Risotto med kallrökt lax och parmachips
4 portioner
Tillagningstid 45 minuter
Ugnstemperatur 200 grader

12 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3-4 msk olivolja
2 schalottenlökar
4 port arborioris
2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater (400 g)
1 kruka basilika
2 dl riven parmesan
20 g smör
3-4 skivor parmaskinka
salt
peppar
200 g kallrökt lax

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinkan på en plåt och ställ åt sidan.
Koka upp vatten med buljongtärningarna, sänk sedan värmen och låt buljongen sjuda.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp en tjockbottnad gryta/kastrull med olivolja och fräs riset på hög temperatur i ca 2 minuter, lägg i löken och fräs ytterligare 2 minuter.
Häll i vitt vin och låt vinet koka in. Sänk till medeltemperatur och häll på 3 dl buljong och låt koka in. Späd sedan med 1-2 dl buljong åt gången. Rör ofta.
Ställ in plåten med parmaskinkan i ugnen i ca 5 minuter.
Häll på körsbärstomaterna och låt koka tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna i mitten, det tar ca 5-7 minuter, smaka av med salt och peppar.
Lägg i parmesan, smör och hackad basilika och låt gå någon minut tills det blir krämigt. Smula ner parmaskinkan i risotton.

Toppa med laxen och servera gärna med denna lime- och färskostkräm.

css.php