Moules mariniéres
En härlig fransk rätt. Vinkokta musslor är ju så gott och det blir en härlig festmåltid eller en lyxig helmiddag. Att laga musslor är faktist enkelt. Det viktigast är att man rengör musslorna noggrant och endast tar med de musslor som är fina. Är musslan trasig så kassera den. För att se om en mussla är bra så ska skalet vara helt. När man knackar musslan lätt mot t.ex. bänkskivan ska den öppna sig och sedan sluta sig. De musslor som inte gör detta ska kasseras.
Vilket vin ska man använda?
Vi gillar att använda ett torrt och frisk vitt vin med hög fruktsyra.
Moules mariniéres
Utsökta inkokta musslor, en riktigt fetmåltid.
Servings 2 portioner
Ingredients
- 1 kg blåmusslor
- 1 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- ½ st fänkål
- 1 msk neutral olja
- 2 dl torrt vitt vin med hög fruktsyra
- 1 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- 1 knippe färsk bladpersilja
Till severing
- pommes
- baguette
- aioli
Instructions
- Skrubba musslorna noga i kallt vatten och dra loss eventuell skägg. Släng musslor som är trasiga och de som är öppna och ej stänges när man knackar dem på köksbänken.
- Skala schalottenlök och vitlök och finhacka. Skär fänkålen i små bitar. Hetta upp en gryta med olja. Fräs lök, vitlök och fänkål mjuka, utan att de tar färg. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg i musslorna i grytan, blanda runt och koka under lock i ca 3-5 minuter, tills musslorna öppnat upp sig.
- Ta upp musslorna med en hålslev och lägg över i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
- Tillsätt grädde i grytan och smaka av med salt och peppar. Låt koka upp. Lägg tillbaka musslorna i grytan och blanda runt. Strö över med hackad persilja.
- Servera med pommes, aioli och baguette.
Senaste kommentarer