Ananaspaj
Äntligen har vi bakat ananaspaj. Den här pajen är ju bara för god. Jag minns att jag (Elina) ätit den här pajen en del under min uppväxt. Tycker den här pajen är lika god nu som då. Jag har ingen direkt bra anledning till varför jag inte bakat den här pajen tidigare, fram till nu då. Jag har dessutom en vän som älskar ananaspaj och som även har bjudit mig på just ananaspaj minst två gånger.

Min ananaspaj gör jag på kvarg, det är en mer finsk tappning på den här pajen. De svenska varianterna jag ätit och sett recept på görs ofta på crème fraiche vilket också är gott. Men i Finland finns det något som heter ”rahkapiirakka” vilket kan översättas rakt av till kvargpaj. Vilket är en paj där pajskalet fylls med en kvarfyllning tillsammans med bär eller frukt. Så som denna ananaspaj.

Print

Ananaspaj (finsk version)

Den finska varianten av ananaspaj skiljer sig från den svenska versionen genom att fyllningen görs med kvarg istället för creme fraiche.
Tänk på att använda en kvarg med minst 10% fetthalt. Detta eftersom att kvarg med låg fetthalt blir grynig och skär sig i värmen. Kvarg med högre fetthalt skär sig inte lika enkelt när det kommer i kontakt med värme.
Course efterättspaj, Efterrätt, Fika
Cuisine efterätt, finskt
Keyword ananaspaj, ananaspaj enkelt recept, baka med ananas, efterrättspaj med ananas, enkel ananaspaj, paj med ananas
Prep Time 30 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Servings 10 bitar
Author Elina och Micke

Ingredients

Pajbotten

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver

Ananasfyllning

  • 1 dl vispgrädde
  • 250 g kvarg med minst 10% fetthalt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 340 g avrunnen vikt av ananasbitar på burk

Till servering

  • vispad grädde, vaniljsås eller glass

Instructions

Pajbotten

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa smör och socker till en krämig konsistens.
  • Vispa ner ägget.
  • Blanda samman vetemjöl, havregryn och bakpulver i en separat bunke.
  • Blanda ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet.
  • Fördela ut pajdegen i en pajform. Använd en slickepott eller fuktade händer.

Ananasfyllning

  • Vispa grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad och inte för lös heller.
  • Tillsätt kvarg, socker och vaniljsocker i en separat bunke. Vispa ihop.
  • Vispa ner ägget i kvargsmeten.
  • Vänd ner grädden i kvargsmeten och vänd ner ananasbitarna.
  • Häll anansfyllningen över pajskalet.
  • Grädda pajen i ugnen i ca 30-35 minuter.
  • Ta ut pajen och låt svalna innan servering.
  • Servera pajen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
css.php