Laxburgare
Laxburgare
Laxburgare är enkelt att göra. Säg till att ha tillgång till tinad eller färsk lax. Sen är det bara tärna laxen, lägga över i matberedare tillsammans med ägg och kryddor. Forma till bollar och steka i smör eller olja tills laxburgarna får fin färg. Vilka tillbehör man serverar till är helt valfritt. Vi tycker om att servera med salladsblad, inlagd gurka, tomat och lök. Vilken dressing man vill ha är också helt valfritt. En favorit här hemma hemgjord ranchdressing. Sen tycker vi om att ha klyftpotatis eller pommes till sidan av.
För recept på ranchdressing klicka här.
Laxburgare
Ingredienser
- 500 g tinad eller färsk lax
- 1 st ägg
- 1 tsk chiliflakes
- ca ½ msk dill, torkad eller fryst
- salt
- svartpeppar
- smör eller olja till stekning
Tillbehör, förslag
- 4 st hambrugarbröd
- tomat
- inlagd gurka
- rödlök
- salladsblad
- valfri dressing
Instruktioner
- Tärna laxen.
- Lägg lax, ägg och kryddor i en matberedare.
- Mixa laxen till en färs.
- Forma laxfärsen till 4 st jämnstora bollar.
- Hetta upp en stekpanna med smör eller olja.
- Lägg i laxbollarna och tryck till med stekspade till biffar.
- Stek tills biffarna fått fin färg på bägge sidor, ca 2-3 minuter per sida.
- Servera med valfria tillbehör.
Cookies med vit choklad och tranbär
Cookies med vit choklad och tranbär – härlig kontrast mellan sött och surt
De här kakorna är magiskt goda. Vit choklad och tranbär är en riktigt grym kombination där den söta vita chokladen möter det sura tranbäret som handen i handsken. En ny favorit kaka här hemma.
Var finns tranbär?
Tranbär växer vid strandmyrar nära träsk och sjöar. Det här är ett bär vi verkligen använder för lite av. Vilket egentligen är konstigt då det växer här i Sverige i nästan hela landet dessutom. Mina föräldrar (Elinas) brukar plocka tranbär så vi brukar få våra tranbär från dom. Om man inte vill plocka sina egna brukar det finnas att köpa i t.ex. större matbutiker både som torkade och i frysdisken. I detta recept rekommenderar vi de frysta tranbären då det ger bäst resultat på kakorna.
Att använda tranbär i bakverk är en favorit och vi har planer på att ta fram en del recept med tranbär hit till hemsidan. Tranbäret är lika mångsidig bär som lingon. Det går att sylta, safta, baka och använda det i matlagningen precis som lingon.
Cookies med vit choklad och tranbär
Ingredienser
- 175 g smör
- 1 ½ dl brun farinsocker
- 1 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 150 g chokladknappar, vit choklad
- 2 ½ – 3 dl frysta tranbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret.
- Tillsätt brun farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Häll över det varma smälta smöret. Vispa tills en del av sockerkristallerna har löst upp.
- Tillsätt ägget och vispa ihop till en glansig smet.
- Blanda samman de torra ingredienserna.
- Sikta ner hälften av de torra ingredienserna. Vänd ihop till en slät smet med en slickepott. Sikta sedan ner resterande torra ingredienserna och vänd ihop till en kaksmet. Om kaksmeten är varm, låt kaksmeten svalna. Detta för att chokladknapparna inte ska smälta.
- Vänd ner chokladknappar och tranbär.
- Forma smeten till ungefär 20 st kakor och lägg över på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tips, använd gärna en glasskopa till hjälp när du formar kakorna.
- Grädda kakorna i ca 10-13 minuter. 10 minuter ger mer spröda kanter men ganska mjuk mitten. Medan 12-13 minuter gör kakorna mer spröda även mot mitten av kakan.
- Ta ut och låt kakorna svalna på plåten.
- Förvara kakorna i en tätsluten burk. Kakorna går även att frysta. Men det man ska vara medveten om är att kakorna tenderar att bli mer mjuka efter att te tinas.
