Finsk leverlåda

Finsk leverlåda

Finsk leverlåda – Maksalaatikko

Leverlåda är en vardagsrätt i Finland. I Finland så säljs leverlåda redan färdig i butik som man kan köpa med sig hem och sen värma på det. En del har även denna rätt på sitt julbord.

Själv minns jag denna rätt framförallt från våra husvagnssemstrar till Finland under sommarlovet när jag var barn. Då mamma brukade köpa den färdig från mataffären och sen värmde hon på det med stekpanna och serverade sedan med lingonsylt. Härliga barndomsminnen. 

Nu har jag lagat en egen variant på finsk leverlåda från grunden. Till receptet finns det även en youtubevideo. 

Finsk leverlåda maksalaatikko
Finsk leverlåda maksalaatikko
Print

Finsk leverlåda (Maksalaatikko)

Leverlåda är klassisk vardagsmat i Finland. En del har den även på julbordet.
Course Middag
Cuisine finska recept, finskt
Keyword finsk leverlåda, finsk mat, leverlåda recept, maksalaatikko, maksalaatikko recept, recept finsk leverlåda
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes
Total Time 2 hours
Servings 6 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1 ½ dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 4-5 dl mjölk
  • 300 g nötlever
  • 1 st ägg
  • 4 msk sirap, mörk eller ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk malen vitpeppar, även svartpeppar går bra
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 dl russin (går att utesluta)

Instructions

  • Sköljs och tvätta av riset.
  • Koka upp 5 dl vatten med 1 krm salt i en kastrull.
  • Tillsätt riset och koka ca 15 minuter.
  • Rör ner mjölken och låt risgrynsgröten stå och svälla på svag värme under lock tills konsistensen är en lös gröt.
  • Rensa levern med att skära bort eventuella hinnor.
  • Skär levern i bitar.
  • Mixa levern till en slät smet med hjälp av stavmixer eller matberedare.
  • Blanda ner lever, ägg, sirap, salt, peppar, ingefära, en klick smör och eventuellt russin ner i gröten.
  • Smörj in en ugnsform med smör.
  • Häll leverlådan i ugnsformen och grädda leverlådan i ugnen på 175-200 grader i ca 1 timme.
    Jag brukar grädda de första 30 minuterna på 175 grader och de sista 30 minuterna på 200 grader för att få mer gyllene yta på leverlådan.
  • Ta och och låt vila i ca 10 minuter. Servera leverlådan med lingonsylt.
  • För uppvärmning av leverlåda som blir över tycker jag det är gott att steka leverlådan med smör i en stekpanna. Annars går den även att värma i mikron också.
  • Leverlådan går bra att frysa in.
Allt på en plåt kycklinglårfilé

Allt på en plåt kycklinglårfilé

Allt på en plåt kycklinglårfilé

Allt på en plåt är riktigt smidigt och det blir gott också. Till detta recept används härliga grönsaker och marinerad kycklinglårfilé. För att få fram extra smak på kycklingen rekommenderas det att man marinerar kycklingen kvällen innan. Annars går det också bra att marinera kycklingen samma dag eller precis innan allt skickas in i ugnen.

Allt på en plåt kycklinglårfilé
Allt på en plåt kycklinglårfilé
Print

Allt på en plåt kycklinglårfilé

Allt på en plåt med marinerad kycklinglårfilé tillsammans med grönsaker.
Du kan välja att marinera kycklingen över natten för mer smak. Men den går lika bra att endast marinera under tiden man skär grönsakerna.
Course helgmat, Middag, vardagsmat
Cuisine kyckling, kycklingrecept
Keyword allt på en plåt, allt på en plåt kyckling, allt på en plåt kycklinglårfilé, allt på en plåt recept, lättlagat med kyckling
Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 55 minutes
Servings 5 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Marinerad kyckling

  • 900-1000 g kycklinglårfilé
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger, äppelcidervinäger, balsamvinäger
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • ½ msk torkad dragon
  • ½ msk torkad oregano
  • 2 st vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar

Grönsaker

  • 3 st morötter
  • 4 st stora potatisar
  • 1 st gul lök
  • ½ st rödkålshuvud även vitkål eller spetskål går bra
  • 1 st blomkålshuvud
  • 1 st citron
  • olivolja
  • torkad oregano
  • paprikapulver
  • chilipulver
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • färsk persilja
  • valfri sås t.ex. aioli, bearnaise, örtdressing m.m.

