Kålpudding
Klassisk husmanskost är så gott. Ibland känns det som att det är underskattat, kanske inte köttbullar och pannbiff. Men rätter som kålpudding, laxpudding och kåldolmar känns underskattade. Vi kan erkänna att vi underskattat nämnda rätter. Men nu när vi lagat alla kan vi bara säga att gud vad gott det är med kålpudding. Ett hantverk i sig i dessa klassiska rätter, de tar tid att laga med tar man sig tiden kan man laga en smaksensation.

Skriv ut

Kålpudding

En klassisk kålpudding som serveras tillsammans med en äpplig gräddsås.
Måltid Huvudrätt
Kök husmanskost, svenskt
Keyword husmanskost, kålpudding, kålpudding med ris, klassisk kålpudding
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Total tid 1 timme 45 minuter
Portioner 6 portioner
Författare Elina & Mickes Mat

Ingredienser

Riset

    Kokas enligt förpackningens anvisning för 2 portioner 

    • grötris
    • vatten
    • salt
    • mjölk

    Kål

    • 600 g vitkål
    • ljus sirap
    • 1 msk japansk soja
    • 1 dl vatten

    Fyllning

    • 1 st gul lök
    • smör till stekning
    • 1/2 dl ströbröd
    • 1 dl mjölk
    • 2 st ägg
    • 500 g blandfärs
    • 1 tsk salt
    • 2 krm mortlade vitpepparkorn
    • 5 st mortlade kryddpepparkorn

    Topping av kålpuddingen

    • ljus sirap

    Gräddig sås på kålspadet med ton av äpple

    • kålspad
    • ¼ dl ljus sirap
    • 1 msk kalvfond
    • 1 msk japansk soja
    • 1 dl äppeljuice
    • 2 dl grädde
    • salt
    • svartpeppar
    • maizena till redning

    Till servering

    • kokt potatis
    • rårörda lingon
    • persilja

    Instruktioner

    Riset

    • Koka Koka 2 portioner av grötriset med vatten, salt och mjölk enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.

    Vitkålen

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Tärna kålen. Värm upp en panna med smör och stek kålen i ca 3 minuter. Ringla på sirap och tillsätt soja och vatten.
    • Låt kålen koka under lock tills den är mjuk, ca 5 minuter.
    • Ta upp kålen ur pannan och låt rinna av. Spara kålspadet.

    Fyllning

    • Skala och finhacka löken. Hetta upp en panna med smör och bryn löken tills den fått färg.
    • Lägg ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i 10 minuter.
    • Tillsätt sedan ägg, färs, risgröten, löken, salt, mortlade vitpeppar och kryddpepparkorn och blanda. Smeten ska vara ganska lös.

    Montering

    • Lägg hälften av kålen i botten av en smord ugnsform. Bred på färsfyllningen och täck med resterande kål. Ringla kålpuddingen med sirap.
    • Ställ kålpuddingen i mitten av ugnen i 45 minuter.

    Sås

    • Koka upp kålspadet i en panna och tillsätt sirap och rör om.
    • Tillsätt kalvfond, soja, äppeljuice och grädde. Smaka av med salt och peppar
    • Koka upp och låt sjuda i några minuter. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena.
    • Servera kålpudingen med kokt potatis, såsen, rårörda lingon och persilja.
    css.php