Hälleflundra i vitvinssås och västerbottenmos
2 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter
Hälleflundra
2 skivor hälleflundra (ca 150 g per bit)
3 msk rapsolja
Vitvinssås
2 dl vitt vin
3-4 salladslökar
1/2 fänkål
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl grädde
1-2 msk citronsaft
25 g smör
salt
peppar
Potatismos
500 g delikatesspotatis
25 g smör
1,5 dl grädde
1,5 dl västerbottensost
1 tsk timjan
salt
peppar
Smörstekt fänkål och salladslök
1/2 fänkål
3 salladslökar
25 gram smör
Salta och peppra hälleflundran på båda sidor.
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk.
Hacka salladslöken och skär fänkålen i mindre bitar.
Hetta upp en panna med olja och bryn hälleflundran i någon minut på vardera sida, lägg sedan över på ett fat och ställ åt sidan.
Lägg i salladslöken, fänkålen och pressad vitlök i samma panna som fisken stektes i och fräs utan att det tar färg. Häll på vin och låt reducera under lock tills hälften återstår.
Sila bort fänkål och lök och häll tillbaka såsen i pannan, tillsätt sedan grädden, smöret och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Lägg ned hälleflundran i pannan i ca 10-12 minuter, behåll locket på.
Pressa potatisen i en potatispress eller med en stomp, häll i grädde, västerbottenost, smör, och timjan. Ställ tillbaka moset på plattan på medeltemperatur och rör runt tills osten har smält, smaka av med salt och peppar.
Precis innan servering, fräs hackad salladslök och fänkål i smör i ca 1 minut på hög värme.
Vid servering, toppa med några dillkvistar.
Senaste kommentarer