Instructions

  • Kycklingen kan med fördels marineras över natten för mer smak. Men det går även bra att endast marinera kycklingen under tiden du skär grönsakerna.
  • Sätt ugnen på 220 grader, gärna varmluft
  • Lägg kycklinglåren i en bunke och ringla på med olivolja, vinäger och soja.
  • Krydda kycklingen med dragon och oregano.
  • Riv ner vitlöken.
  • Tillsätt salt och peppar.
  • Blanda samman och låt marinera.
    Ska du marinera över natten? Ställ bunken i kylen i så fall. Om du inte tänkt marinera under längre tid kan du låta bunken stå framme under tiden du fixar med grönsakerna.
  • Skala morötter, potatis och lök.
  • Skär morötter till stavar.
  • Klyfta potatis och lök.
  • Skär rödkålen i klyftor eller strimlor.
  • Dela blomkålen i mindre bitar.
  • Dela på citronen
  • Lägg över grönsakerna och citron på plåt och ringla över olivolja.
  • Krydda med oregano, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar.
  • Blanda samman.
  • Toppa grönsakerna med kycklingen.
  • Ställ plåten mitt i ungen i ca 25-35 minuter. Vänd på grönsakerna efter halva tiden.
  • Servera med att pressa över den ugnsrostade citronen över maten. Toppa även med färska örter som persilja. Servera sen med valfri sås.
Cowboysoppa

Cowboysoppa

Cowboysoppa

Letar du efter en rätt som både är enkel att laga, mättande och fylld av smak? Då är cowboysoppa något för dig!

Med sin bas av nötfärs, potatis, morötter och paprika är cowboysoppa får man en mättande soppa. Kryddningen med spiskummin, paprikapulver, oregano och en hint av cayennepeppar, ger soppan en härlig hetta och en djup smakprofil som värmer ända ner i tårna. Kidneybönor och majs tillför både textur och sötma, och om du vill ha extra krämighet kan du tillsätta lite grädde – men det är lika gott utan.

En av de bästa sakerna med cowboysoppa är att den är så flexibel. Har du grönsaker som ligger och väntar i kylen? Lägg i dem! Vill du ha en vegetarisk variant? Byt ut nötfärsen mot vegetariskt alternativ och använd grönsaksbuljong. Soppan går att anpassa precis som du vill.

Servera den med en klick creme fraiche, lite hackad persilja och ett gott bröd vid sidan. Det är den perfekta rätten för kalla kvällar, hungriga magar och middagar där alla samlas runt borde

cowboysoppa
Print

Cowboysoppa

Mättande, värmande köttfärssoppa. En skolmatssals favorit bland många skolungdomar.
Course Middag, vardagsmat
Cuisine nötfärs, soppa
Keyword cowboysoppa, cowboysoppa recept, enkel köttfärssoppa, enkel köttförssoppa, köttfärssoppa, köttfärssoppa recept
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 500 g nötfärs
  • 1 msk olja till stekning
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 2 st röda paprikor (vilken färg som helts fungerar)
  • 4 stora potatisar
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ msk torkad oregano
  • ½ msk paprikapulver
  • ½ msk spiskummin
  • cayennepeppar efter smak
  • 2 st köttbuljongstärningar
  • ca 12-15 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tetrapaket kidneybönor
  • 1 burk (160 g) majs
  • 1-2 dl grädde eller valfri mängd, går att utesluta också

