Red summer dream

Red summer dream

Red summer dream
En härlig Drin som passar perfekt under våren/sommaren.
Passar även på hösten och vintern med

1 drink

Is
1 limeklyfta
20 ml limejuice
20 ml hallonlikör
30 ml vodka
mangojuice
sprite
1 hallon till garnering

Lägg is och limeklyftan i ett glas t.ex. ett vinglas.
Tillsätt limejuice, hallonlikör och vodka. Fyll upp men mangojuice och toppa med sprite. Garnera med ett hallon.

Katsu Sando

Katsu Sando

Katsu sando
En riktigt god japansk sandwich.

4 portioner
Tid: ca 30-40 minuter

4 skivor skink schnitzel eller fläskkotletter utan ben
salt 
peppar
vetemjöl 
1-2 ägg
pankoströbröd 
neutral olja till stekning
8 skivor toastbröd

Tonkatsusås 
1 dl ketchup 
2 1/2 msk worcestershiresås 
2 msk japansk soja 
2 tsk brun farin socker 

Kålsallad 
valfri mängd spetskål/vitkål 
salt 
peppar 
risvinäger eller vitvinsvinäger

Köttet och brödet
Banka ut köttet till ca 1 cm. Salta, peppra och vänd först i mjöl sedan ägg och sist pankoströbröd. Hetta upp en panna rikligt med olja. Stek köttet i ca 3-4 minuter per sida tills den är gyllene och frasig. Låt tonkatsun sedan vila en kort stund på hushållspapper så överflödigt fett sugs upp innan den skärs upp i skivor.
Rosta brödskivorna.

Tonkatsusås
Blanda samman ketchup, worcestershiresås , soja och brun farinsocker i en skål. 

Kålsallad 
Hyvla eller strimla kålen tunt. Lägg över i en skål och tillsätt salt, peppar och vinäger och blanda runt

Montering
Lägg tonkatsun på en brödskiva. Lägg på tonkatsusås, kålsallad och den andra brödskivan. Skär bort kanterna.

Kola och daimcheesecake

Kola och daimcheesecake

Kola och daimcheescake
En festlig cheesecake som funkar som efterrätt, till fest eller till fikat.
Denna cheesecake är helt utan gelatin. Den håller ihop men den är inte lika fast som en cheesecake som innehåller gelatin/gelsocker. Men vi lovar denna är supergod och man kommer inte bli besviken.

ca 10 bitar

Botten
300 g digestivekex
150 g smör

Fyllning
5 dl kolagrädde (Valios kolagrädde, hittar på laktosfria hyllan)
500 g färskost
1 dl florsocker
1 nypa salt
2 st dubbeldaim

Topping
kolasås (färdig går bra att använda)
2 1/2 dl kolagrädde
1 st dubbeldaim
färska jordgubbar

Botten
Börja med att klä en springform (20-22 cm) med löstagbara kanter med bakplåtspapper, både botten och kanter.
Lägg kexen i en matberedare och mixa ihop till ett fint smul. Smält smöret.
Blanda smöret med kaksmulorna. Häll ut smeten i formen och tryck ut till en jämn och kompakt botten med händerna eller baksidan av en sked. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning
Häll grädden i en bunke och vispa grädden tills den är fast och fluffig. Tillsätt färskost, florsocker och salt och vispa tills smeten är fast och fluffig.
Finhacka daimen och vänd ner i smeten. Ta ut formen med botten ur kylen och häll i smeten i formen och bre tills den är jämn. Ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.

Topping
När kakan fått stå i kylen i minst 5 timmar eller längre är det dags för topping.
Vispa kolagrädden till fast men fluffig konsistens. Lägg grädden i en spritspåse.
Ringla först på kolasås på cheesecaken. Sprita sedan ut grädden. Finhacka daimen och strö över och dekorera med jordgubbar.

Toast skagen med pepparrot

Toast skagen med pepparrot

Toast skagen med pepparrot
Toast skagen är en av våra favoriter till förrätt. En klassiker som alltid smakar gott. Denna variant är med pepparrot vilket bidrar till ett härligt sting.

4 portioner
Tid: under 60 minuter

1 kg räkor med skal
2 äggullor
2 tsk dijonsenap
1 msk rödvinvsvinäger
5 dl matolja
salt
1/2 citron
1 dl finriven färsk pepparrot
1 kruka dill
4 skivor vitt toast bröd
smör till stekning
finhackad gräslök, valfri mängd
50 g sik- eller löjrom

Skala räkorna och ställ i kylen under tiden majonnäsen ska göras.

