A:s Lasagne
Vem är A, kanske du undrar? Det kommer förbli en hemlighet 😉
ca 5-6 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader
ca 12 st lasagneplattor
500 g nötfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar (kan uteslutas)
140 g tärnad bacon
1 dl hackade soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
2 1/2 msk kalvfond
1 msk rödvinsvinäger
1 kruka färsk hackad timjan
500 g passerade tomater
2 dl vatten
salt
svartpeppar
vitpeppar
olivolja till stekning
Ostsås
75 g smör
1/2 dl vetemjöl
3 dl valfri grädde
4 dl mjölk
3 dl riven parmesan ost
malen muskotnöt efter smak
salt
svartpeppar
Topping
mozarella
riven parmesan
torkad oregano
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Hetta upp en panna med olivolja och mjukstek löken i några minuter. Tillsätt vitlök och chili och stek ytterligare någon minut. Höj värmen och lägg i nötfärsen och bryn. Lägg i bacon, soltorkade tomater och tomatpuré och fräs några minuter till. Tillsätt kalvfond, rödvinsvinäger, timjan, passerade tomater och vatten. Smaka av med salt, svartpeppar och vitpeppar. Låt köttfärssåsen puttra i minst 30 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten ifall det blir ”torrt”.
Ostsås
Smält smöret. Vispa ner vetemjölet under omrörning. Häll sedan i grädden och mjölken under fortsatt vispning. Tillsätt osten och smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Om såsen skulle bli för lös, tillsätt lite redning.
Montering
Börja med ett lager av ostsåsen i botten av en rymlig ugnsform. Varva sedan med lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Avsluta med att toppa med ostsås, mozzarella och parmesan. Strö över oregano och ställ in formen in i ugnen i ca 45 minuter.
Servera gärna lasagnen med en god sallad.
Senaste kommentarer