Köttfärslimpa i tomatsås
4 portioner
Tid: över 60 minuter

500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
2 tsk torkad timjan
1 näve hackad basilika
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 dl riven parmesanost

Tomatsås
2 förpackningar (tot 800 g) finkrossade tomater
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor 
1 morot
1 själkselleri
1-2 msk olivolja 
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan 
1 tsk torkad oregano 
rejäl näve hackad basilika (färsk eller fryst)
1 tsk honung 
örtsalt 
salt 
peppar 
en skvätt vatten

Till servering
kokt pasta
riven parmesan
basilika

Börja med tomatsåsen. Skala lök, vitlök och morot. Hacka lök och vitlök. Skär morot och selleri i små tärningar. Hetta upp en gryta (gärna en som tål ugn) med olivolja och stek lök, vitlök, morot och selleri tills de mjuknat. Tillsätt tomatpurén och fräs i någon minut. Häll i finkrossade tomater och tillsätt timjan, oregano, basilika och honung. Smaka av med örtsalt, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i minst 30 minuter. Ju längre tid tomatsåsen får stå och puttra ju godare blir den. 

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla i ca 10 minuter. Blanda ner färsen, ägg, timjan, basilika, salt, peppar och parmesan. Forma till en köttfärslimpa och lägg köttfärslimpan i grytan med tomatsåsen. Täck köttfärslimpan med tomatsås och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Servera köttfärslimpan med pasta, parmesan och basilika samt en sallad.

css.php