Dumplings
Hemgjorda dumplings är riktigt gott och inte alls så svårt som man kan tro. Det är lite tidskrävande, men det är helt klart värt det.

Ett tips är att göra färsblandningen några timmar i förväg. Detta för att den ska få mer smak så att dumplingsen blir ännu godare. Vi marinerar vår färs 2-3 timmar.
Dumplings kan ångkokas eller stekas. Vi valde att steka våra dumplings så de fick en fin stekyta på undersidan och sedan ånga dem i några minuter genom att tillsätta några matskedar vatten i pannan och på med locket.

Blir ca 35 st dumplings av detta recept
Tid: över 2 timmar

Dumplingsdeg
400 g vetemjöl
220 g vatten
1 1/2 krm salt

Fyllning
500 g fläskfärs
1/3 salladskål/kinakåls huvud
3 stjälkar salladslök
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
2 msk japansk soja
salt

Dippsås
4 msk japansk soja
3 msk brun farinsocker
4 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 finhackad vitlök
1/2 finhackad röd chili

Dumplingsdeg
Lägg mjöl och salt i en bunke. Häll vattnet i en kastrull och koka. När vattnet börjar koka ta från plattan och häll över mjölet. Blanda samman degen med en träslev. Knåda sedan degen 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i köksassistenst. Känns degen för torr tillsätt 1 msk vatten åt gången.
Degen är klar när den känns smidig.
Linda in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i 1 timme.

Fyllning
Börja med att strimla salladskålen. Lägg salladskålen i en skål och strö över salt. Massera salladskålen och låt sedan stå i några minuter. Detta för att salladskålen ska släppa ifrån sig vätska.
Skär salladslöken i mindre bitar.
Lägg färsen i en egen bunke och tillsätt salladslöken. Riv ner vitlök och ingefära. Tillsätt soja och salt.
Krama ur salladskålen och lägg i salladskålen och blanda väl. Ställ i kylen.

Dippsås
Blanda samman soja, farinsocker, risvinäger, sesamolja, vitlök och chili. Ställ i kylen fram tills servering.

Dumplings
När dumplingsdegen fått vila 1 timme är det dags att kavla ut degen. Enklast är det att kavla ut degen med hjälp av en pastamaskin. Självklart går det att kavla ut degen med en vanlig kavel men det kommer att ta lite längre tid.

Dela dumplingsdegen i 4 delar. Kavla ut en degbit åt gången. Låt de andra degbitarna vila i plastfolie, detta för att de inte ska torka ut.
Börja med att mata in degen i pastamaskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg i taget. Kör igenom degen 2 gånger per inställning ner till den 7-8 inställningen på pastamaskinen.
När pastadegen är färdigkavlad, skär ut ca 9 cm stora rundlar med ett runt kakmått. 
Lägg sedan ca 2 tsk fyllning på mitten av varje rundel. Fukta sedan ett finger med vatten och gör en cirkel runt fyllningen. Vik ihop degrundel på mitten och tryck sedan ihop kanterna.
Om du vill kan du vika ihop kanten på ena sidan för att göra ett fint mönster. (se bilden ovan).
Det viktigast är att ingen luft finns inuti dumplingen. Om det finns luft finns det risk att de öppnar sig under tillagningen.
Förvara dumplingens under en lättfuktad handduk innan de tillagas.
Återupprepa processen för de övriga 3 degbitarna.

Tillagning
Hetta upp en eller två pannor med lite neutral olja. Lägg i dumplingsen och låt dem steka tills de fått en fin stekyta på undersidan. Du kan lufta upp en dumpling och kolla hur undersidan ser ut. När undersidan ser bra ut tillsätt 2-3 msk vatten i pannan och lägg på locket. Låt dumplingsen ånga i i ca 3-4 minuter. Dumplingsen är klara när de uppnår en innertemperatur på 70 grader. Enklast är att ta tempen med en termometer. Har du ingen termometer kan du ta en av dumplingsen och skära för att kontrollera att köttet inuti är klart.

Servera dumplingsen med dippsåsen.


css.php