Till servering

  • hackad persilja (går att utesluta)
  • creme fraiche eller gräddfil

Instructions

  • Skala lök, vitlök, morötter och potatis.
  • Hacka lök och vitlök.
  • Skär morötter, paprika och potatis i bitar.
  • Skölj kidneybönorna och ställ åt sidan.
  • Hetta upp en rymlig gryta eller kastrull med olja.
  • Lägg i färsen och stek tills all vätska dunstat bort.
  • Tillsätt löken och stek tills löken mjuknat något.
  • Tillsätt vitlöken och stek ytterligare några minuter.
  • Tillsätt tomatpuré, blanda samman och låt steka 1-2 minuter.
  • Krydda färsen med oregano, paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar. Stek 1-2 minuter.
  • Lägg i morötter, paprika och smula över köttbuljongtärningar.
  • Häll på 1 liter vatten till en början. Låt koka upp.
  • Lägg potatisen i soppan och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Låt soppan koka under lock.
  • När potatisen börjat mjukna tillsätt kidneybönor och majs. Tillsätt eventuellt mera vatten om det behövs.
  • Smaka av soppan eventuellt med mer kryddor och salt och peppar.
  • Låt soppan koka under lock tills potatisen och morötterna är mjuka.
  • Avsluta med att blanda ner grädde i soppan.
  • Servera soppan med persilja, creme fraiche eller gräddfil och eventuellt en bit bröd.
Morotskaka

Morotskaka

Morotskaka – Lättbakad och god

Denna klassiska favorit är ett måste när du vill bjuda på något som verkligen imponerar, både smakmässigt och visuellt. Morotskakan har en förmåga att passa alla tillfällen – från vardagens fika till större festligheter. Med sin kryddiga smak och krämiga frosting är den en riktig vinnare.

I detta recept får kakan en extra smakdimension tack vare kombinationen av kanel, kardemumma och en touch av ingefära och nejlika. Kryddorna balanserar den naturliga sötman från morötterna och ger kakan en värmande karaktär – perfekt för kyligare dagar.

Den fluffiga frostingen, gjord på färskost och smör med en hint av vanilj och citron, sätter pricken över i:et. Tänk dig en tugga där den mjuka, kryddiga kakan möter den lena, syrliga frostingen. Det är en smakupplevelse som du sent kommer glömma.

Förutom sin goda smak är morotskakan även enkel att baka, vilket gör den till en favorit för både nybörjare och de som är vana att baka. Den håller sig dessutom fräsch i flera dagar i kylen, vilket innebär att du kan förbereda den i god tid.

morotskaka
Print

Morotskaka

Saftig och härlig morotskaka
Course Fika
Cuisine bakning, mjuka kakor
Keyword morotskaka, morotskaka i långpanna, morotskaka recept, saftig morotskaka, saftig morotskaka recept
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 20 bitar

Ingredients

  • 250 g morötter (2 st stora)
  • 1 msk malen kanel
  • ½ msk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen nejlika (kan uteslutas)
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl neutral olja som rapsolja eller matolja
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Frosting

  • 300 g naturell färskost
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • citronskal från 1 citron

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme.
  • Klä en plåt ca 36×27 cm med bakplåtspapper.
  • Skala och finriv morötterna fint.
  • Lägg de finrivna morötterna i en bunke och blanda med all kanel, kardemumma, ingefära och nejlika. Ställ åt sidan.
  • I en bunke tillsätt ägg och strösocker.
  • Vispa ägg och strösocker tills det bir riktigt vitt och pösigt med hjälp av elvisp i minst 5 minuter.
  • Blanda ner olja och morötterna i ägg och sockersmeten.
  • I en separat bunke blanda samman mjöl, bakpulver och salt.
  • Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en slät smet med hjälp av slickepott.
  • Häll smeten i formen.
  • Ställ kakan mitt i ugnen i va 40 minuter. Kakan är klar när ingenting fastnar på en provsticka.
  • Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna helt.

