Fiskgratäng med tomat och purjolök
En enkel fiskgratäng med tomat, purjolök och en sås som görs på mjölk och fiskbuljong. Gratängen toppas även med ost. Enkelt och gott, perfekt vardagsmat.


Print

Fiskgratäng med tomat och purjolök.

Lättlagad fiskgratäng som passar perfekt till vardags.
Course vardagsmat
Cuisine fisk och skaldjur, fiskgratäng
Keyword enkel fiskgratäng, enkel fiskgratäng recept, enkel vardagsmat, fiskgratäng med tomat och purjolök, fiskgratäng till vardags, lättlagad fiskgratäng
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 500 g tinad torskblock men även portionsbitar går bra
  • 1 st purjolök
  • ½-1 ask cocktailtomater som körbärs eller baby plommontomater
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • ½ st kruka dill, även fryst går bra
  • 1 st citron
  • salt
  • svartpeppar
  • valfri mängd riven lagrad ost

Instructions

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ansa, skölj och strimla purjolök. Lägg purjolöken i en ugnsform.
  • Dela tomater och lägg över i ugnsformen.
  • Salta torsken och lägg över i ungsformen.
  • Smält smör på svag värme i en kastrull. Rör i mjöl och blanda ordentligt. Späd med mjölk i omgångar, vispa hela tiden och lägg i buljongtärningen. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter och vispa såsen ofta. Smaka av med salt, peppar, dill och saft från citron
  • Häll såsen över fisken och strö sedan över riven ost. 
  • Ställ formen in i ugnen i ca 15-20 minuter.
  • Servera gärna fiskgratängen med kokt potatis eller potatismos.
css.php