Munkit, finska munkar
ca 18-20 st

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 nypa salt
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör

1 l rapsolja till fritering
strösocker till garnering

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp. Häll ner resten av mjölken, tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt lite vetemjöl och arbeta in i degen. Lägg sedan i smöret, tillsätt mer vetemjöl och arbeta in all vetemjöl i omgångar för hand eller med hjälp av en köksassistent tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Lyft degen ur bunken och lägg på ett bakbord. Fördela degen i 18-20 bitar. Rulla ihop alla degbitar till bollar. Täck sedan över med en duk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Tryck ett hål med hjälp av pekfingret och snurra munken runt pekfingret för att bilda ett lagom stort hål.
Värm oljan till 180 grader i en tålig gryta eller kastrull. Fritera 1-2 munkar åt gången i ca 1-2 minuter per sida, tills de fått fin gyllene färg. Låt de färdigfriterade munkarna rinna av på hushållspapper.
Rulla sedan munkarna i strösocker och låt svalna innan servering.

css.php