Lax- och räkpasta med saffran
4 portioner
Tillagningstid ca 30 minuter

4 portioner pasta, gärna tagliatelle
400 g lax
500 g räkor med skal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
1 msk olivolja
400 g körsbärstomater på burk
1 msk hummerfond
1/2 g saffran
zest från 1 citron
salt
svartpeppar
2 dl grädde
ca 2 dl pastavatten
1 kruka hackad färsk dill
ev. riven parmesan

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i mindre bitar och skala räkorna. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva fänkålen tunt. Hetta upp en panna med olivolja. Fräs lök, vitlök och fänkål i några minuter på medeltemperatur. Häll ner körsbärstomaterna, hummerfond och tillsätt saffran. Rör om och koka upp. Riv zezt från citronen och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll ner grädde och pastavatten, rör om. Lägg ner lax och dill och låt sjuda i någon minut. Häll ur pastavattnet och tillsätt den kokta pastan och räkorna i såsen. Servera pastan som den är eller med riven parmesan.

css.php