Dragonkyckling
Kyckling som får gotta sig i en härlig dragonsås. Blir riktigt gott! Den här rätten kan man både förenkla och avancera med det som serveras till. Självaste kycklingen med dragonsåsen blir klar på 30 minuter. Väljer man att servera ris eller kokt potatis är hela rätten klar på 30 minuter. Men väljer man att servera klyftpotatis, hasselbackspotatis tar det mer än 30 minuter för allt att bli klart.

Vi tycker om att servera detta med klyftpotatis och blancherad och stekt broccoli speciellt de dagar man har extra tid för matlagning som t.ex. på helgen. Till vardags föredrar vi ris till för det går snabbare.

Print

Dragonkyckling

Smarrig kyckling i dragonsås. Självaste kycklingen i dragonsåsen tar 30 minuter att laga. Servera rätten med ris eller kokt potatis, då är allt klart på 30 minuter. Eller servera med klyftpotatis, hasselbackspotatis, ja då tar det mer än 30 minuter.
I detta recept ger vi förslag på god klyftpotatis och härlig blancherad och stekt broccoli.
Course helgmat, Middag, vardagsmat
Cuisine kyckling, kycklingrecept
Keyword dragonkyckling, dragonkyckling recept, dragonsås, gott kycklingrecept, kyckling emd dragon recept, kyckling i dragonsås, kyckling med dragon
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Klyftpotatis

  • 800-900 g fast potatis
  • olivolja
  • salt
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • vitlökspulver

Dragonkyckling

  • 4 st kycklingfiléer gärna minutfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad dragon
  • olja + smör till stekning

Dragonsås

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad persilja
  • salt
  • svartpeppar
  • citronsaft efter smak

Broccoli

  • 500 g broccolibuketter
  • olivolja + smör
  • salt
  • vitlökspulver

Instructions

Klyftpotatis

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär potatis i klyftor.
  • Ta fram en rymlig kastrull och fyll med vatten. Koka upp. Lägg i potatisklyftorna i det kokande vattnet. Koka potatisen i ca 3-5 minuter. Är klyftorna stora koka ca 5 minuter är de mindre koka 3 minuter. Lägg de kokta potatisklyftorna på en ren kökshandduk och torka. Låt ånga av en stund.
  • Lägg potatisklyftorna i en bunke. Tillsätt olivolja, salt, svartpeppar, vitlökspulver och örtsalt. Blanda runt. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut klyftorna så de inte ligger tätt och på varandra.
  • Ställ plåten mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Vänd potatisen efter halva tiden. Potatisen är klar när den är riktigt gyllene.

Dragonkyckling och dragonsås

  • Skala och hacka schalottenlök.
  • Krydda kycklingen med salt, svartpeppar och dragon. S
  • Hetta upp en panna med olivolja/neutral olja. Lägg i kycklingen och bryn kycklingen på bägge sidor. Plocka ur kycklingen ur pannan och ställ åt sidan.
  • I samma panna tillsätt schalottenlök. Stek schalottenlök tills den mjuknat och blivit glansig.
  • Pudra över mjöl och tillsätt mjölk. Koka upp och tillsätt creme fraiche, kycklingfond, dijonsenap, torkad dragon, torkad persilja, salt, svartpeppar och droppar av citronsaft. Smaka av såsen och justera smakerna efter tycke.
  • Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Täck kycklingen med sås och låt sjuda under lock till kycklingen är klar.

Broccoli

  • I en rymlig kastrull koka upp vatten med lite salt.
  • Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter.
  • Häll av vattnet och låt broccolin ångas av något. Vill man avstanna tillagningen helt kan man lägga broccolin i ett isbad eller spola med kallt vatten.
  • Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg i broccolin i stek tills den fått fin färg. Tillsätt 1-2 klickar smör i pannan. Smaksätt broccolin med salt och vitlökspulver.
  • Servera.
css.php