Söndagsstek med potatis och morot i ugn och champinjonsås
4 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 120 grader och 225 grader

ca 1 kg nötstek (vi hade bit av ytterlår)
salt
svartpeppar
torkad rosmarin
3 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk timjan
smör till stekning

500 g potatis
500 g morötter
lökpulver
torkad timjan
salt
peppar
2 msk olivolja

200 g champinjoner
1 schalottenlök
3 dl mat- eller vispgrädde
ca 1/2 – 1 msk vetemjöl
1/2 tsk soja (kinesisk eller japansk)
salt
peppar
1 tsk vitvinsvinäger
smör till stekning

Sätt ugnen på 120 grader. Gnid steken i salt och peppar. Hetta upp en panna med smör och bryn köttet runt om. Krydda köttet runt om med rosmarin och lägg köttet i en ugnssäker gryta, gärna med lock. Pressa och hacka vitlöksklyftorna och lägg på köttet och toppa med färsk timjan. Stick in en termometer på köttets tjockaste del och ställ termometern på 62 grader för rosa eller 75 grader för välstekt kött. Ställ in köttet i ugnen och låt stå tills önskad temperatur är nådd. Ta ut köttet och linda in i bakplåtspapper och låt köttet vila i minst 30 minuter innan servering.

Höj temperaturen på ugnen till 225 grader.
Skala potatis och morot och skär i klyftor. Lägg över på en plåt. Krydda med valfri mängd lökpulver, timjan, salt och peppar. Ringla över olivolja och blanda runt. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter och vänd runt efter halva tiden.

Skiva champinjoner och hacka löken. Hetta upp en panna med en klick smör. Fräs lök utan att det tar färg och lägg sedan i champinjonerna och fräs i några minuter. Strö över mjöl och häll sedan på grädde och soja. Tillsatt salt, peppar och vitvinsvinäger.

Skär köttet i skivor och servera med potatisen, morötterna samt champinjonsåsen.

css.php