Frosting

  • Vispa färskost och smör med hjälp av elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Jag vispar ca 4-5 minuter.
  • Tillsätt vaniljsocker och sikta ner florsocker. Vänd endast ihop till en jämn smet med en slickepott.
    Notis: Man ska INTE vispa ner florsockret i frostingen. Det ska endast vändas ihop med slickepott. För vispar man är det stor risk att frostingen spricker och blir lös/rinning/vattning. Vilket blir svårt att rädda.
  • Bre frostingen över morotskakan och riv över citronskal.
  • Ställ morotskakan i kylen så frostingen får sätta sig.
  • Förvara morotskakan i kylen. Den håller sig i några dagar.
Panerad fläskkotlett med champinjonsås

Panerad fläskkotlett med champinjonsås

Panerad fläskkotlett med champinjonsås och stekt potatis

Frasiga kotletter panerade men pankoströbröd, ägg och mjöl som serveras med en härlig champinjonsås och stekt potatis. Riktigt gott blir det. Laga denna rätten på helgen eller varför inte på en vardag när man vill lyxa till det lite? Eller laga den när du känner för det helt enkelt. Hoppas du vill testa!

Panerad fläskkotlett med champinjonsås
Print

Panerad fläskkotlett med champinjonsås och stekt potatis

Frasig kotlett som serveras med härlig sås och stekt potatis. Passar bra till helgen eller när man vill lyxa till det mitt på en vardag.
Course helgmat, helgmiddag
Cuisine fläskkött
Keyword fläskkotletter med svampsås, panerad fläskkotlett, panerad kotlett, pankopanerad fläskkotlett
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Potatis

  • 900 g fast potatis
  • salt
  • svartpeppar
  • paprikapulver
  • cayennepeppar
  • smör till stekning

Champinjonsås

  • 250 g champinjoner
  • 1 st schalottenlök
  • 25 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar

Panerade kotletter

  • 4 st tunna kotletter (brukar köpa de som kallas för fjärliskotlett i butik)
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar (går att utesluta)
  • ägg
  • vetemjöl
  • pankoströbörd
  • neutral olja till stekning

Övrigt

  • valfri mängd kokta gröna ärtor
  • persilja
  • citronklyftor

Instructions

Potatis

  • Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  • Låt potatisen ånga av och svalna något.
  • Tärna potatis.
  • Hetta upp en stekpanna med smör.
  • Stek potatisen tills den fått gyllennefärg.
  • Krydda enligt din smak med salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar.

Champinjonsås

  • Skiva svampen.
  • Skala och finhacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med smör.
  • Stek svampen ett par minuter tills den fått färg.
  • Tillsätt löken och stek ytterligare några minuter.
  • Pudra över mjölet och fräs på ca 1 minut.
  • Tillsätt mjölk, grädde, dijonsenap och soja. Låt såsen koka upp och sänk värmen.
  • Smaka av såsen med äppelcidervinäger, salt och peppar.

Kotletter

  • Salta kotletterna.
  • Peppra kotletterna.
  • Lägg mjöl, ägg och pankoströbröd i separata skålar.
  • Börja med att vända kotletterna i mjöl, sen ägg och slutligen panko.
  • Hetta upp en stekpanna rikligt med olja så det täcker hela ytan av stekpannan.
  • När oljan är värm stek kotletterna ca 2 minuter per sida.
  • Servera med kokta ärtor, persilja och citronklyftor.
Enkel knäckig äppelpaj

Enkel knäckig äppelpaj

Knäckig äppelpaj

Det här receptet på äppelpaj är en riktig höstfavorit som sprider en underbar doft av kanel och kardemumma i hela hemmet. Pajen kombinerar sötma från farinsocker och en krispig topping med havre, vilket gör den både rustik och ljuvligt smakrik. Med ett lager saftiga äpplen och en knaprig, smörig täckning är denna paj perfekt att bjuda på under mörka höstkvällar. Servera den med vaniljsås, grädde eller en kula vaniljglass för en fulländad dessertupplevelse.

