Ryggbiff med hasselbackspotatis stekt sparris och lök samt chilibea
4 portioner
Tillagningstid ca 60 minuter
Ugnstemperatur 200 g

4 skivor ryggbiff
salt
svartpeppar

Hasselbackspotatis
12-16 amandine potatisar
smält smör
salt
panko ströbröd

Sparris och lök
8 gröna sparrisar
4 färska gula lökar
smör
salt

Chilibearnaisesås
150 g smör
2-3 msk finhackad schalottenlök
2 msk rödvinsvinäger
4-6 hela vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon
3 rumsvarma äggulor
1 röd chilipeppar
salt
peppar
ca 3 msk hackad färsk bladpersilja

Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 200 grader. Låt gärna skalet vara kvar på potatisen. Skär små täta snitt ner i potatisen, utan att skära igenom potatisen. Lägg potatisen på en ugnssäker plåt. Pensla på med smält smör och strö över salt. Ställ in potatisen i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut potatisen och pensla på med mer smör och strö över panko och ställ tillbaka in i ugnen i ca 15-20 minuter.

Ryggbiff
Salta och peppra ryggbiffen. Grilla ryggbiffen alternativ stek i panna med olja och smör tills önskad stekgrad är uppnådd.

Smörstek sparris och lök
Dela lökarna och hetta sedan upp en stekpanna med smör. Stek sparris och lök med snittsidan nedåt tills sparris och lök fått fin färg. Salta sparrisen.

Chilibearnaisesås
Finhacka en halv chili och krossa vitpepparkornen. Lägg finhackad schalottenlök och chili, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i rödvinsvinäger och vatten. Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.
Värm upp en kastrull med vatten utan att det börjar koka, vattnet ska endast sjuda. Ställ den rostfria bunken eller tjockbottnade kastrullen med rödvinsvinäger-vätskan över vattenbadet. Tillsätt sedan äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka. 
Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning, häll sedan smör i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa. 
Tillsätt mer dragon och smaka av hackad chili, persilja samt salt och peppar.

css.php