Brytbröd
Vårt recept på det godaste och fluffigaste brytbrödet. Det här brödet är fluffigt och mjuk som en kudde med härlig smak. Detta bröd passar perfekt till middagsbjudningar, kräftskivan och på buffén.
För att få den perfekta konsistensen på brödet rekommenderar vi att använda mjölsorten Manitoba Cream som är ett siktat bagerivetemjöl som är idealiskt för saftigt och fylligt bröd. Vi köper Manitoba Cream som är gjord av finax Ramlösa kvarn (rosa förpackning). Finns att köpa i välsorterade matbutiker som Willys, City Gross och Ica Maxi. Även vetemjöl special går att använda, man får ett bra resultat med det. Men för bäst resultat rekommenderar vi att använda Manitoba Cream.
Brytbröd
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- 2 msk strösocker
- 1 st ägg
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 400 g manitoba cream som är siktat bagerivetemjöl. Går att byta ut mot vetemjöl special
Pensling
- 2 msk smält smör
- 1 msk flytande honung
Topping
- flingsalt
Instruktioner
- Smula jästen ner i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt (37 grader).
- Lös upp jästen med mjölken.
- Blanda ner socker och ägg.
- I en separat bunke, blanda samman mjölet och saltet.
- Tillsätt häften av mjölet och arbeta degen på låg hastighet med hjälp av köksassistent tills degen gått ihop.
- Tillsätt resterande mjöl och smör. Öka hastigheten till medium och arbeta degen tills den är mjuk och elastisk. Öka sedan hastigheten och arbeta degen i några minuter till. Degen ska vara kladdig men inte för kladdig. Tänk att du ska kunna ta degen med händerna med mjöl. Är degen för kladdig? Tillsätt då 1 msk mjöl åt gången.
- Lyft degen ur bunken och lägg på ett lätt mjölat bord. Forma degen till en jämn boll. Ta fram en ny bunke och olja in den lite lätt. Placera degen i den nya bunken och täck över med bakduk eller platsfolie. Notis: Den nya inoljade bunken kommer göra att degbollen efter jäsning enkelt lämnar bunken utan att det blir en massa deg kvar i bunken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 1-2 timmar beroende på rumstemperaturen i ditt kök.
- Ta fram en ugnsplåt med storlek på ca 23×30 cm. Olja in den lätt.
- Tryck ut luften ur den jästa degen. Skälp upp degen på ett lätt mjölat brod. Dela degen i 14-16 st bitar. Forma degbitarna till släta bollar. Placera bollarna på ugnsformen och täck över och låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. De ska få en fin gyllene yta. Skulle bröden få för mycket färg? Täck bröden med ugnsfolie och grädda klart.
- Medans bröden gräddar i ugnen.Smält smöret och blanda i honungen. Notis: Detta kommer ge god smak till brödet och ge lite lätt karamelliserad yta. Vill du inte ha det söta från honungen kan du välja att endast pensla med smör.
- Ta ut bröden ur ugnen och pensla bröden med smörblandningen. Strö över flingsalt.
- Låt bröden svalna något innan servering. Godast är bröden som nygräddade.
- Bröden håller ca 2-3 dagar i rumstemperatur. Bröden går även att frysa in.
Bästa brödreceptet!!
Kul att du gillade receptet 🙂