Lasagne med kalvfärs
5-6 portioner
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur: 200 grader

ca 12 lasagneplattor
500 g kalvfärs
1 dl finhackad rotselleri
1 dl finhackad morot
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
ca 2 dl vatten
1 kruka färsk hackad timjan
1 kruka färsk hackad basilika
1 msk torkad oregano
salt
svartpeppar
olivolja till stekning

Bechamelsås med parmesan
1 l mjölk
100 g smör
100 g vetemjöl
200 g riven parmesanost
malen muskotnöt
svartpeppar
ev. salt

Topping
mozarella 

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med olivolja till medeltemperatur. Lägg i rotsellerin och stek i någon minut, tillsätt sedan morötterna och stek ytterligare någon minut. Tillsätt lök och vitlök och stek. Höj värmen och lägg sedan i kalvfärsen och stek. När kalvfärsen fått färg tillsätt tomatpuré, finkrossade tomater, vatten, timjan, basilika, oregano. Koka upp smaka av med salt och peppar. låt såsen puttra i minst 30 minuter men gärna längre. Om såsen kokar torrt tillsätt mer vatten.

Bechamelsås med parmesan
Värm upp mjölken utan att koka.
Smält smöret och och vispa ner vetemjölet. Häll sedan ner lite mjölk i taget, vispa hela tiden.
När all mjölk är tillsatt fortsätt att vispa tills såsen är tjock, ta sedan kastrullen från värmen. Tillsätt sedan parmesanosten och fortsatt vispa. Smaka av med muskotnöt, peppar och ev. salt.

Montering
Börja med ett lager av bechamelsås i botten av en rymlig ugnsform. Varva sedan med lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås. Avsluta med att toppa med bechamelsås, och mozzarella. Ställ formen in i ugnen i ca 50 minuter. 
Servera gärna lasagnen med en god sallad.


css.php