knäckig äppelpaj
Print

Enkel knäckig äppelpaj

Enkel härlig äppelpaj.
Course eferrätt, efterättspaj
Cuisine äppelrecept, efterrättspaj
Keyword äppelpaj, enkel knäckig äppelpaj, knäckig äppelpaj, knäckig äppelpaj recept
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Servings 1 paj
Author Elina och Micke

Ingredients

Äpplen

  • 600 g äpplen (medelstora äpplen)
  • 1 ½ msk brun farinströ (ven vanligt strösocker går bra)
  • ½ msk malen kanel
  • 1 ½ tsk malen kardemumma

Pajsmet

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • ½ dl ljus sirap

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. 
  • Skala och skär äpplen i bitar. 
  • Lägg äpplena i en skål och blanda med socker, kanel och kardemumma. 
  • Lägg äppelbitarna över i en pajform på 26 cm i diameter. 
  • Smält smöret. 
  • Tillsätt socker, mjöl, havregryn, vaniljsocker, bakpulver, salt och sirap. 
  • Blanda samman till en jämn smet. 
  • Klicka smeten över äpplena. Bre ut lite lätt med en slickepott. 
  • Ställ pajformen mitt i ugnen i ca 35-45 minuter. Pajen ska bli gyllene. 
  • Ta ut pajen och låt svalna något.
  • Servera med vaniljsås, vaniljvisp, grädde eller vaniljglass. 
Mustig Kycklinggryta

Mustig Kycklinggryta

Mustig kycklinggryta med äpple

Denna kycklinggryta med äpple, bacon och äppelmust är en riktig höstklassiker som bjuder på mustiga smaker och härlig krämighet. Det är en perfekt gryta att njuta av under kalla dagar när du vill ha något både mättande och mustigt. Kombinationen av kyckling, krispigt bacon och sötma från äpple ger grytan en fyllig och välbalanserad smak, medan äppelmusten och dragonen adderar en liten twist som gör den extra speciell.

Print

Mustig Kycklinggryta

Härlig mustig kycklinggryta med äpple och äppelmust.
Course helgmiddag, Middag
Cuisine gryta, kyckling
Keyword enkel kycklinggryta recept, höstlig gryta, kycklinggryta, kycklinggryta med äpple, mustig kycklinggryta
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 4 portioner

Ingredients

  • 700 g kycklinglårfilé går att byta ut mot kycklingfilé
  • 1 paket bacon
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 1 st äpple gärna en fast sort som t.ex. ingrid marie eller granny smith
  • 1 msk torkad dragon
  • ½ tsk chiliflakes
  • 3 dl äppelmust
  • 1 ½ msk kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk maizena

Instructions

  • Skär kyckling i mindre bitar.
  • Skär bacon i mindre bitar.
  • Skala lök och vitlök, hacka.
  • Skala och skär morot i mindre bitar.
  • Skala och skär äpple i mindre bitar.
  • Hetta upp en panna och börja med att steka bacon tills den är genomstekt. Lägg baconen åt sidan.
  • Stek kycklingen i pannan tills tenn fått färg. Plocka kycklingen ur pannan och ställ åt sidan.
  • I samma panna stek lök och morot i några minuter.
  • Tillsätt vitlök, äpple, dragon och chiliflaeks. Stek ytterligare några minuter.
  • Lägg tillbaka kycklingen i grytan.
  • Häll på med äppelmust och tillsätt kycklingfond.
  • Låt koka upp och krydda med salt och svartpeppar.
  • Sänk värmen och låt grytan småputtra i ca 15-20 minuter under lock.
  • Blanda ner vispgrädde. Låt koka upp och sänk värmen.
  • Blanda ner bacon i grytan.
  • Red eventuellt grytan med maizena till önskad tjocklek.
  • Servera grytan gärna med ris och en god sallad.
Finska Köttpiroger

