Krämig lasagne med bacon
4-6 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

12 lasagneplattor
3 dl riven parmesanost (topping)

Köttfärssås
1 msk olja
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
2 msk kalvfond
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
400 g passerade tomater
salt
peppar
1 kruka hackad basilika

Bechamelsås
6 msk smör
5 msk vetemjöl
1 l mjölk
4 dl riven parmesan
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala lök och vitlök och hacka sedan i mindre bitar. Skär sedan bacon i mindre bitar. Värm upp en panna med olja och fräs gul lök utan att den tar färg. Lägg sedan i färsen och bryn den. Tillsätt vitlök och bacon i pannan och fräs ytterligare i någon minut. Tillsätt kalvfond, rödvinsvinäger, tomatpuré, torkad timjan och passerade tomater. Låt koka ihop och smaka sedan av med salt och peppar. Tillsätt sedan hackad basilika och låt köttfärsen puttra medans bechamelsåsen ska göras.

Smält smöret i en kastrull, rör ned mjöl och späd sedan med mjölk. Vispa hela tiden så att det inte bränner fast. Låt såsen småkoka i 3-5 minuter och vispa under tiden. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och peppar.

Ta fram en stor ugnsform och bred ut lite köttfärssås i botten. varva sedan köttfärssås, bechamelsås och lasagneplattor, avsluta med ett lager lasagneplattor och häll sedan över resterande bechamelsåsen tills det täcker alla lasagneplattor. Toppa med parmesan. Sätt in formen i ugnen i ca 40-45 minuter.

css.php