Egen rimmad fläsklägg med rotmos
Att rimma sitt egna fläsklägg är inte speciellt svårt. Det ända är att det tar tid att göra det. Men det är värt väntan och blir riktigt gott. Skillnaden med eget rimmat är att den kanske inte blir lika fin i färgen som den man köper i butik. Den man köper har man oftast tillsätt nitrit i vilket ger köttet dens rosa färg samt förlänger hållbarheten.

Vi brukar rimma enligt ett schema som finns hos receptfavoriter.se (klicka på länken för att komma till sidan). Sidan har en bra guide om hur man rimmar t.ex. fläsklägg, skinka, kyckling och lamm. Det man ska tänka på är att anpassa vatten, salt och socker utifrån köttet vikt. Vi rimmar vårt fläsklägg minst i 7 dagar och upp till 14 dagar.

Print

Fläsklägg med rotmos

Om du vill rimma ditt egna fläsklägg? Följ länken i inläggstexten för detta recept. Då kommer du till en bra guide som förklarar hur man gör och vad man ska tänka på när man ska rimma sitt egna kött.
Har du redan ett rimmat fläsklägg så är det bara att följa detta recept.
Måltid Middag
Kök husmanskost
Keyword ärtsoppa med fläsklägg, fläsklägg med rostmos, fläsklägg och rotmos, husmanskost, husmanskost recept, recept fläsklägg och rotmos, rotmos och fläsklägg
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 timmar 30 minuter
Total tid 3 timmar
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredienser

Fläsklägg

  • 1 st fläsklägg
  • 1 stor gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 st/bit jordärtskocka eller en bit rotselleri
  • 1 knippe färsk timjan
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 5 st hela nejlikor
  • 3 st lagerblad

Rotmos

  • 1 st kålrot
  • 4 st morötter
  • 4 st fast potatis
  • buljong från fläsklägget
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar eller vitpeppar

Till servering

  • senap
  • persilja

Instruktioner

Fläsklägg

  • Spola av köttet med kallt vatten. Lägg köttet i en rymlig kastrull. Häll på vatten tills det täcker köttet. Koka upp och häll av vattnet. 
    Vattnet hälls av då det bildas mycket skum från köttet. På detta sätt får vi bort en del av skummet som annars skulle bildas under buljongkoket.
  • Fyll på med nytt vatten tills det täcker köttet.
  • Skala lök, morötter och jordärtskocka/rotselleri. Lägg över i kastrullen och tillsätt timjan, kryddpeppar, nejlika och lagerblad.
  • Koka upp buljongen och sänk sedan värmen. Buljongen ska endast sjuda och inte koka. Sjud gärna buljongen i 2,5-3 timmar. Men buljongen är klar när köttet lossnar enkelt från benet. Skumma av buljongen under tiden.
  • När köttet är färdigt. Plocka upp köttet från buljongen och plocka isär köttet.
  • Buljong som blir över kan man frysa in och användas till olika rätter som t.ex. ärtsoppa, andra soppor m.m.

Rotmos

  • När det återstår ca 30-40 minuter av fläskläggskoket. Börja med rotmoset.
  • Skala rotfrukterna och skär i bitar.
  • Lägg rotfrukterna i en kastrull. Ta buljong från fläsklägget så det täcker rotsakerna. Koka rotsakerna tills de är mjuka.
  • Sila buljongen från rotfrukterna ner i en egen behållare. Använd potatisstomp för att mosa rotfrukterna. Lägg i smöret och spä med buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera fläsklägget med rotmoset och ha på några skedar av buljongen, strö över persilja och gärna en klick senap till.
css.php