Finska Köttpiroger

Finska köttpiroger

Finska köttpiroger som kallas för ”Lihapiirakka” på finska. Detta är populär snabbmat från Finland som oftast säljs på gatukök, grillkiosker och bensinmackar. Köttpirogerna är fluffiga och innehåller en fyllning som består av färs, ris och kryddor. Köttpirogerna äts sedan med korv och olika tillbehör som bostongurka, ketchup, senap och lök. Blir riktigt gott och härligt. Se gärna min Youtube video som ligger längre ner i detta inlägg. I videon går jag igenom receptet steg för steg. 

Pirogerna i detta recept kan man tillaga enligt klassiska metoden som är fritera i olja. Vill man inte fritera går de lika bra att tillaga i ugnen. Skillnaden är att de friterade pirogerna blir mer fluffigare och mjuka medan de som görs i ugnen blir lite mer kompakta, inte lika fluffiga helt enkelt. 

Finska köttpiroger
Print

Finska köttpiroger

Finska köttpiroger klassisk snabbmat i Finland som serveras vid grillkioskar eller även köpes i dagliga varuhandeln. Men här kommer ett recept på hemmagjorda finska köttpiroger.
Servera köttpirogerna gärna med korv och olika tillbehör emellan.
Av receptet får man ut mellan 15-20 st piroger beroende på hur stora eller små piroger du vill göra.
Course helgmat, helgmiddag, Middag
Cuisine finska recept, finskt
Keyword finska köttpiroger, finska köttpiroger recept, friterade piroger, karelska piroger, köttpiroger, köttpiroger recept, piroger i ugn, piroger recept
Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours
Jästid 1 hour
Total Time 4 hours
Servings 15 st
Author Elina och Micke

Ingredients

Pirogdeg

  • 25 g jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 msk strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 600 g vetemjöl (ca 10 dl)
  • 300 g dinkelmjöl (ca 5 dl)
  • 2 tsk salt

Fyllning

  • 1 ½ dl grötris
  • 1 st köttbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 st gul lök
  • 500 g blandfärs även nötfärs eller vegofärs går bra
  • 1 klick smör till stekning
  • 1 msk torkad mejram
  • ½ msk paprikapulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • svartpeppar
  • 1 tsk salt

Pensling

  • smält smör

Fritering

  • 2 liter friteringsvänlig olja

Förlag på tillbehör till servering

  • valfri korv
  • bostongurka
  • gul lök
  • rostad lök
  • ketchup
  • senap
  • vitlöksås

Instructions

Pirogdeg

  • Ta gärna fram jäst, mjölk och smör ca 1 timme innan du börjar baka. Då hinner ingredienserna bli någorlunda rumsvarma.
    Skölj av och lägg även riset till fyllningen i blöt innan du påbörjar göra pirogdegen,
  • Smula ner jäst i en bunke.
  • Tillsätt mjölk, ägg, strösocker, smör, all vetemjöl och dinkelmjöl och salt i bunken.
  • Knåda degen gärna med hjälp av köksassistent tills degen är elastisk, släpper bunkens kanter och klarar av glutenfönster testet.
    I min maskin med degkrok behöver jag knåda ungefär 20 minuter för att uppnå bra resultat. Se min youtubevideo från mitt 4:02 gällande knådning och resultat. Videon ligger ovanför detta recept.
  • Täck över degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek.
  • Under degen jäser gör du fyllningen.

Fyllning

  • Skölj av och lägg gärna riset i blöt innan du börjar knåda degen.
  • Koka upp vatten och buljongtärning tills buljongtärningen löst upp.
  • Tillsätt riset i det kokande vattnet. Koka riset på svag värme under lock ca 15 minuter. Sänk temperaturen när de mesta av vattnet har dunstat bort.
  • Skala och hacka lök.
  • Hetta upp en stekpanna med smör.
  • Börja med att steka löken tills den mjuknat något.
  • Lägg i färsen och stek färsen tills mycket av vätskan dunsat bort och fått fin färg.
  • Krydda färsen med mejram, paprikapulver, vitlökspulver, chiliflakes, svartpeppar.
  • Blanda den stekta färsen med riset. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor.
  • Ställ fyllningen åt sidan.

