Lingonfärsbiffar med kokt potatis och gräddig lingonsås
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter

Kokt potatis till 4 portioner

Lingonfärsbiffar
500 g nötfärs
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl lingonsylt
1/2 dl mjölk
1 ägg
salt
peppar
smör till stekning

Lingonsås
4 dl visp- eller matlagningsgrädde
1/2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soja
1/2 tsk torkad timjan
salt
peppar
1 dl lingonsylt

Skala och koka potatisen.
Blanda havregryn och potatismjöl i en bunke. Tillsätt lingonsylt och mjölk. Låt stå i 10 minuter. Blanda ner färsen tillsammans med ägget och krydda med salt och peppar. Forma till ca 8-10 st biffar.

Tillaga färsbiffarna på stekpanna till de är genomstekta.
Biffarna går bra även att tillaga i ugnen helt och hållet på 200 grader i ca 15 minuter. Alternativet att man bryner biffarna i en stekpanna och sedan tillagar klart i ugnen i ca 10 minuter.

Gör gärna såsen i stekskyn från färsbiffarna. Om du tillagar biffarna utan att använda stekpanna hetta då upp en klick smör i en stekpanna.
Tillsätt grädde, fond, soja och timjan i pannan. Koka upp såsen. Sänk sedan värmen och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 5 minuter och ca 2 minuter innan servering tillsätt lingonsylten.

Servera lingonfärsbiffarna med den kokta potatisen och den gräddiga lingonsåsen.

css.php