Finsk kållåda
Finsk kållåda – Rustik och god kålpudding
Vad skiljer det egentligen mellan en finsk kållåda och en svensk kålpudding?
Svaret på frågan är att det är skillnad både på tillvägagångssättet man tillagar rätterna som vilka kryddor man använder.
Första skillnaden
I en finsk kållåda så kokar man kålen, medan i den svenska versionen steker man kålen. Genom att koka kålen får man en mildare kålsmak medan steker man kålen framhäver man det söta i kålen.
Andra skillnaden
Köttfärsen stekt tillsamman med löken och kryddor för den finska versionen. Medan i den svenska versionen brukar man vanligt blanda färsen med lök, ris, ströbröd, mjölk, ägg och kryddor.
Tredje skillnaden
Finska versionen smaksätt med bland annat mejram vilket vi upplever att de flesta svenska receptet inte innehåller.
Fjärde skillnaden
För finska kållådan så blandar man samman kålen med färsen. Den svenska versionen byggs i lager med ett lager av kål i botten, färsblandningen i mitten som sedan toppas med ett kållager på toppen.
Femte skillnaden
Hur man serverar rätterna är olika. Finsk kållåda serveras endast tillsammans med lingonsylt eller rårörda lingon. Svensk kållpudding serveras med kokt potatis, gräddsås/brunsås och lingonsylt eller rårörda lingon.
Vi har självklart recept på en svensk kålpudding om det faller dig mer i smaken än den finska versionen. Klicka här för att komma till receptet.
Finsk kållåda
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 5 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- 1 dl grötris eller pärlkorn
- 500 g nötfärs, även fläskfärs eller blandfärs går bra
- 1 st gul lök
- 1 msk smör till stekning
- 1 msk torkad mejram
- salt
- svartpeppar
- vitpeppar
- 1 ½ msk kinesisk soja
- 3 msk sirap, ljus eller mörk
Topping
- smör
- sirap, ljus eller mörk
- ströbröd
Till servering
- lingonsylt eller rårörda lingon
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka upp vatten tillsammans med köttbuljongtärning.
- Strimla kålen.
- Lägg kålen i det kokande vattnet. Låt koka i ca 20 minuter för sommarkål och ca 30-35 minuter för vinterkål.
- När det återstår ca 15 minuter av koktiden tillsätt riset i kastrullen och låt koka med.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i färsen och stek tills den fått färg.
- Tillsätt löken och stek färsen och löken tills vätskan avdunstat samt att färsen fått färg och löken mjuknat.
- Krydda färsen med salt, mejram, svartpeppar, vitpeppar och kinesisk soja.
- Blanda färsen ner i kastrullen med kålen. Tillsätt sirap.
- Smaka av med mer kryddor och sirap efter smak.
- Smörj in en ugnsform med smör.
- Häll i kålblandningen i formen.
- Toppa kållådan med smörklickar, sirap och ströbröden.
- Ställ ugnsformen i ugnen i 90 minuter upp till 2 timmar.
- Om kållådan får för mycket färg täck lådan då med folie.
- Servera med lingon.
Blomkålsgratäng med bacon
Blomkålsgratäng med bacon
En fantastisk blomkålsgratäng med bacon – krämigt, smakrikt och lättlagat
Denna blomkålsgratäng med bacon är en riktig höjdare som garanterat kommer att uppskattas vid middagsbordet. Den är inte bara lätt att tillaga, utan resultatet blir också otroligt smakrikt och krämigt. För bästa resultat rekommenderar jag att använda färsk blomkål, eftersom den behåller sin spänst och konsistens bättre än fryst blomkål, som ibland kan bli lite vattnig.
Tillagningen är enkel – blomkålen förvälls snabbt i endast 3 minuter för att bevara sin fina konsistens. Därefter kombineras den med knaperstekt bacon och en härligt krämig béchamelsås. Gratängen toppas med smakrik parmesanost, men det går lika bra att använda en annan favoritost, som till exempel prästost.
