Färsbiffar i ajvarsås
Smakrika färsbiffar tillsammans med en härlig, krämig sås fjord på ajvar. Lättlagat och gott.
Färsbiffar är perfekt vardagsmat då det går att variera så mycket med vilka kryddor man använder samt vilken sås man gör till dem. Färsbiffarna i detta recept kryddas framförallt med örter som basilika och persilja. Basen till såsen är ajvar och grädde med paprikabitar.

Färsbiffar med ajvar
Lättlagade färsbiffar med en god paprikasås gjord på ajvar. Servera detta med ris, haveris eller bulgur.
Servings 4 portioner
Ingredienser
Färsbiffar
- 500 g nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 st ägg
- 2 st finhacka vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad persilja
- 1 tsk salt
- svartpeppar
- ¾ hackad basilika men kan bytas ut mot fryst
- stekfett
Ajvarsås
- 2 st finhackade vitlöksklyftor
- 1 st tärnad röd paprika
- 2 msk tomatpuré
- ½ burk ajvar, mild eller stark (burken jag använde innehåller 350 g ajvar)
- 3 dl grädde, valfri fetthalt
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- I en bunke blanda samman färs, ströbröd, vitlök, ägg, persilja, salt, basilika och svartpeppar.
- Låt stå och vila ca 10 minuter.
- Forma till biffar.
- Hetta upp en stekpanna med stekfett.
- Lägg i färsbiffarna och stek några minuter.
- Vänd på färsbiffarna och låt steka tills de är genomstekta.
- Plocka ur färsbiffarna ur pannan och ställ åt sidan.
- I pannan tillsätt vitlök och paprika. Stek några minuter.
- Tillsätt tomatpuré och låt fräs ca 1 minut.
- Tillsätt ajvar och grädde. Låt koka upp.
- Sänk värmen och smaka av såsen med salt och peppar.
- Låt såsen puttra några minuter.
- Lägg färsbiffarna i såsen och täck biffarna med sås.
- Låt färsbiffarna puttra i såsen tills de är varma.
- Servera med t.ex. ris, basilika och sallad.

Senaste kommentarer