev. 1 msk socker

Blanda samman citronsaft, vatten och eventuellt lite socker om det smakar för surt.

Jordgubbssylt till fyllning.

Montering och fyllning av tårtan
När vaniljkrämen svalnat är det dags att börja montera och fylla tårtan.

Börja med att dela tårtan i 3 delar. Montera gärna tårtan i en bakform med löstagbar kant. Placera botten biten av tårtan i bakformen. Fukta tårtbiten och bre sedan över ett generöst lager av jordgubbssylt. Bre sedan över hälften av vaniljkrämen på jordgubbssylten. Repetera i samma ordning för nästa bit av tårtbotten. Avsluta med ett lägga sista tårtbotten. Låt stå i kylen i minst 2 timmar eller över natten innan tårtan spacklas.

Medan tårtan står i kylen är det dags att göra jordgubbssås som tårtan ska toppas med samt färskostkrämen som tårtan ska spacklas med.

Jordgubbssås
200 g frysta jordgubbar
3 msk florsocker

Lägg frysta jordgubbar i en kastrull. Koka upp jordgubbarna på medeltemperatur tills de lösts upp. Sila genom en trådsil eller finmaskig sil. Blanda ner florsocker i jordgubbssåsen och låt sedan svalna.

Färskostkräm med vit choklad
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
500 g naturell färskost

Hacka chokladen i mindre bitar och smält sedan i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Ställ åt sidan. Vispa grädden lätt. Lägg i färskosten i grädden och vispa sedan ihop till en fluffig smet. Häll ner den smälta chokladen och vispa ytterligare tills smeten fått en jämn och fin konsistens. Ställ krämen i kylen i minst 30 minuter innan den spacklas på tårtan.

Jordgubbar till garnering av tårtan

Spackling och garnering av tårtan
När tårtan fått stå i kylen i minst 2 timmar med fyllningen är det nu dags att spackla och garnera tårtan.

Spackla tårtan med färskostkrämen och spritsa gärna runt kanterna med färskostkräm. Häll på jordgubbssåsen och garnera med jordgubbar. Låt tårtan stå i kylen i minst 1 timme innan servering.


Grillning, trallbygge och ESC

Idag har varit en skön dag, mycket jobb har gjorts på trallen som verkligen börjar ta form. Ska bli helt underbart. Nästa steg är bara att planera lite utemöbler, loungeset m.m.

Vi har grillat även idag. Denna gång blev det grillad lax-taco. En fantastisk variant på den klassiska tacon.

Här är receptet på laxtaco.

Ikväll är det Eurovision också, till det blir det lite ananas och en chokladdessert med oreo som du hittar under denna länk.

Chokladcheesecake med oreosmul i glas

Chokladcheesecake med oreosmul i glas

Chokladcheesecake med oreosmul i glas
4 portioner

1 paket Oreo crispy & thin
250 g mascarpone
100 g naturell färskost
1/2 dl florsocker
2 1/2 msk kakaopulver
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering
Oreosmul
1 dl vispad grädde

Krossa oreokexen till ett smul. Fördela kexmulet i botten på fyra glas, men spar gärna lite av kexmulet till garnering. Lägg mascarpone, färskost, florsocker och kakao i en skål. Vispa ihop med en elvisp tills konsistensen är jämn och fin. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Vänd ner grädden i chokladblandningen med hjälp av en slickepott. Fördela eller spritsa ut chokladblandningen i glasen. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Innan servering toppa med oreosmul och klicka eller spritsa ut en klick med grädde.

css.php