Fiskgratäng med svamp
4-5 portioner
Tillagningstid, över 60 minuter
Ugnstemperatur 225 grader

600 g valfri vit fisk
salt

Potatismos
800 g potatis
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 krm muskotnöt
salt
peppar

Svampsås
250 g champinjoner
1 schalottenlök
1/2 dl vetemjöl
3 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl grädde, valfri fetthalt
salt
peppar
smör till stekning

Topping
riven valfri ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Salta fisken och lägg fisken i en ugnssäker form. Ställ fisken i ugnen i ca 5 minuter.
Ta ut fisken och ställ åt sidan.

Potatismos
Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Värm mjölk och smör. Pressa potatisen med en potatispress. Häll ner mjölk- och smörblandningen, äggulor och krydda med muskot, salt och peppar.

Svampsås
Skiva svampen. Skala och hacka löken. Hetta upp en panna med smör och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i svampen och fräs i några minuter. Pudra över mjölet, häll på vinet och låt vinet reducera något. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda i några minuter.

Montering
Spritsa eller klicka ut mosen runt om fisken. Häll såsen över fisken och toppa med riven ost. Ställ formen in i ugnen i ca 20 minuter.


css.php