Rabarbersaft
ca 8-10 dl

1 1/2 kg rabarber
5 dl vatten
3 dl socker

Skölj och skär rabarber i 1 cm stora bitar. Häll vattnet i en rymlig kastrull och koka upp. Lägg i rabarberna och koka på medeltemperatur under lock tills alla rabarber är mjuka.

Ta fram en trådsil, en ren tunn kökshandduk och en till rymlig kastrull. Placera trådsilen över kastrullen och lägg kökshandduken i trådsilen. Häll över de kokta rabarberna i silen och låt saften rinna igenom. Pressa sedan rabarberna med t.ex. en träslev. För att få fram sista saften vrid åt handduken och pressa ut saften.

När all saft är utpressad placera kastrullen med rabarbersaften på spisen och tillsätt sockret. Koka upp saften och häll sedan över saften i en förvärmd glasflaska med tätförsluten kork (viktigt att flaskan är förvärmd då risken är att flaskan spricker om den är kall). Förslut flaskan på en gång och låt stå och svalna helt i rumstemperatur. Ställ sedan flaskan i kylen.

css.php