Hot cross buns med tranbär
12 st bullar
Tillagningstid över 120 minuter
Ugnstemperatur 225 grader

3 dl mjölk (röd)
30 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 krm malen ingefära
1 msk rivet skal från citron
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
8-9 dl vetemjöl
1 dl torkade tranbär

Dekorering
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vatten

Pensling
1 msk strösocker
1/2 dl vatten

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp. Häll ner resten av mjölken, tillsätt socker, salt, kanel, ingefära och citronskal. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta degen i ett par minuter för hand eller med hjälp av köksassistent.

Tillsätt ägget, smöret, andra halvan av vetemjölet och arbeta degen i 10 minuter. Låt sedan jäsa under en bakduk i 60 minuter.

Lyft ur degen ur bunken, lägg på en mjölad yta och tryck ner tranbären i degen. Låt degen sedan jäsa under bakduken i 15 minuter.

Dela degen i 12 bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg över på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i 15 minuter

Sätt ugnen på 225 grader.
Under tiden bullarna jäser rör ihop vetemjöl och vatten. Lägg mjölblandningen i en spritspåse. När bullarna jäst klar spritsa ett kryss på varje bulle. Låt bullarna jäsa ytterligare 15 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 minuter tills bullarna blivit fint gyllenbruna. Ta ut plåten och låt bullarna svalna under en bakduk på plåten.

Lägg socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i någon minut. Stäng sedan av plattan. Pensla på sockerlagen på bullarna när de svalnat något. Låt bullarna svalna helt innan servering.


css.php