Blåbärscheesecake
En no bake cheesecake med blåbär. Riktigt god och utan gelatin.
När man gör no bake cheesecake och utan gelatin är det viktigt att man vispar grädden och färskosten till rätt konsistens. Enklast är att man börjar vispa grädden först till en fast men med mjuka toppar. Sedan tillsätter man färskosten och vispar ihop till en tjock smet som fastanar på vispen. En annan viktigt punkt är att inte vispa ner florsockret i smeten. Florsocker ha en egenskap att göra grädden och färskosten lös om det bearbetas för mycket. Vilket leder till en rinning cheesecake som har svårt att hålla sin form. Därför ska endast florsockret vändas ner i smeten med hjälp av slickepott.

Print

Blåbärscheesecake

En härligt god blåbärscheescake som inte kräver ugn. Receptet är även helt utan gelatin.
Måltid Efterrätt, Fika
Kök efterrätt, fika
Keyword blåbärscheesecake, blåbärscheesecake recept, cheesecake blåbär, cheesecake blåbär recept, cheesecake med blåbär, no bake cheesecake, no bake cheesecake recept
Förberedelser 1 timme
Tid i kylen 4 timmar
Total tid 5 timmar
Servings 10 bitar
Author Elina och Micke

Ingredienser

Botten

  • 16 st digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 600 g färskost
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl florsocker

Blåbärstopping

  • 6 dl blåbär, både frysta och färska går bra
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 msk citronjuice
  • ½ dl vatten
  • 2-3 msk maizena

Instruktioner

Botten

  • Fodra en springform med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Både botten och kanter.
  • Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
  • Lägg kexen i matberedare. Mixa kexen till ett smul.
  • Blanda kexsmulet med det smälta smöret.
  • Häll ut smeten i formen och tryck ut till en jämn och kompakt botten med händerna eller baksidan av en sked. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

  • Vispa grädden fast men med mjuka toppar.
  • Lägg färskosten i en bunken med grädden. Vispa till en tjock konsistens.
  • Sikta ner florsocker med hjälp av finmaskig sil. Vänd endast ihop till en jämn smet.
    Vispa INTE ner florsocker. Vispar man ner florsockret så det bearbetas hårt kommer fyllningen eventuellt bli rinnig och cheseecaken kommer inte hålla sin form. Man kan rädda en lös cheesecake med att frysa in den men den kommer förlora sin krämiga konsistens.
  • Ta ut formen med botten ur kylen. Häll fyllningen i formen och bre ut till ett jämt lager. Ställ cheesecaken i kylen i minst 1 timme, så den stelnar något innan man gör blåbärstoppingen.

Blåbärstopping

  • Lägg blåbären, strösocker, citronjuice, vatten och 2 msk maizena i en kastrull.
  • Koka upp och sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.
    Konsistensen ska vara ganska tjock och trögflytande. Det ska inte vara "rinnigt" som vatten. Om konsistensen är för lös/rinnig, tillsätt mer maizena.
  • Låt svalna. För snabb kylning, kyl ner i ett iskallt vattenbad med is.
    Notis: viktigt att krämen är kall när den toppas på cheesecaken. Toppar man med varm kräm kommer cheescaken smälta och flyta ut.
  • När krämen svalnat och är kall, toppa cheesecaken med den.
  • Ställ cheescaken i kylen i minst 3 timmar innan servering.
css.php