Skogspanna med fläskfilé och timjanrotfrukter 
4 portioner
Tilllagningstid ca 40 minuter

600 g fläskfilé
salt
peppar
Smör till stekning

Timjanrotfrukter 
650 g potatis
350 g morötter
3-4 msk olivolja
3 tsk timjan
salt
peppar

Skogspanna
1 gul lök
50-75 g karl-johan svamp
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk dijonsenap
1 tsk timjan
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 tsk honung
salt
peppar
1 dl lingon

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala morötterna och tvätta potatisen.
Skär potatis i klyftor och skär morötterna i stavar. Lägg rotfrukterna på en ugnssäker plåt, ringla över olja och krydda med timjan, salt och peppar.
Blanda rotfrukterna ordentligt och ställ sedan plåten mitt i ugnen i ca 35 minuter. Vänd rotfrukterna efter halva tilllagningstiden.

Putsa fläskfilén och skär i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Salta och peppra skivorna. Hetta upp en panna med smör och bryn köttet. Lyft köttet ur pannan och lägg på en tallrik och ställ åt sidan.

Hacka löken och skär svampen i mindre bitar. Lägg löken i samma panna som köttet bryntes i och fräs utan att det tar färg. Addera sedan svampen och fräs på hög värme i några minuter. Tillsätt sedan grädde, kalvfond, soja, senap, timjan, creme fraiche och vatten. Rör ihop allt och smaka av sedan med honung, salt och peppar. Lägg sedan köttet i grytan och låt puttra tills köttet är klart. Tillsätt lingon i grytan.

Servera skogspannan med rotfrukterna.

 

 

css.php