Servera gratängen tillsammans med ris och en fräsch sallad för en komplett måltid, eller låt den stå för sig själv som en fulländad rätt. Oavsett hur du väljer att servera den, är denna blomkålsgratäng ett säkert kort för en lyckad middag. Hoppas att det ska smaka!
Blomkålsgratäng
Ingredienser
- 800 g- 1000 g blomkål, gärna färsk
- 2 förp bacon
- salt
Bechamelsås
- 75 g smör
- ¾ dl vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 2 dl kokspad från blomkålen
- salt
- svartpeppar
- malen muskot efter smak (kan uteslutas)
- 2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost + lite extra för topping av gratängen
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär blomkålen i mindre buketter.
- Koka blomkålen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Den ska inte bli helt mjuk, utan den ska ha lite tuggmotstånd kvar. Spara 2 dl från kokspadet.
- Plocka blomkålen ur kokspadet och lägg över i en ungsform.
- Skär bacon i mindre bitar.
- Stek baconen knaprig i en stekpanna.
- Lägg färdigstekta bacon över på ett fat med hushållspapper så överflödigt fett kan sugas upp.
- Toppa blomkålen med bacon.
Bechamelsås
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa i mjölet.
- Tillsätt kokspad och mjölk lite åt gången samtsigt som du vispar såsen.
- Låt såsen koka upp till en krämig sås, säg till att röra om såsen hela tiden för att förhindra att det bränns fast i botten.
- Rör ner 2 dl ost i såsen och smaka av med salt, svartpeppar och muskot.
- Ringla såsen över gratängen och toppa med riven ost.
- Ställ formen mitt i ugnen och gratinera ca 25-30 minuter. Sänk värmen om osten får för mycket färg alternativt täck formen med ugnsfolie.
- Ta ut gratängen och låt sätta sig i några minuter ca 5-10 minuter innan den serveras.
- Servera som den är eller tillsammans med t.ex. ris och en sallad.
Finsk äppelkaka
Finsk äppelkaka – en traditionell sådan
Vad är skillnaden mellan en klassisk finsk och svensk äppelkaka?
Även om både Finland och Sverige delar många likheter i sina matkulturer. Finns det några subtila men viktiga skillnader mellan en klassisk finsk och en klassisk svensk äppelkaka. Dessa skillnader kan röra smaksättningar och tillvägagångssätt, och i min senaste YouTube-video går jag igenom dem i detalj. Videon hittar du här nedan!
Det finska och svenska köket har mycket gemensamt. Rätter som köttbullar, kanelbullar och kålpudding är vanliga i båda länderna, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att Finland och Sverige är grannländer med liknande landskap och tillgång till samma råvaror. Dessutom delar länderna en lång gemensam historia som naturligt påverkat deras kulinariska traditioner.
Denna äppelkaka, som jag (Elina) har lärt mig från min finska bakgrund, är en traditionell finsk variant. Precis som med alla klassiska recept, finns det dock många olika varianter beroende på var i landet man kommer ifrån och hur familjens egna traditioner ser ut. På samma sätt som det finns otaliga sätt att tillaga svenska köttbullar, finns det också många olika sätt att baka denna finska äppelkaka.
Se även fler finska recept: här
Traditionell finsk äppelkaka
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 2 st ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Topping
- ca 3 st äpplen
- strösocker eller farinsocker
- malen kanel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader, över och under värme.
- Klä en pajform eller form med löstagbara kanter (24 cm i damer) med bakplåtspapper.
- Skölj och skala eventuellt äpplena. Äpplena måste inte skalas välj själv hur du vill göra.
- Skiva äpplena i skivor, ca 3 mm tjocka skivor.
- Smält smöret.
- När smöret smält tillsätt mjölken och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 minuter med elvisp.
- Tillsätt smörvätskan i ägg och sockersmeten.
- Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och sikta ner i ägg och sockerblandningen.
- Vänd ihop till en släta smet med hjälp av slickepott. Se till att inga mjölfickor finns kvar.
- Häll smeten i formen.
