Plankstek med entrecote
2 portioner
Ugnstemperatur 225 grader
Tillagningstid över 60 minuter

2 skivor entrecote
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
timjan
smör och olja till stekning

Potatismos
500 g potatis
25 g smör
2 dl mjölk
3 äggulor
2 krm muskotnöt
salt
peppar

Baconlindad sparris
6 sparris
2 baconskivor

Tomater
6 romantica tomater
olivolja

Bearnaisesås
150 g smör
2-3 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
3-4 st hela vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon,
3 äggulor, rumsvarma
salt
peppar

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Skala potatisen och koka sedan potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.

Förberedelser under tiden potatisen kokar:

Sparris
Skär bort en del av änden på sparrisen. Hyvla sparrisen lite grann med en potatisskalare. Linda tre stycken sparrisar med en baconskiva. Ställ åt sidan.

Tomater
Låt gärna tomaterna sitta kvar på kvisten. Tre tomater per planka. Pensla tomaterna samt kvisten med olivolja. Ställ åt sidan.

Plankor
Pensla plankorna med olja och ställ in i ugnen några minuter.

Potatismos
Värm upp smöret och mjölken i en kastrull, pressa potatisen med en potatispress, krydda med muskotnöt, smaka av med salt och peppar.
Häll i mjölkblandninen lite i taget med kastrullen på spisen på låg värme, rör under tiden.
Lägg i äggulorna och rör ihop.

Hetta upp en stekpanna och stek sparrisen runtom tills baconen har fått färg.

Ta ut plankan ur ugnen och spritsa eller klicka ut moset runtom plankan.
Lägg på tomaterna och sparrisen, ställ in plankan i ugnen igen i ca 10 minuter för gratinering.

Förberedelse bearnaisesås
Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten. Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätska är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjock bottnad kastrull. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över det i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.

Entrecote
Salta och peppra entrecoten.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör, lägg i köttet, några timjankvistar och vitlöksklyftorna och stek på hög temperatur i ca 2 minuter per sida. Ös köttet under hela stektiden.

Ta ut plankorna ur ugnen och lägg på köttet och ställ in i ugnen igen i ytterligare ca 5 minuter.

Bearnaisesås, färdigställande
Värm upp en kastrull med vatten utan att det börjar koka, vattnet ska endast sjuda. Ställ den rostfria bunken eller tjockbottnade kastrullen med vitvinsvinäger-vätskan över vattenbadet. Tillsätt sedan äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka.
Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning, häll sedan smör i en tunnstråle samtidigt som du fortsätter att vispa.
Tillsätt dragon och smaka av med salt och peppar.

Ta ut plankorna ur ugnen, häll över såsen eller servera i en skål på sidan av.
Toppa gärna med några timjankvistar.

Smaklig måltid!



css.php