Broccoli och cheddarsoppa
En riktigt krämig och härlig soppa att njuta av under höst/vinter. Soppan görs på broccoli, morötter, schalottenlök, vitlök, mjöl, kycklingbuljong, mjölk, grädde, cheddarost och kryddor. Den här soppan tar mellan 30-45 minuter och är lättlagad. Soppan är en krämig soppa som liknar en stuvning till en början när man tillsätter mjöl och vatten. Men när mjölk- och gräddbladningen tillsätt får soppan en härlig fyllig och krämig konsistens.
Kryddor som vi tillsätter i soppan är salt, svartpeppar, paprikapulver, malen muskot och cayennepeppar. Paprikapulver ger en djup smak som passar bra tillsammans med malen muskot som ger en behaglig nötig smak. Cayennepeppar bidrar till ett härligt sting. Gillar man inte t.ex. muskot kan man utesluta men den är absolut värd att prova i denna soppa. Muskoten i soppan tar inte över soppan utan den kompletterar de andra sakerna på ett bra sätt. Cayennepeppar kan man justera efter sitt egna tycke. Gillar man hetta tillsätt mer och gillar man inte hetta ta då mindre mängd.
Kycklingbuljong är vår favorit buljongsort att avhända till soppor just för att den är en bra bas med härlig smak. Men kycklingbuljongen kan bytas ut mot grönsaksbuljong.
Broccoli och cheddarsoppa
Ingredienser
- 200 g broccoli
- 200 g morot
- 1 st schalottenlök (kan bytas ut mot gul lök)
- 2 st vitlöksklyftor
- ½ tsk paprikapulver
- ¼ tsk malen muskot
- cayennepeppar efter smak
- 2 msk smör
- 4 msk vetemjöl
- 7-8 dl vatten
- 1 st kycklingbuljongtärning
- 3 dl mjölk
- 2 dl valfri grädde
- 150 g riven cheddarost
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- Skär broccoli i mindre bitar.
- Skala och grovriv morot.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
- Hetta upp en gryta/kastrull med smör.
- Lägg i schalottenlök och stek i 3-4 minuter, tills löken har mjuknat. Tillsätt vitlök, paprikapulver, muskot och cayennepeppar och stek i ca 2 minuter.
- Pudra ner vetemjöl och stek i ca 1-2 minuter. Häll på 5 dl av vattnet. Lägg i buljongtärningen. Blanda runt. Lägg i broccoli och morot. Blanda. Konsistensen nu ska se ut som en tjock stuvning. Tillsätt 2-3 dl vatten om det är för tjockt. Blanda. Lägg på lock och låt sjuda i ca 10-15 minuter på medeltemperatur. Rör om då och då under tiden.
- Blanda ner mjölk, grädde och cheddarost. Smaka av med salt och svartpeppar. Justera eventuellt smaksättningar om du upplever att mer paprikapulver, muskot eller cayennepeppar behövs. Låt soppan sjuda i någon minut.
- Servera soppan med t.ex. bröd.
Senaste kommentarer