- Toppa kakan med äpplen och strö över socker och kanal.
- Grädda kakan mitt i ugnen i va 25-30 minuter.
- Ta ut kakan och låt svalna.
- Servera med t.ex. vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
- Kakan går bra att frysa in.
Fiskgryta med torsk och räkor
Fiskgryta med torsk och räkor
Hösten närmar sig, och vad passar bättre än en varm och mättande fiskgryta? Denna smakrika rätt med torsk och räkor är både enkel att tillaga och fylld av nyttigheter. Med en bas av färska grönsaker som morötter, fänkål, lök och purjolök, skapas en perfekt balans mellan sötma och syrlighet.
Börja med att förbereda grönsakerna – morötter, fänkål, lök och purjolök – och stek dem i en stor gryta tills de blir mjuka och doftar ljuvligt. Det är viktigt att ge grönsakerna tid att mjukna ordentligt för att alla smaker ska komma till sin rätt. Därefter tillsätter du tomatpuré som får fräsa i en minut för att lyfta fram sin intensiva smak, följt av passerade tomater och en skvätt vatten. En fiskbuljongtärning ger en djupare smakprofil, medan vispgrädden adderar en len och krämig textur till grytan.
När grönsakerna har fått puttra en stund och smaken blivit fyllig, är det dags att lägga i torsken. Låt den sjuda försiktigt i några minuter tills den är genomkokt men fortfarande fast. Precis innan servering vänder du ner räkorna, som snabbt värms upp utan att förlora sin spänst.
Servera grytan med kokt eller pressad potatis, en citronklyfta för extra friskhet, och några dillkvistar. Vill du ha lite extra textur? Toppa med krutonger för en härlig kontrast till den lena grytan. Denna fiskgryta är en perfekt rätt för de där kalla kvällarna när du vill ha något värmande och gott .
Fiskgryta med torsk och räkor
Ingredienser
- 400 g tinad torsk
- 250 g skalade och tinade räkor
- 2 st morötter
- 1 st fänkål
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök
- olja eller smör till stekning
- 1 msk tomatpuré
- 390 g passerade tomater
- ca 2 dl vatten
- 1 st fiskbuljongtärning
- ca 2 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- 1 st kruka dill (även fryst går bra)
Till servering
- kokt eller pressad potatis
- citronklyftor
- dillkvistar
- krutonger
Instruktioner
- Skala morötter och skär i mindre bitar.
- Skär fänkål i mindre bitar.
- Skala lök och hacka.
- Ansta och strimla purjolöken.
- Hetta upp en gryta med stekfett. Lägg i morötter, fänkål, lök och purjolök och stek tills det mjuknat på medeltemperatur, ca 5-10 minuter.
- Skjut grönsakerna åt kanterna så en grop bildas i mitten. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ca 1 minut innan det blandas samman med grönsakerna.
- Tillsätt passerade tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och sänkt värmen. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg på lock och låt sjuda tills grönsakerna har mjuknat ca 5-10 minuter.
- Blanda ner grädde och eventuellt mer vatten. Koka upp och sänk värmen.
- Hacka dillen.
- Lägg i torsk och dill, låt sjuda 3-4 minuter.
- Blanda ner räkorna precis innan servering.
- Servera med kokt eller pressad potatis, krutonger citronklyftor och dillkvistar.
Laxpudding med gravad lax
Laxpudding – klassisk husmanskost
Laxpudding är en av de där tidlösa rätterna som symboliserar svensk husmanskost. Det är en rätt som många av oss kanske inte riktigt uppskattade som barn, men som vi med åren har lärt oss att älska. Den krämiga kombinationen av lax, potatis och en len äggstanning skapar en maträtt som är både mättande och full av god smak.
Vilken lax ska man välja?
Valet av lax kan du variera. I detta recept använder vi gravad lax, vilket ger en mild och balanserad smak. Men det är också utmärkt att använda varmrökt eller kallrökt lax för en lite kraftigare smakupplevelse. Om du föredrar en rökigare ton, rekommenderar vi att du provar vår variant med varmrökt lax – receptet hittar du här.
