Köttbullar i tomatsås
Ljuvliga köttbullar i tomatsås som serveras med spaghetti.
Köttbullar i tomatsås
Ljuvligt goda köttbullar i tomatsås som serveras tillsammans med spaghetti. Så god rätt till både vardag och till helgen.
Servings 4 portioner
Ingredients
Köttbullar
- 500 g nötfärs
- 60 g mortadella
- 3 st vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- 1 tsk torkad timjan
- 1 ½ dl finriven parmesan
- ¾ dl pankoströbröd
- 1 st ägg
- olja till stekning
Tomatsås
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 800 g finkrossade tomater
- 1 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- ½ tsk chili flakes
- 1 nypa strösocker
- 1 dl strimlad färsk basilika
Spaghetti
- 4 portioner spaghetti
Till servering
- riven parmesan
- färsk basilika
Instructions
- Finhacka mordaella.
- Skala och finhacka vitlök till både köttbullarna och tomatsåsen.
- Lägg nötfärs, mortadella och vitlök i en bunke. Salta och peppra. Tillsätt timjan, parmesan, pankoströbröd och ägg. Blanda samman.
- Fördela färsen i 16 st lika stora bitar. Rulla till bollar.
- Hetta upp en panna med olja och stek köttbullarna tills de fått fin färg. Plocka upp ur pannan och ställ åt sidan. Köttbullarna ska inte vara genomstekta. De ska gå klart senare i såsen.
Tomatsås
- I samma panna där köttbullarna stektes. Gå i med vitlöken och stek den på medeltemperatur tills den mjuknar.
- Tillsätt tomatpuré och fräs i 1 minut.
- Häll ner finkrossade tomater och vatten.
- Smaka av rikligt med salt och peppar.
- Tillsätt chili flakes och en nypa socker. Sockret är till för att balansera syran i tomatsåsen.
- Koka upp och sänk värmen.
- Lägg i köttbullarna i såsen och lägg på ett lock.
- Koka pastan under tiden.
- Blanda ner strimlad basilika i tomatsåsen.
- Tillsätt den kokta pastan i såsen och blanda väl.
- Servera tillsammans med riven parmsan och basilika.
Senaste kommentarer