Filodegspiroger med skinka
ca 8 piroger
Tillagningstid ca 30 minuter
Ugnstemperatur 175 grader
200 g strimlad skinka
6-9 ark filodeg
5 cm purjolök
ca 100 g cocktailtomater
0,5 dl valnötter
1,5 dl riven ost (gärna smakrik)
zest från 1/2 citron
3 msk crème fraiche
3 msk olivolja
1 ägg
salt
peppar
örtsalt
sesamfrön till garnering
olja till stekning
Sätt ugnen på 175 grader.
Tina filodegen om den är fryst. Finhacka purjolöken och skär tomaterna i skivor. Hetta upp en panna med olja och stek purjolöken och tomatskivorna några minuter utan att det tar färg. Ställ åt sidan. Stek sedan skinkan i samma panna med lite olja, krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan
Hacka valnötterna och lägg i en skål tillsammans med osten och crème fraiche, riv ner citronzest från en halv citron och krydda med salt, peppar och örtsalt. Vänd ner purjolök- och tomatblandningen samt skinkan.
Pensla ett ark filodeg med lite olivolja och lägg på ett ark till ovanpå, upprepa en gång till med ett tredje ark. Skär 4 breda remsor av filodegen. Lägg på fyllningen på ena änden av remsan, vik en triangel och fortsätt sedan vika trianglar tills remsan är slut. Upprepa tills filodegen och fyllningen är slut. Lägg skarven på undersidan av pirogen, pensla med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Ställ i mitten av ugnen på 175 grader tills de är gyllenbruna och frasiga.
Servera pirogerna på buffébordet, som förrätt eller som mellanmål
![](https://i1.wp.com/www.elinaomickesmat.se/wp-content/uploads/2019/10/Foto-2019-10-02-19-13-58.jpg?fit=683%2C1024)
Det här låter / ser väldigt gott ut
Skall testas 😋