Ska potatisen vara förkokt?
För bästa resultat rekommenderar vi att använda förkokt fastpotatis. Förkokt potatis ger laxpuddingen en härlig konsistens, samtidigt som tillagningen blir jämn. Om rå potatis används behöver rätten gräddas längre, vilket riskerar att laxen blir överkokt och torr. Ett tips är att koka potatisen dagen innan och låta den svalna helt innan du skivar den.
Andra saker som är värt att tänka på när du gör laxpudding
- Äggstanningens hemlighet: En riktigt god laxpudding handlar mycket om att få till en bra äggstanning. Använd gärna en kombination av mjölk och grädde för en fylligare smak och mjukare konsistens. Förhållandet mellan ägg och vätska är viktigt – ett tips är att använda lika mycket vätska i dl som ägg. T.ex. använder du 4 ägg ta då 4 dl vätska.
- Ugnstiden: Håll ett öga på ugnstiden. Laxpuddingen ska gräddas tills äggstanningen har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg. För att undvika att laxen blir torr kan du täcka formen med aluminiumfolie de första 20 minuterna och sedan ta bort folien för att få en fin färg.
- Serveringsförslag: Laxpudding serveras traditionellt med skirat smör och ärtor, men det är också gott med en fräsch grönsallad vid sidan om. Och glöm inte att erbjuda en klick citronklyfta till, vilket lyfter smakerna ytterligare.
Laxpudding på gravlax
Ingredienser
- 350 g gravad lax
- 1 kg fast potatis
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök
- smör till stekning
- 1 st kruka dill
Äggstanning
- 4 st ägg
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- ½ kruka gräslök, finhackad
- salt
- vitpeppar eller svartpeppar
Till servering
- skirat smör, valfri mängd
- citronklyftor
- dillkvistar
- gröna ärtor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader för varmluft eller 200 grader över och undervärme.
- Koka potatisen tills den är mjuk. Låt ånga av.
- Skala och skiva lök.
- Ansa och strimla purjolök.
- Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i lök och purjolök. Låt steka tills löken mjuknat och fått lätt färg.
- Lägg alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa ihop.
- Skiva potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
- Ta fram en ugnsform. Smörj in hela formen med ett lager av smör.
- Fördela ett lager potatis i botten av en ugnsform.
- Fördela ut löken över potatisen och lägg på laxen.
- Fördela dill över formen.
- Täck med ytterligare ett lager potatis.
- Häll äggstanningen över potatisen och tryck till lätt med baksidan av en sked eller med hjälp av stekspade för att få en mer kompakt laxpudding.
- Ställ formen mitt i ugnen i ca 45 minuter.
- Låt stå en stund efter ugnen för att puddingen skall sätta sig.
- Servera laxpuddingen med skirat smör, dillkvistar, citron och eventuellt gröna ärtor.
Skirat smör
- Lägg smöret i en kastrull.
- Ställ kastrullen över spisen med låg värme. (Använder 3:ans funktion av en 9 gradig induktionsplatta)
- Låt smöret smälta utan att du rör i smöret eller i kastrullen.
- När smöret smält, häll försiktigt det klara smöret i en annan kastrull eller tillbringare och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
Kantarelltoast
Kantarelltoast – Enkel och smarrig
Kantarelltoast: En Smakrik Belöning Från Skogens Skatter
Det finns få saker som slår känslan av att vandra genom skogen och snubbla över ett gyllene kantarellställe. Kantarelltoast blir som allra godast när man har turen att hitta dessa små skatter själv, direkt från naturen. Att köpa kantareller i butik kan vara en dyr historia, och därför är det extra tillfredsställande att plocka dem på egen hand. Under flera år har vi kämpat med att hitta kantareller – antingen har vi varit dåliga på att lokalisera dem, eller så har någon hunnit före oss och tömt stället. Men den här gången var turen på vår sida, och vi hittade äntligen kantareller nog för att laga denna underbara kantarelltoast.
