Nu tar vi helg!

Det är bara torsdag men inte vilken torsdag som helst, vi har nämligen tagit helg redan! Hur skönt är inte det? Vi har valt att ta ut en semesterdag imorgon för att förlänga helgen. Imorgon kommer vi att åka till Romme Alpin och åka skidor över dagen. Kommer bli hur kul som helst. Den här vintern har vi inte hunnit åka skidor men nu blir det äntligen av förmodligen första och sista gången för den här vintern. Men en gång är mer än ingen gång.

Vi har kickat igång den här helgen med att ätit en riktigt god och smakrik köttfärssås, mums! Vi gillar köttfärssås som smakar mycket och där kryddningen gärna får ta för sig. Så fega inte när man kryddar en köttfärssås och låt den gärna puttra länge.

Så hur gör vi vår köttfärssås? Nyfiken? Klicka då på denna länk!

Köttfärssås

Köttfärssås

Köttfärssås
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter

500 g nötfärs
1 pkt bacon
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 köttbuljongtärning
1 tsk torkad timjan
2 msk tomatpuré
1/2 msk kalvfond
400 g passerade tomater
3/4 kruka hackad färsk oregano
4-6 dl vatten
1 tsk strösocker
örtsalt
salt
peppar

Skala lök och morot, hacka löken och grovriv moroten. Krossa och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en gryta eller panna med hög kant och fräs lök och morot. Tillsätt vitlök och bacon och fräs i någon minut. Lägg i färsen och fräs i några minuter tills färsen fått färg. Strö över buljongtärningen och tillsätt timjan, tomatpuré, kalvfond, passerade tomater, oregano, vatten. Koka upp och sänk sedan värmen. Smaka av med socker, örtsalt, salt och peppar och låt köttfärssåsen puttra i minst 30 minuter, ju längre desto godare blir såsen.

Servera gärna köttfärssåsen med pasta och parmesanost.

Fisk till middag

Som rubriken lyder blev det fisk till middag. Idag lagade vi en fiskgratäng gjord på torsk, tomater och purjolök. Mycket gott och ganska enkelt att laga. Det som kräver lite kärlek när man lagar denna rätt är såsen, man får vara lite aktsam så man inte bränner fast i botten.

Sugen på att laga just denna fiskgratäng? Klicka här för recept!

I övrigt har den här dagen varit en helt vanlig tisdag med jobb och sedan en kort promenad runt kvarteret efter jobbet.

Ha en fortsatt bra tisdag! 🙂

Fiskgratäng med tomat och purjolök

Fiskgratäng med tomat och purjolök

Fiskgratäng med tomat och purjolök
4 portioner
Tillagningstid ca 30-40 minuter

500 g tinad torsk
1/2 – 1 ask cocktailtomater
1 purjolök
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 fiskbuljongträning
1/2 kruka hackad dill
1 citron
salt
peppar
2 dl ost

Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna och skär purjolök i bitar. Salta torsken. Lägg torsk, tomater och purjolök i en ugnssäker from. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölk i omgångar, vispa hela tiden och lägg i buljongtärningen. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter och vispa såsen ofta. Smaka av med ev. salt och tillsätt peppar, dill och saft från citron. Häll såsen över fisken och strö sedan över riven ost. Ställ formen in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera gärna fiskgratängen med kokt potatis


Lättlagad kycklinggryta

Veckans första middag var lättlagad. En kycklinggryta som enkel och snabblagad.
Vi älskar att laga finare och mat som kräver lite mer omtanke och planering men på vardagar är det skönt när det går fort, detta eftersom vi båda är hungriga direkt när vi kliver innanför dörren efter en arbetsdag.

Vill du också ha en enkel maträtt att laga en vardag när orken tryter, då tycker vi att du ska prova denna lättlagade kycklinggryta med smak av chili och lime

Ha en fortsatt trevlig måndagskväll

Enkel kycklinggryta med smak av chili och lime

Enkel kycklinggryta med smak av chili och lime

Enkel kycklinggryta med smak av chili och lime
4 portioner
tillagningstid ca 30 minuter

600 g kycklingfilé
1 stor röd paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl mat- eller vispgrädde
1 dl chilisås
salt
peppar
1 lime
1 kruka bladpersilja
olja till stekning

Skär kyckling och paprika i bitar. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta med olja, bryn kycklingen i omgångar och ställ åt sidan. Fräs paprika och lök i några minuter. Tillsätt vitlök och kycklingen. Häll på grädde och chilisås. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra i några minuter. Pressa över limesaft och hacka bladpersilja och strö sedan över.
Servera gärna grytan med ris.

Enchilada i ny variant

Dagens middag bestod av en enchilada, men inte så som den brukar se ut.
Denna gång var huvudråvaran korv. Spännande att prova någonting nytt.
Det är ofta vi provar någonting nytt som faktiskt blir bra och som vi blir nöjda med, detta är en av de gångerna.

Vill du också prova någonting nytt, klicka på denna länk.

Korvenchiladas

Korvenchiladas

Korvenchiladas
4 portioner
Tillagningstid ca 30 minuter
Ugnstemperatur 200 grader


4 st korvar, typ kabanoss eller chorizo
4 st tortillabröd
2 röda paprikor
jalapeno efter smak
1 burk salsasås
2-3 dl riven ost
smör till stekning
olja till stekning
Gräddfil eller crème fraiche till servering

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär korvarna i lite mindre bitar på längden och skär paprikan i stavar.
Hetta upp en panna med smör och stek korvarna klara.
Hetta upp en panna med olja och bryn på paprikorna lätt.
Lägg paprikastavarna, korven och jalapenon i tortillabröden, häll på lite salsasås och riven ost.
Rulla ihop och lägg på en ugnsform med skarven nedåt och strö på riven ost.
Ställ in mitt i ugnen i ca 5-7 minuter tills osten smält och tortillan har blivit lite krispig

Servera med gräddfil eller crème fraiche, salsasås och gärna en fräsch sallad.

Drottningpaj

Vädret var inte det bästa på förmiddagen men då passade jag på att baka en paj inspirerad från Finland. Nämligen en drottningpaj med kvargtäcke eller så kallad rahka kuningatarpiirakka som det heter på finska. Att baka med kvarg är vanligt i Finland och man använder det bland annat i pajer och bullar m.m. Framöver kommer jag även att baka kvargbullar som jag kommer sedan publicera recept här på bloggen. Man kan göra mycket goda bakverk med kvarg.

Micke tyckte att pajen smakade väldigt bra och han skulle kunna äta upp hela pajen sa han. Jag blev också riktigt nöjd med resultatet och smaken.

Sugen på att prova pajen? Klicka då här för att komma till receptet!

Drottningpaj med kvargtäcke

Drottningpaj med kvargtäcke

Drottningpaj med kvargtäcke
ca 8 bitar
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

Pajskal
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk strösocker
2 msk iskallt vatten

Fyllning
250 g naturell kvarg 10%
200 g gräddfil
2 ägg
3/4 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
200 g frysta blåbär
200 g frysta hallon

Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Blanda vetemjöl och socker. Nyp sedan ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjöl- och sockerblandningen. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Blanda samman kvarg, gräddfil, ägg, strösocker och vaniljsocker. Lägg blåbären på det färdiggräddade pajskalet och strö sedan på hallon, spar gärna några hallon till topping. Häll sedan på kvargblandningen och toppa med några hallon. Ställ pajen in i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna. När du tar ut pajen kan pajen kännas lite lös men den kommer att sätta sig när den fått svalna.

Servera pajen som den är eller med en klick vispad grädde.

css.php