Nattjästa våfflor
För att lyxa till helgfrukosten lite extra föreslår vi dessa nattjästa varianter av våfflor.

11 st våfflor (vi gräddar våra våfflor i dubbeljärn)
Tid: 20 minuter förberedelser, minst 12 timmars jästid och ca 30 minuter för gräddning

100 g osaltat smör
4 1/4 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk torrjäst
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg

Tärna smöret och lägg i en kastrull. Häll mjölken i kastrullen. