Filmjölksmarinerad hel kyckling
Att marinera i filmjölk ger mört och saftigt kött. Eftersom filmjölk innehåller syra så kommer syran mjuka upp köttet under marineringen. Marineringen i filmjölk är varsammare än att marinera med t.ex. citron eftersom citron har lägre ph samt att syran är mer koncentrerad jämfört med filmjölk.

Skriv ut

Filmjölksmarinedad hel kyckling

Måltid Huvudrätt
Kök kyckling
Keyword filmjölksmarinerad hel kyckling, hel kyckling, hel kyckling i ugn, kyckling fimlmjölk, marinera i filmjölk, marinerad kyckling i filmjölk
Förberedelser 1 day
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • salt
  • filmjölk

Kryddor

  • Här kan du fritt välja hur du vill kryddsätta din kyckling. Välj efter smak och tycke.

Instruktioner

Marinering, dag 1

  • Salta hela kycklingen rikligt med salt. Låt stå 30 minuter.
  • Mät upp 2 dl filmjölk och tillsätt i en bunke.
  • Lägg ner kycklingen i bunken. Häll 2 dl filmjölk. Vänd runt kycklingen så hela kycklingen är täckt med filmjölk.
  • Täck över bunken och ställ i kylen över natten.

Kryddsättning, dag 2

  • Lyft upp kycklingen från marinaden. Torka av kycklingen med hushållspapper.
  • Nu kan du kryddsätta kycklingen precis så som du vill.
  • Knyt gärna ett steksnöre runt kycklingens ben.

Tillagning

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Ställ kycklingen på en ugnssäker plåt/form.
  • Ställ kycklingen med benen längst in mot ugnen i 20 minuter.
    Här gäller det att ha koll på att kycklingen får en fin och jämn brynt yta. Alla ugnanar är olika så säg till att rotera kycklingen om värmen i ugnen är ojämn.
  • Efter 20 minuter sänk värmen till 150 grader. Öppna gärna luckan för att släppa ut en del av värmen. Stäng luckan.
  • Låt kycklingen gå i ugnen tills inneretempearutren är 82 grader intill lårbenet.
    Ingen termometer? Detta tar ca 1 – 1 ½ timme för kycklingen att bli klar, beroende på storlek. om kycklingen är stor kan det ta längre tid. Men för att kontrollera att kycklingen är klar skär i lårbenet för att kontrollera köttet. Köttsaften ska vara tydligt ljus.
  • Ta ut kycklingen och låt köttet vila i minst 10 minuter innan köttet skärs upp.
css.php