Filmjölksmarinerad hel kyckling
Att marinera i filmjölk ger mört och saftigt kött. Eftersom filmjölk innehåller syra så kommer syran mjuka upp köttet under marineringen. Marineringen i filmjölk är varsammare än att marinera med t.ex. citron eftersom citron har lägre ph samt att syran är mer koncentrerad jämfört med filmjölk.
Filmjölksmarinedad hel kyckling
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 1 hel kyckling
- salt
- filmjölk
Kryddor
- Här kan du fritt välja hur du vill kryddsätta din kyckling. Välj efter smak och tycke.
Instruktioner
Marinering, dag 1
- Salta hela kycklingen rikligt med salt. Låt stå 30 minuter.
- Mät upp 2 dl filmjölk och tillsätt i en bunke.
- Lägg ner kycklingen i bunken. Häll 2 dl filmjölk. Vänd runt kycklingen så hela kycklingen är täckt med filmjölk.
- Täck över bunken och ställ i kylen över natten.
Kryddsättning, dag 2
- Lyft upp kycklingen från marinaden. Torka av kycklingen med hushållspapper.
- Nu kan du kryddsätta kycklingen precis så som du vill.
- Knyt gärna ett steksnöre runt kycklingens ben.
Tillagning
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Ställ kycklingen på en ugnssäker plåt/form.
- Ställ kycklingen med benen längst in mot ugnen i 20 minuter. Här gäller det att ha koll på att kycklingen får en fin och jämn brynt yta. Alla ugnanar är olika så säg till att rotera kycklingen om värmen i ugnen är ojämn.
- Efter 20 minuter sänk värmen till 150 grader. Öppna gärna luckan för att släppa ut en del av värmen. Stäng luckan.
- Låt kycklingen gå i ugnen tills inneretempearutren är 82 grader intill lårbenet. Ingen termometer? Detta tar ca 1 – 1 ½ timme för kycklingen att bli klar, beroende på storlek. om kycklingen är stor kan det ta längre tid. Men för att kontrollera att kycklingen är klar skär i lårbenet för att kontrollera köttet. Köttsaften ska vara tydligt ljus.
- Ta ut kycklingen och låt köttet vila i minst 10 minuter innan köttet skärs upp.
Senaste kommentarer