Onsdag

Halvvägs till helgen nu, så skönt det ska bli trots att det var en långhelg förra helgen. Idag har inte hänt så mycket alls efter jobbet. Det har i stort sett bara vart lite tv-tittande. Nu har det blivit dags för det näst intill obligatoriska kvällsteet 🙂

Vi skrev ingenting om gårdagens middag, då det var massa annat i görningen igår kväll. Det var iallafall en minestronesoppa som serverades, den innehöll pasta, morötter, tomater och zucchini. MUMS!

Här är receptet på gårdagen minestronesoppa.

Minestronesoppa

Minestronesoppa

Minestronesoppa
4-5 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter

7 dl pasta av valfri sort
1 gul lök
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 dl tomater, typ romantica
1 msk olivolja
1 tsk timjan
2 tsk oregano
1 burk passerade tomater (400g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
1/2 kruka persilja
2 msk fryst basilika
salt
peppar

Hacka lök och vitlök. Hacka sedan zucchini, morötter och tomaterna i mindre bitar. Hetta upp en rymlig gryta med olivolja och fräs lök, vitlök och zucchini mjuk. Tillsätt timjan och oregano och fräs snabbt. Tillsätt passerade tomater, vatten, morötter och tomater. Smula ner buljongtärningarna och häll i tomatpuré, krydda med salt och peppar. Låt sedan soppan puttra på låg värme i ca 15-20 minuter. Häll sedan i pastan och låt puttra tills dess att pastan är mjuk. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Rör ner basilika och hackad persilja innan servering.

Pumpabröd

Pumpabröd

16 små bröd eller 4 st baguetter.

1/4 pkt jäst
1 msk rapsolja
6 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl grovrivet kött av matpumpa
1/2 tsk hel kummin
1 dl pumpakärnor
13-15 dl vetemjöl
hel kummin att strö över
ev. flingsalt att strö över

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten och olja, rör tills jästen löses upp. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig deg. Täck över med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader på över-undervärme. Lägg ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen till bullar eller till 4 baguetter. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla brödet med vatten och strö över kummin och ev. flingsalt. Sätt in mitt i ugnen i 15-20 minuter, (ca 25 minuter för baguetter) tills de fått en fin färg och inte är degiga i mitten.

Kryssning del 2

Dags att fortsätta vår resa på kryssningen med detta inlägg!

Fredag morgon när vi vaknade var vi båda så glada, vi skulle ju ner och äta frukostbuffé på båten, Vi hade bokat den lite lyxigare frukosten där kaffet serverades på bordet och där man även får en liten drink till, mousserande eller en bellini. Så underbart lyxigt 🙂

När vi sedan ankom till Helsingfors var det en liten fotopromenad som stod på schemat innan lunchen. Här kommer ett litet smakprov av de bilder vi tog 🙂

Lunchen intogs på Karl Fazer Café. Det blev en typisk finsk lunch i form av en sopp-buffé. Jag åt en bratwurstsoppa som vi bara måste prova att göra hemma och lägga upp ett smarrigt recept på. Elina åt en klassisk finsk laxsoppa. Efter maten tog vi en kaffe på samma café, en geishalatte. Åh satan vad god den var!

På vägen tillbaka till båten blev det några bilder till. bland annat på denna filur 🙂

Väl på båten blev det en dusch för att sedan gå till puben för att jag (Micke) skulle få sin whiskeyprovning som jag sneglat på hela resan 🙂 Det var supertrevligt, och mycket goda whiskeys, favoriten var Aberfeldy 18yo, den var dock lite dyrare än vad jag planerat att köpa med mig hem, istället vart det en Aberfeldy 12 som fick komma med hem. Elina tog under tiden ett mousserande vin samt en cider.

Sen var det dags för mat på Grillhouse. Mycket välsmakande.

Elinas Dry-age oxytterfilé med lantpommes och bearnaisesås
Mickes Lammrostbiff, bearnaisesås och lantpommes

Efter maten så blev det lite shower på stora scenen och en drink. Kvällen avslutades med mat (igen). Denna gången bara lite enkel mat i form av en korv med bröd och pommes 🙂

Lördagen var det dags för hemresa, men vi fick lite frukostbuffé på båten innan vi gick av. En helt underbar resa. mycket avkopplande, skönt att kommer ifrån jobbet ett tag för en minisemester. Det bästa med denna resa var att vi var hemma redan på lördagen och fick en dag till hemma innan det nu imorgon är dags för jobb igen.

Ha en supertrevlig kväll vänner, och hoppas att nästa vecka blir toppen!

Pumpa- och halloumibiffar

Pumpa- och halloumibiffar

Pumpa- och halloumibiffar
4 portioner
Tillagningstid ca 30 minuter

Pumpa- och halloumibiffar
300 g matpumpa (t.ex. butternut, eller muscat)
200 g halloumi
2 msk potatismjöl
2 ägg
1 dl pumpakärnor
1 tsk timjan
salt
peppar
rapsolja till stekning

Grovriv köttet från pumpan och halloumi. Pressa ur vätskan ur den rivna pumpan. Lägg över i en skål. Strö över potatismjöl över pumpan och halloumin. Tillsätt ägg, timjan, pumpakärnor, salt och peppar, blanda samman allting. Forma till 8 st biffar. Hetta upp en panna med rikligt med olja och stek biffarna i ett par minuter på vardera sida tills de fått en fin gyllene färg.

Servera pumpa- och halloumibiffarna med t.ex. bulgur, ris eller couscous, och en fräsch sallad.