Vi har dokumenterat vårt kantarelläventyr och delat det på Elinas YouTube-kanal. Du hittar också en video där vi visar exakt hur du tillagar denna läckra toast – en perfekt kombination av enkelhet och smak.
Enkelhet är nyckeln
Den här toasten är otroligt enkel att göra och kräver få ingredienser. När du har en råvara så utsökt som kantareller behövs inga krusiduller. Enkelhet är ofta det bästa sättet att låta svampens rika, jordiga smaker komma till sin rätt.
Färska eller förvälda kantareller- vad ska man välja?
I det här receptet kan du använda både färska och förvällda kantareller. Om du väljer att förvälla kantarellerna, tänk på att deras vikt kommer att minska avsevärt. Kantareller är fyllda med vatten, vilket innebär att de krymper när de förvälls. Faktum är att deras vikt kan minska med upp till 50-70% beroende på hur mycket vatten de släpper ifrån sig.
Till exempel, om du börjar med 1 kg färska kantareller, kan du efter förvällningen ha kvar cirka 300-500 gram. Denna process inte bara minskar volymen, utan också koncentrerar smaken, vilket gör kantarellerna ännu mer smakrika.
Förvällningens magi
Förvällning är en metod som tar bort överskottsvätskan och ger kantarellerna en intensivare smak.
Så oavsett om du använder färska eller förvällda kantareller, lovar vi att den här kantarelltoasten kommer att bli en succé. Med enkla ingredienser och en liten bit av skogens magi, skapar du en rätt som är både rustik och lyxig.
Kantarelltoast
Ingredienser
- 250 g förvällda kantareller eller 500 g färska kantareller
- 1 st gul lök gärna färsk, kan bytas ut mot schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- smör till stekning
- 1 krm torkad timjan
- 2 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- några droppar kinesisk soja, kan uteslutas
- ½ kruka färsk persilja, även fryst går bra
Till servering
- riven parmesan
- crema di balsamico
- persilja
Brödet
- 2-4 skivor bröd, gärna surdegsbröd eller toastbröd
- smör till stekning
Instruktioner
- Börja med att putsa kantarellerna om det behövs.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Ställ åt sidan.
- Om kantarellerna inte är förvällda. Hetta upp en stekpanna, lägg i kantarellerna. Stek tills svampen släppt ifrån sig all vätska. När vätskan försvunnit tillsätt smör i pannan och stek svampen tills den fått färg. Är svampen förvällda kan du börja att steka svampen direkt mer smöret.
- När svampen fått färg lägg i lök, vitlök, timjan och en till klick smör. Stek på medeltemperatur i ca 5 minuter.
- Tillsätt grädde, låt koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
- Låt puttra tills grädden har reducerat ner.
- Vill du få mer färg på såsen kan du tillsätta några droppar kinesisk soja.
- När grädden reducerat ner blanda ner persilja.
- Hetta upp en stekpanna och stek brödet i smör tills den fått fon gyllene färg på bägge sidor.
- Fördela svampröran på bröden och riv över parmesan, ringla på crema di balsamico och strö över mer persilja .
Skinksås
Skinksås – krämig och god
Skinksås serverad med pasta är en rätt som alltid har en särskild plats i mitt hjärta. När jag, Elina, gick i låg- och mellanstadiet var det en av de rätter jag alltid såg fram emot att äta i skolmatsalen. Smaken av den krämiga skinksåsen, med en hint av senap och inslag av örter, är något jag aldrig glömt. Utifrån mitt minne har jag valt att skapa min egna version av denna rätt.
Vilken senap ska man välja?
När det kommer till att välja senap för denna rätt, är det verkligen upp till din personliga smak. Själv föredrar jag att använda sötstark senap, då den ger en fin balans mellan sötma och hetta som lyfter fram smakerna i såsen. Men det är viktigt att notera att även dijonsenap eller andra typer av senap fungerar utmärkt i denna rätt. Dijonsenap tillför en något skarpare och mer distinkt smak, vilket ger en intressant twist till den klassiska skinksåsen. För den som vill ha en mildare smak kan man välja en vanlig svensk senap eller en mildare variant av dijonsenap.
