Mickes födelsedagstårta 2024
Detta år önskade Micke sig en tårta med önskemål ljus tårtbotten. Vad tårtan skulle fyllas med och dekoreras med fick jag fria tyglar till. Vilket var mycket roligt.

Tårtan som jag valde att baka var en tårta med ljust botten, chokladmousse som fyllning som dekorerades med dulce de Leche mousse, hallon, blåbär och choklad fingers. Blev riktigt nöjd med denna tårta. Även gästerna som smakade på denna tårta uppskattade den jättemycket.

Skriv ut

Mickes födelsedagstårta 2024

Denna tårta består av ljus tårtbotten som fylls med chokladmousse. Tårtan dekoreras med dulce de leche mousse, hallon, blåbär och choklad fingers.
Till tårtans topping utgår vi från 450-500 g färska bär. Här kan du variera fritt mellan olika sorter. Vi gillar hallon och blåbär men det går lika bra med jordgubbar också.
Du kan fylla tårtan med chokladmousse dagen innan tårtan ska serveras. Täck bara tårtan noga med t.ex. plats eller i en bra tårtform med lock och ställ i kylen över natten.
Gällande dulce de leche moussen rekommenderas det att göra den samma dag som tårtan ska serveras. Då håller sig moussen fin och är enkel att jobba med. Får moussen stå för länge t.ex. över natten i kylen blir den lite lös och inte så spritsbar på grund av kondensen i kylen.
Måltid Fika, tårta
Kök fika, födelsedagstårta, tårta
Keyword födelsedagstårta, födelsedagstårta barn, födelsedagstårta choklad, födelsedagstårta recept, födelsedagstårta vuxen, recept tårta, tårta, tårta födelsedag, tårta med chokladmousse, tårta recept, tårta till många
Förberedelser 3 timmar
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 3 timmar 45 minuter
Portioner 10 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Tårtbotten

  • 6 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fuktning

  • 1 st citron
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker

Chokladmousse

  • 180 g mörk choklad gärna 55% kakao
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde

Dulce de leche mousse

  • 5 dl vispgrädde
  • 300 g naturell färskost typ Philadelphia
  • 1 burk (397 g) dulce de leche

Dekorering

  • 250 g färska hallon
  • 250 g blåbär
  • 3 förpackningar av chokladfingers

Instruktioner

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  • Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Klä kanterna med bakplåtspapper med höga kanter.
  • Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp ca 5 minuter.
  • I en separat skål. Blanda samman mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver ordentligt.
  • Sikta över de torra ingredienserna och vänd ihop smeten noga med hjälp av slickepott. Viktigt att smeten vänds ihop noggrant och inga mjölfickor finns kvar.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-35 minuter. Tårtbotten är klar när inget fastnar på en provsticka.
  • Ta ut och låt svalna innan du delar tårtan.
  • Dela tårtan i tre delar.

Fuktning av tårtbotten

  • Pressa ur saften från 1 citron i en skål.
  • Blanda citronsaften med vatten och socker. Rör om tills sockret löst upp.

Chokladmousse

  • Bryt ner chokladen i mindre bitar.
  • Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad eller i mikron. 
    Om du smälter i mikron säg till att smälta chokladen på låg effekt i korta omgångar, rör om då och då tills det smält.
  • Låt svalna en stund.
  • Undertiden chokladen svalnar. Separera äggvitorna och äggulorna ner i separata bunkar.
  • Vispa äggvitorna till ett fast hårt skum. 
  • Häll ner grädde i en egen bunke och vispa upp. 
  • Tillsätt en äggula i taget i chokladsmeten och blanda väl.
  • Vänd ner grädden i chokladblandningen.
  • Vänd ner äggvitorna i chokladblandningen. 
  • Ställ moussen i kylen. Ta fram moussen ca 20-30 minuter innan tårtan ska fyllas. Är moussen helt kylskåpskall kommer den upplevas som lite stel eftersom choklad stelnar vid kyla. Men får moussen bli lite mer varmt av rumstemperatur kommer den mjukas upp och bli enkel att bre över tårtan.
  • Notis: Tårtan går bra att fylla med chokladmoussen dagen innan servering.

Dulce de leche mousse

  • Notis: Denna mousse är bra att göra samma dag som tårtan ska serveras. Då håller sig moussen fin och är enkel att jobba med. Får moussen stå för länge t.ex. över natten i kylen blir den lös och inte så spritsbar på grund av kondensen i kylen.
  • Vispa grädden med elvisp tills den är fluffig.
  • Tillsätt färskost och vispa samman.
  • Tillsätt dulce de leche och vispa till en tjock spritspar kräm.
  • Lägg över moussen i spritspåsar med valfri tyll.

Montering

  • Dela tårtbotten i tre lager.
  • Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Fukta tårtbotten och bre över chokladmousse.
  • Lägg på nästa lager av tårtbotten. Fukta och bre över chokladmousse.
  • Lägg på sista locket av tårtbotten.
    Till detta steg kan du förbereda tårtan dagen innan. Täck över tårtan med plast och ställ i kylen över natten. Alternativt fortsätt med dekoreringen om du ska servera den samma dag.
  • Spritsa tårtan med dulce de leche mousse.
  • Klä kanterna med chokladfingers.
  • Toppa tårtan med hallon och blåbär.
css.php