Marinerat grillat nötkött
Grillat nötkött med en härlig marinad som ger god smak till köttet. Till marinaden kan du välja biff, entrecote, rostbiff, ryggbiff m.m. Tänk bara på att marineringstiden behöver vara kortare eller längre beroende vilket styckdetalj man väljer. Väldigt mört kött som entrecote behöver inte lika lång tid i marinaden som t.ex. rosbiff. Kött som rostbiff har mer tuggmotstånd behöver längre tid i marinaden för att fibrerna i köttet ska mjukas upp och bli mört.
Hur lång tid ska köttet ligga i marinaden?
Mört kött som t.ex. entrecote, ryggbiff och oxfilé kan vändas i marinaden och grillas på en gång. Om man villl låta köttet ligga en stund i marinaden räcker det med max 30 minuter. Om mört kött ligger där länge i marinaden kommer framförallt syran i marinaden bryta ner fibrerna i köttet såpass att det blir för mört och köttet bara faller isär vid grillning.
Kött med tuggmotstånd som skivor av rosbiff behöver längre tid i marinaden. Gärna över natten eller att man lägger köttet i marinad på morgonen/förmiddagen och sedan grillas det på kvällen. Då hinner framförallt syran i marinaden göra sitt jobb och mjuka upp köttet så det blir mört och gott.

På bilden ser ni marinerade rostbiffskivor som grillats.

Grillat marinerat nötkött
Ingredients
- ca 600 g nötkött (4 skivor): av rostbiff, entrecote, ryggbiff
- salt
- 3 msk olivolja
- 1 ½ msk balsamvinäger
- 1 tsk kinesisk soja
- 1 tsk liquid smoke
- 1 msk toamtpuré
- ½ msk honung
- ½ msk torkad timjan
- svartpeppar
Instructions
- Salta köttet.
- I en rymlig skål/bunke blanda samman olivolja, balsamvinäger, kinesisk soja, liquid smoke, tomatpuré, honung, timjan och svartpeppar.
- Lägg i köttskivorna och låt marineras. Mört kött som ryggbiff och entrecote kan vändas direkt i marinaden och grillas alternativt ligga i marinaden i ca 30 minuter.Kött med mer tuggmotstånd som rostbiff marineras längre tid så marinaden kan mjuka upp köttet och göra det mört. Gärna över natten alternativt att man lägger köttet i marinaden på morgonen/förmiddagen och grillar på kvällen.
- Innan grillning låt köttet bli rumstempererat.
- Grilla köttet i några minuter på varje sida till önskad innertemperatur. Innertemperaturer (ungefärlig riktlinje beroende på styckningsdetalj kan det variera): rare 48-50, medium rare 54-56, medium 56-58, well done 68+
- Låt köttet vila i några minuter efter grillning. Servera med valfria tillbehör.
Senaste kommentarer