När du gör din egen skinksås har du friheten att justera smakerna efter eget tycke. Kanske vill du lägga till lite extra örter, som timjan eller persilja, för att förstärka den fräscha smaken. Eller så kanske du föredrar en lite krämigare konsistens och väljer att tillsätta lite extra grädde. Det fina med denna rätt är att den är så mångsidig och lätt att anpassa efter olika smakpreferenser. Oavsett vilken senap eller vilka örter du väljer, så hoppas jag att du ska uppskatta den här rätten.
Pasta med skinksås
Ingredienser
- 4 portioner valfri pasta
- 1 st gul lök
- smör till stekning
- 400 g strimlad rökt skinka
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl vatten
- 3 dl grädde
- 2 msk senap, gärna sötstark
- salt
- svartpeppar
- ½ kruka först persilja, även fryst går bra
- ¼ dl hackad gräslök
Instruktioner
- Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en panna med smör.
- Lägg i löken och stek löken tills den mjuknat något.
- Lägg i skinkan och stek tills skinkan fått färg.
- Pudra över mjölet och blanda samman.
- Tillsätt vatten och grädde, rör om och låt koka upp.
- Smaksätt såsen med senap, salt och svartpeppar.
- Låt såsen puttra i några minuter.
- Blanda ner örterna.
- Servera såsen med valfri pastasort.
Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins – Enkla att baka
Blåbärsmuffins är en klassiker som passar perfekt oavsett säsong. På sommaren kan du använda färska blåbär som du plockat själv, medan frysta bär fungerar lika bra under vintern. Oavsett vad du väljer är blåbärsmuffins en härligt bärig och lätt bakelse som alltid uppskattas av både stora och små.
En annan fördel med blåbärsmuffins är att de är enkla att variera. Du kan till exempel tillsätta en nypa kanel eller vaniljsocker för en extra smakdimension.
Muffins är dessutom ett perfekt bakverk att frysa in och ha redo för spontana fikastunder. De tinar snabbt och smakar nästan lika gott som nybakade. Ett tips är att frysa in dem direkt efter att de har svalnat, så behåller de sin saftighet och fräschör.
För att lyckas med dina blåbärsmuffins tänk på att:
- Vispning av ägg och socker: Se till att vispa ägg och socker tillräckligt länge. Det ska bli en tjock, ljus och fluffig smet. Detta bidrar till att göra muffinsen extra lätta och luftiga.
- Blåbärens hantering: Om du använder frysta blåbär, rulla dem i lite potatismjöl innan du vänder ner dem i smeten. Detta hjälper till att förhindra att de sjunker till botten och att färga smeten för mycket.
- Jämn gräddning: För att säkerställa att alla muffins blir jämnt gräddade, se till att fördela smeten lika i alla formar. Använd gärna en muffinsplåt för bästa resultat.
Njut av dina härliga blåbärsmuffins!
Se även några av våra andra goda recept med blåbär:
Finsk blåbärspaj
Enkel blåbärskaka
Blåbärscheesecake
Blåbärspaj
Blåbärsmuffins som är lätta att baka
Ingredienser
- 50 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl mjölk
- 1-2 tsk frysta eller färska blåbär till varje muffins
- ½-1 msk potatismjöl
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
- Klä en muffinsplåt med muffinsformar av medium storlek.
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker tills det blir riktigt vitt och pösigt, ca 5 minuter.
- I en separat bunke blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Tillsätt smöret och mjölken i ägg- och sockersmeten.
- Sikta ner de torra ingredienserna ner i ägg- och sockersmeten.
- Vänd ihop till en slät smet med hjälp av slickepott. Se till att inga mjölfickor finns kvar i smeten.
- Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet. Använd gärna en glasskopa för att fylla formarna.
- Vänd blåbären med potatismjöl.
- Fördela 1-2 tsk blåbär i varje muffinsform.
- Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.