Utbakning och fylla pirogerna

  • Stjälp upp pirogdegen på ett mjölat bord.
  • Kavelmetod 1: Kavla ut en degbit till en stor rund cirkel som ca är 0,5-1 cm tjock.
    Stansa ut runda bitar med hjälp av en rund stansare eller en glasskål med en diameter på ca 12-14 cm. Stansa ut så många bitar som det går.
    För ihop degen och kavla ut igen och stansa ut bitar.
    Fyll pirogerna med färs men lämna ca 1 cm kant åt alla håll.
    Vik ihop pirogerna och nagga ihop med en gaffel.

Kavelmetod 2

  • Dela degen i 15-20 bitar.
    Forma varje degbit till en rund boll.
    Kavla ut degbollarna till en rund cirkel med en diameter på ca 12-24 cm.
    Fyll pirogerna med färs men lämna ca 1 cm kant åt alla håll.
    Vik ihop pirogerna och nagga ihop med en gaffel.

Tillagning i Ugn

  • Sätt ugen på 225 grader, över och under värme.
  • Lägg pirogerna på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Om pirogerna jäst till sig innan tillagningen så förslut pirogerna eventuellt igen med gaffel.
  • Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Pirogerna är klara när de fått gyllene färg.
  • Ta ut ur ugnen och pensla pirogerna direkt med smält smör.

Fritering av pirogerna

  • Hetta upp olja i en rymlig kastrull eller i en fritös till 170-180 grader.
  • Innan fritering säg till att eventuellt försegla pirogerna igen med gaffel eller genom att nypa ihop dom.
  • Fritera pirogerna tills de är gyllene på bägge sidorna, ca 2 minuter per sida.
  • Lägg de nyfriterade pirogerna på ett galler eller hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.

Servering

  • Servera pirogerna genom att dela på pirogerna men inte hela vägen igenom.
  • Fyll pirogerna med stekt eller grillad korv och valfria andra tillbehör.

Förvaring

  • Piroger som både tillagas i ugn och genom fritering går bra att förvara i frysen.
  • När man blir sugen på en pirog är det bara att ta fram en ur frysen och värma på i ugn eller i airfryer och sen fylla med valfri fyllning.
Tonfiskpasta

Tonfiskpasta

Tonfiskpasta

Lättlagad tonfiskpasta som tar under 30 minuter att fixa från start till mål. Mat som passar bra till vardags helt enkelt.

Det här receptet går att utveckla vidare om man önskar det. Tillsätt andra kryddor, kanske en skvätt grädde eller citron? Som sagt ett recept som man kan anpassa efter sin egna smak.

Print

Tonfiskpasta

Lättlagad tomatig tonfiskpasta med spenat som tar 30 minuter att fixa från start till mål.
Detta recept går att utveckla vidare med olika kryddor, en skvätt grädde till såsen eller varför inte lägga till kapris.
Course lättalgat, vardagsmat
Cuisine fisk, pasta
Keyword enkel tonfiskpasta, tonfisk recept, tonfiskpasta, tonfiskpasta recept
Prep Time 5 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 4 portioner pasta t.ex. penne
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • olja till stekning
  • ½ – 1 tsk chiliflakes
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 390 g passerade tomater
  • 1-2 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g babyspenat
  • ca 2 dl pastavatten från pastakoket.

