Lasagne med ajvar
Vi älskar lasagne och ajvar. Därför har vi nu gjort en lasagne med ajvar. Vi har ajvar i köttfärssåsen. Till lasagnen har vi även gjort en bechamelsås.

Tips!
När vi gör bechamelsås brukar vi värma mjölken. Mjölken ska inte koka utan endast bli varm. Detta för att bechamelsåsen kommer att tjockna direkt när man vispar ner den tillsammans med den smälta smör och mjölblandningen.

Print

Lasagne med ajvar

Lasagne och ajvar är gott och vi kan lova dig att denna lasagne med ajvar är god.
Course Huvudrätt
Cuisine kycklinggratäng, lasagne, pasta
Keyword ajvarlasagne, krämig lasagne, krämig lasagne recept, lasagne ajvar relish, lasagne med ajvar, lasagne recept
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Author Elina & Mickes mat

Ingredients

Köttfärsås

  • 500 g nötfärs
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja till stekning
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl ajvar
  • 1-2 dl vatten

Beschamelsås

  • 50 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt
  • svartpeppar
  • malen muskotnöt, efter smak kan även uteslutas

Pasta

  • ca 12 st torkade lasagneplattor

Instructions

  • Sätt ugnen på 200 grader.

Köttfärssås

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en panna med olivolja och bryn köttfärsen tills all vätska försvunnit.
  • Gör en grop i mitten och tillsätt tomatpuré och fräs i ca 1 minut.
  • Blanda ner oregano, timjan, basilika, paprikapulver och smaka av med salt och peppar.
  • Häll ner krossade tomater och tillsätt ajvar och vatten. Rör om och smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
  • Låt köttfärsen småputtra i ca 15 minuter. Skulle köffärsåsen koka tort tillsätt mer vatten.

Bechamelsås

  • Värm upp mjölken utan att koka
  • Smält smöret och och vispa ner vetemjölet
  • Häll ner lite av mjölken i taget under konstant vispning. När all mjölk är nedvispad fortsätt vispa tills såsen tjocknat.
  • Rör ner finriven parmesanost och vispa tills osten smält.
  • Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Montering

  • Börja med ett lager köttfärssås i botten av en rymlig ugnsform. Varva sedan med lasagneplattor och bechamelsås. Avsluta med att toppa med bechamelsås, och riven ost.
  • Ställ i ugnen i ca 45 minuter.
  • Ta ut och låt lasagnen sätta sig i ca 15 minuter.
  • Servera.
css.php