Lägg äggulor, dijonsenap och rödvinsvinäger i en bunke. Rör ihop. Tillsätt matoljan i en tunn stråle och vispa hela tiden med en handvisp eller elvisp. Majonnäsen är klar när den är tjock och ser spåren av vispen i majonnässen.
Smaka av majonnäsen med salt. Pressa över citronsaft och tillsätt riven pepparrot och vänd runt. Finhacka dillen, men spar några dillkvistar till garnering. Vänd ner dillen och räkorna. Ställ i kylen.

Ta fram bröden och forma de till önskad form. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek bröden gyllene på bägge sidorna. Lägg upp bröden på tallrik. Toppa med skagenröra, en klick sik/löjrom, finhackad gräslök och några dillkvistar. Servera.

Arctic cloud

Arctic cloud

Arctic cloud
En härlig hjorttrondrink

1 drink

Is
ca 1/2- 1 dl frysta hjortron
10 ml citronsaft
20 ml Lapponia hjortronlikör
30 ml vodka
sprite

Lägg is och frysta hjortron i ett tumblerglas. Tillsätt citronsaft, hjortronlikör och vodka. Rör om och toppa med sprite.
Servera.

Västerbottensill

Västerbottensill

Västerbottensill
En härlig, krämig och god sill som passar perfekt till påsk eller midsommar.

1 pkt Abbas 5-minuterssill
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1,5 dl västerbottenost, riven
1 msk dijonsenap
4-5 rädisor, tunt skivade
En stor näve hackad gräslök
Salt
Peppar

Blanda samman creme fraiche, majonnäs, västerbottenost, dijonsenap och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Lägg i rädisorna och rör om.
Varva kräm och sill i en burk med lock.
Ät direkt eller låt stå i kylskåp ett par timmar för extra smak 

Marinerade kycklingspett

Marinerade kycklingspett

Marinerade kycklingspett
4 st

800 g kycklingfilé 
1/2 dl neutral olja 
2 msk balsamvinäger 
2 msk japansk soja 
2 msk tomatpuré 
1 msk flytande honung 
1 tsk flingsalt 
1 msk torkad oregano 
2 kmr malen svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor 

Blanda samman olja, balsamvinäger, soja, tomatpuré, honung, salt, oregano, peppar och vitlök i en bunke. Skär kycklingen i bitar och lägg i marinaden. Blanda runt och täck över. Ställ i kylen i minst 4 timmar men gärna mer t.ex över natten. Trä kycklingen på spett. Grilla spetten tills de är helt genomstekta. Pensla spetten med den kvarvarande marinaden mot slutet av grilltiden.

Grekisk pastasallad

Grekisk pastasallad

Grekisk pastasallad
En enkel pastasallad som passar bra till grillat, buffébordet eller bara så som den är.
Antalet portioner går att variera utifrån hur många som ska äta.

Tid: ca 30 minuter

kokt pasta typ fusilli/penne
gurka, tärnad
smp tomater, delade
rödlök, skivad
oliver, valfri färg
fetaost, tärnad
salt
peppar
torkad oregano
saft från citron

Vinägrett, räcker till 3-4 portioner
4 msk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
4 msk olivolja
1 liten finhackad vitlöksklyfta
torkad oregano

Lägg kokt pasta, gurka, tomat, rödlök och oliver i en skål. Strö över salt, peppar och oregano.
Blanda samman rödvinsvinäger och dijonsenap i en separat skål. Tillsätt olivolja, vitlök och oregano och blanda ihop. Häll viägretten över salladen. Tillsätt fetaosten, pressa över citronsaften och blanda runt. Servera.


Luftiga vallmofrallor

Luftiga vallmofrallor

Luftiga vallmofrallor
Goda och härligt luftiga vallmofrallor

12 st frallor
Tid: ca 2 timmar
Ugnstemperatur: 225 grader

50 g färsk jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl matolja
2 tsk salt
1 ägg
1/2 dl sirap
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl special

Topping
vatten till pensling
vallmofrön

Smula jästen ner i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervarmt (37 grader). Häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt matolja, salt, ägg, sirap och rör om. Rör ner mjöl lite i taget och knåda degen i en köksassistent till en smidig deg i ca 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

Lägg degen på ett mjölat bakbord. Skär degen i 12 st bitar och forma till frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrön.
Grädda bröden i ugnen i ca 13 minuter.
Låt svalna.

Ginred

Ginred

Ginred
1 drink 

Is 
1 citronklyfta 
10 ml citronsaft 
40 ml gin 
50 ml tranbärs- och grantäppeljuice 
tonicvatten 

Lägg is och citronklyftan i ett tumblerglas.
Tillsätt citronsaft, gin och juice. Toppa med tonicvatten och servera

css.php