Instructions

  • Koka pastan enligt förpackningens anvisning. När pastan kokat klart spar ca 2 dl vatten från pastakoket.
  • Skala lök och vitlök. Hacka.
  • Hetta upp en panna med olja.
  • Stek löken tills den mjuknat något.
  • Tillsätt vitlöken, chiliflakes och stek i några minuter till.
  • Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare 1 minut.
  • Häll på passerade tomater och vatten.
  • Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  • Låt såsen puttra några minuter under lock.
  • Tillsätt tonfisk och babyspenat. Rör om och låt puttra några minuter under lock tills spenaten mjuknat till sig.
  • Blanda ner den kokta pastan. Späd med pastavatten tills du uppnår önskad konsistens.
  • Servera.
Finsk köttfärssås

Finsk köttfärssås

Finsk köttfärssås – en traditionell rätt med många olika versioner

I Finland är köttfärssås en riktig husmansfavorit, precis som i Sverige. Och precis som det finns många varianter av köttfärssås i Sverige, är det nästan lika vanligt att varje finsk familj har sitt eget recept . Det finns ingen strikt ”rätt” eller ”fel” när det gäller finsk köttfärssås, utan det är upp till kocken att sätta sin egen prägel på den. Sen finns de självklart som tycker att rätten ska göras på ”mitt vis” för det är ”den rätta versionen”. Jag vill bara lyfta fram att alla gör vi olika vare sig det gäller finsk eller svensk köttfärssås och det är okej. 

Sen är det här receptet en mer ”modern variant”. Den varianten som är mer traditionell görs lite anorlunda. Bland annat i den mer traditionella varianten ska mjölet brynas utan färsen för att sedan göra såsen.

En annan spännande variant på köttfärssås hittar vi i Danmark, där den kallas för ”millionbøf”. Den liknar den finska köttfärssåsen på många sätt. Inte minst genom att köttfärsen steks och serveras i en fyllig och smakrik sås tillsammans med kokt potatis. Precis som i Finland, så görs även den danska versionen på en mängd olika sätt, beroende på vem som står vid spisen.

Här delar jag min egen variant på finsk köttfärssås. Den är enkel att laga, men fylld med smak och passar perfekt att servera med klassiska tillbehör som kokt potatis, potatismos, eller varför inte pasta? Själv gillar jag att servera den med kokt potatis eller mos tillsammans med lingonsylt och saltgurka. 

Print

Finsk köttfärssås

Finsk köttfärssås lättlagad och god vardagsfavorit från Finland
Course Middag, vardagsmat
Cuisine finskt, köttfärs, vardagsamt
Keyword finsk köttfärssås, finsk köttfärssås recept, köttfärssås, köttfärssås recept, köttfärssås utan tomat
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 1 st gul lök
  • smör till stekning
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 2 msk kalvfond (kan bytas ut mot 1 kättbuljongstärning)
  • 1 msk kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar (kan uteslutas)
  • 1/2 dl grädde (kan uteslutas)
  • färsk eller fryst persilja (valfri mängd)

Till servering förslag

  • kokt potatis
  • potatismos
  • ångade/kokta morötter
  • lingonsylt
  • saltgurka
  • pasta

Instructions

  • Skala och hacka lök.
  • Hetta upp en panna med smör.
  • Lägg i färsen och stek tills den börjar skifta färg.
  • Lägg i lök och stek ett par minuter tills vätskan dunstat bort.
  • Tillsätt tomatpuré och paprika pulver och stek ca 1-2 minuter.
  • Pudra över mjöl. Blanda samman med färsen och låt fräsa ca 1 minut.
  • Häll över vatten, blanda samman.
  • Tillsätt fond och soja, blanda.
  • Smaka av för att kontrollera sältan. Behövs mer salt, tillsätt mer salt.
  • Tillsätt svartpeppar och vitpeppar i såsen och smaka av såsen för att justera smakerna ytterligare.
  • Avluta med att runda av såsen eventuellt med grädde.
  • Rör ner persilja precis innan servering.
  • Servera köttfärssåsen med t.ex. kokt potatis, potatismos och lingonsylt. Även pasta går att servera till.
css.php