Risotto med Zucchini och tomat
4 portioner
Tillagningstid ca 50 minuter

12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 port arborioris
2 dl vitt vin
1 zucchini
1/2 msk olivolja
200 g små tomater, gärna olika färger
salt
peppar
3 dl riven parmesan
20 g smör
1 kruka hackad persilja

Koka upp vatten med buljongtärningarna, sänk värmen och låt buljongen sjuda. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en tjockbottnad gryta/kastrull med 4 msk olivolja och fräs riset på hög temperatur i ca 2 minuter. Lägg i lök och vitlök, fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i vin och låt det koka in. Sänk temperaturen och häll på 3 dl buljong och låta koka in. Späd sedan med 1-2 dl buljong åt gången. Rör ofta. Dela tomaterna och låt dem koka med risotton.
Skär zucchinin i mindre bitar och hetta upp en panna med 1/2 msk olja och fräs zucchinin i några minuter. Ställ åt sidan.

När riset mjuknat men fortfarande har en kärna i mitten lägg i zucchinin och smaka av med salt och peppar. Lägg i 2 dl parmesan, smör och bladpersilja. Strö över resterande parmesan vid servering.

Servera risotton som den är eller med t.ex. kyckling, prosciutto crudo eller med något annat.


css.php