Ananaspaj
Äntligen har vi bakat ananaspaj. Den här pajen är ju bara för god. Jag minns att jag (Elina) ätit den här pajen en del under min uppväxt. Tycker den här pajen är lika god nu som då. Jag har ingen direkt bra anledning till varför jag inte bakat den här pajen tidigare, fram till nu då. Jag har dessutom en vän som älskar ananaspaj och som även har bjudit mig på just ananaspaj minst två gånger.
Min ananaspaj gör jag på kvarg, det är en mer finsk tappning på den här pajen. De svenska varianterna jag ätit och sett recept på görs ofta på crème fraiche vilket också är gott. Men i Finland finns det något som heter ”rahkapiirakka” vilket kan översättas rakt av till kvargpaj. Vilket är en paj där pajskalet fylls med en kvarfyllning tillsammans med bär eller frukt. Så som denna ananaspaj.
Ananaspaj (finsk version)
Ingredienser
Pajbotten
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
Ananasfyllning
- 1 dl vispgrädde
- 250 g kvarg med minst 10% fetthalt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 340 g avrunnen vikt av ananasbitar på burk
Till servering
- vispad grädde, vaniljsås eller glass
Instruktioner
Pajbotten
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa smör och socker till en krämig konsistens.
- Vispa ner ägget.
- Blanda samman vetemjöl, havregryn och bakpulver i en separat bunke.
- Blanda ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet.
- Fördela ut pajdegen i en pajform. Använd en slickepott eller fuktade händer.
Ananasfyllning
- Vispa grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad och inte för lös heller.
- Tillsätt kvarg, socker och vaniljsocker i en separat bunke. Vispa ihop.
- Vispa ner ägget i kvargsmeten.
- Vänd ner grädden i kvargsmeten och vänd ner ananasbitarna.
- Häll anansfyllningen över pajskalet.
- Grädda pajen i ugnen i ca 30-35 minuter.
- Ta ut pajen och låt svalna innan servering.
- Servera pajen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Kan man ta cream chese(typ philadelfia) istället för kvarg??
Hej och tack för din kommentar.
Det jag vet fungerar bra är att byta ut kvargen mot creme fraiche. Har inte testat cream cheese så vågar inte uttala mig om det blir bra eller ej. Men min tanke är att det borde gå eftersom cream cheese har många användningsområden. Men jag vet inte till 100% om det blir bra eller inte /Elina
Jättegod rahkapiirakka. Jag har använt olika blandningar av syrade mjölkprodukter, och det har alltid blivit gott. Och haft i russin, bär eller frukt i fyllningen. Man kan improvisera. Se bara till att fyllningen inte bli för lös. Då kan man ha i lite potatismjöl eller maizena.