Serveringsförslag

Kryssning Del 1

Nu är våran kryssning till Helsingfors över för denna gången. Vi har haft det supertrevligt med god mat, lite shopping och mycket trevligt sällskap av varandra 🙂

Vi började vår resa i torsdags redan nere på stan i Västerås faktiskt, där åt vi lunch på Spicy Hot, det är ju bara för gott 🙂 Efter lunchen var det bara att hoppa på bussen mot Värtahamnen.
När vi kom på båten gick vi och lämnade väskorna på rummet för att sedan gå och ta oss en fin kaffe och en liten bakelse på båten.
Det blev en chokladmousse-tårtbit. Supergod var den!

Efter att vi hade fikat klart så gick vi istället till baren och satte oss med en öl resp. cider i väntan på middagen senare på kvällen.
Innan det var dags för middag så hann vi också med och kolla på lite luftakrobatik på promenaden i båten. Vi hade fönstret perfekt placerat för att se hela uppvisningen.

Efter denna show var det dags att ta sig till middagen som vi hade bokat på restaurang Tavolata på båten. Vi hade bestämt oss för att äta en 4-rätters middag och den gjorde oss inte besvikna.
Inte helt ovanligt när vi är ute och äter på restaurang är att vi tar samma mat, men denna gång tar nog priset. Vi valde exakt likadan 4-rätters meny 🙂

Antipasti: Breasola med parmesan, picklad lök, grillad citron och färska örter.
Paste-primi: Risotto med karljohansvamp, parmesan och hyvlad tryffel.
Secondi: Oxfilé med caponatastuvning och marsalasås
Dolci: Dragonsmaksat panacotta med bär.

Antipasti: Breasola med parmesan, picklad lök, grillad citron och färska örter.
Paste-primi: Risotto med karljohansvamp, parmesan och hyvlad tryffel.
Secondi: Oxfilé med caponatastuvning och marsalasås
Dolci: Dragonsmaksat panacotta med bär.

Efter den mastiga 4-rätters menyn så blev vi båda helt utslagna. Vi orkade ingenting mer den kvällen utan gick upp till rummet. Vi somnade tidigt, mätta och belåtna. Det var tur att vi hade bokat den sena middagen för annars så hade vi somnat redan kl 19:00!

Del 2 av resan kommer upp under morgondagen.

Tips till helgen!

Här kommer ett tips på en äppelpaj med havre- och kaneltosca! Riktigt god är den och enkel att göra.

Äppelpaj med havre- och kaneltosca
8 bitar
Tid under 60 minuter
ugnstemperatur 200 grader

Pajskal
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl havregryn

Fyllning
ca 4 st äpplen, gärna syrliga
2 msk strösocker

Havre- och kaneltosca
50 g smör
2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajskal
Blanda samman smör, socker och ägg i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en separat bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen och vänd ner havregrynen. Smöra in en pajform (26 cm i diameter) och tryck ut pajdegen i formen.

Fyllning
Skala och skiva äpplena. Blanda äpplena med strösocker. Fördela äpplena över pajdegen.

Havre- och kaneltosca
Smält smöret. Rör ner havregryn, socker, kanel, och vaniljsocker i det smälta smöret. Klicka över toscan över pajen.

Ställ pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader. Grädda pajen i ca 25-30 minuter. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.



Äppelpaj med havre- och kaneltosca

Äppelpaj med havre- och kaneltosca

Äppelpaj med havre- och kaneltosca
8 bitar
Tid under 60 minuter
ugnstemperatur 200 grader

Pajskal
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl havregryn

Fyllning
ca 4 st äpplen, gärna syrliga
2 msk strösocker

Havre- och kaneltosca
50 g smör
2 dl havregryn
1/2 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajskal
Blanda samman smör, socker och ägg i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en separat bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen och vänd ner havregrynen. Smöra in en pajform (26 cm i diameter) och tryck ut pajdegen i formen.

Fyllning
Skala och skiva äpplena. Blanda äpplena med strösocker. Fördela äpplena över pajdegen.

Havre- och kaneltosca
Smält smöret. Rör ner havregryn, socker, kanel, och vaniljsocker i det smälta smöret. Klicka över toscan över pajen.

Ställ pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader. Grädda pajen i ca 25-30 minuter. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

Imorgon åker vi på kryssning!

Imorgon är det äntligen torsdag, ska bli riktigt skönt att ta helg imorgon vid lunch. Vi ska åka iväg på en kryssning till Helsingfors, ska bli riktigt kul.
Vi kommer inte vara så aktiva här på bloggen men på fredag eftermiddag kommer ett tips på en riktigt god äppelpaj. Vi kommer dock vara mer aktiva på instagram @elinaomickes_mat som vi heter där.

Men innan morgondagen och resan vill vi dela med oss av ett recept på en god skinkfrestelse. En annan variant på Janssons frestelse fast med skinka.

Klicka här för recept!

Skinkfrestelse

Skinkfrestelse

Skinkfrestelse
4-5 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

800 g fast potatis
1 gul lök
3 dl grädde
2 dl mjölk
400 g strimlad rökt skinka
salt
svartpeppar
250 g mozzarella

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis och lök. Skär potatisen i stavar och skiva löken. Lägg potatisen och löken i en kastrull. Häll ner grädde och mjölk. Koka sakta tills grädden tjocknat. Rör ofta så det bränns vid. Smaka av med salt och peppar. När potatisen kokat klart vänd ner skinkan. Häll frestelsen i en ugnssäker from och strö över mozzarella. Ställ frestelsen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.

Servera gärna frestelsen med en sallad.

css.php