Grönkål- och svamppasta
En krämig och god pasta med grönkål och svamp. Pastan toppas med valnötter. Valnötterna går att byta ut mot pinjenötter om man önskar det.
Det här är en härlig höstpasta som görs på höstens goda råvaror som grönkål och svamp. Använd gärna kantareller eller trattkantareller till denna pasta. Även vanliga champinjoner passar bra speciellt om man förbrukat sin egen plockade svamp som man haft i frysen.
Till pastan kan man välja att använda smaksatt creme fraiche med smak av franska örter. Vi tycker den örtigheten som den smaksatta crème fraichen gör sig bra i denna pasta. Vill man inte använda det kan man ta naturell crème fraîche och tillsätta egna örter eller ta örtsalt.


Grönkål- och svamppasta
Ingredients
- 4 portioner pasta, gärna fettuccine
- 250 g grönkål
- 200 g svamp t.ex. kantareller, trattkantareller eller champinjoner
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 dl creme friache med smak av franska örter (används naturell tillsätt örter eller örtsalt i pastasåsen)
- 2 ½ dl grädde, valfri fetthalt
- ½ st citron, saft + zest
- salt
- svartpeppar
- ca 2-3 dl vatten från pastakoket
- smör eller olja till stekning
Till servering
- rostade valnötter
- riven parmesan
Instructions
- Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
- Dela grönkålen i mindre bitar. Putsa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en panna. Lägg i svampen och stek tills vätskan dunstat bort.
- Tillsätt smör i pannan och lägg i lök och vitlök. Stek i någon minut.
- Lägg i grönkålen och fräs tills grönkålen krympt.
- Tillsätt creme fraiche och grädde.
- Riv över zest från citron och smaka av med salt och peppar.
- Spar 2-3 dl vatten från pasta koket. Sila av pastan. Blanda ner pastan i såsen tillsammans med pastavatten från pastakoket tills pastan får en krämig konsistens.
- Pressa över citronsaft och toppa pastan med valnötter och parmesan.
Senaste kommentarer