Blåbärscheesecake
En no bake cheesecake med blåbär. Riktigt god och utan gelatin.
När man gör no bake cheesecake och utan gelatin är det viktigt att man vispar färskostsmeten tillräckligt länge. Vispar man för lite kommer fyllningen rinna ut och cheesecaken kommer inte hålla sin form. Vispar man länge och cheesecake fyllningen blir riktigt krämig och fastnar i vispens vispar så kommer cheescaken hålla ihop och hålla formen bra.
Blåbärscheesecake
En härligt god blåbärscheescake som inte kräver ugn. Receptet är även helt utan gelatin.
Portioner 10 bitar
Ingredienser
Botten
- 16 st digestivekex
- 100 g smör
Fyllning
- 600 g färskost
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl florsocker
Blåbärstopping
- 6 dl blåbär, både frysta och färska går bra
- 1 ½ dl strösocker
- 1 msk citronjuice
- ½ dl vatten
- 2-3 msk maizena
Instruktioner
Botten
- Fodra en springform med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Både botten och kanter.
- Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
- Lägg kexen i matberedare. Mixa kexen till ett smul.
- Blanda kexsmulet med det smälta smöret.
- Häll ut smeten i formen och tryck ut till en jämn och kompakt botten med händerna eller baksidan av en sked. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
- Lägg färskosten i en bunke. Vispa med hjälp av elvisp/köksassistent färskosten tills den är fluffig.
- Tillsätt grädden och vispa tills fyllningen är krämig men ändå fast. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa. Fyllningen ska fastna på visparna och man ska kunna göra spår i smeten. Notis: viktigt att vispa länge. Vispar man för lite kommer inte cheesecaken hålla ihop.
- Ta ut formen med botten ur kylen. Häll fyllningen i formen och bre ut till ett jämt lager. Ställ cheesecaken i kylen i minst 1 timme, så den stelnar något innan man gör blåbärstoppingen.
Blåbärstopping
- Lägg blåbären, strösocker, citronjuice, vatten och 2 msk maizena i en kastrull.
- Koka upp och sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Konsistensen ska vara ganska tjock och trögflytande. Det ska inte vara "rinnigt" som vatten. Om konsistensen är för lös/rinnig, tillsätt mer maizena.
- Låt svalna. För snabb kylning, kyl ner i ett iskallt vattenbad med is. Notis: viktigt att krämen är kall när den toppas på cheesecaken. Toppar man med varm kräm kommer cheescaken smälta och flyta ut.
- När krämen svalnat och är kall, toppa cheesecaken med den.
- Ställ cheescaken i kylen i minst 3 timmar innan servering.
Hej!
Hur stor springform har ni använt till receptet?
24 cm
Går den att frysa?
Ja det ska gå bra.
Hej!
Går det att göra det med mascarpone istället för färskost?
Ja det ska gå bra. Det man behöver tänka på är att mascarpone kan bete sig annorlunda än färskost då det är olika ingredienser. Så skulle rekommendera att vispa grädden för sig innan man blandar den med mascarpone för säkerhets skull 🙂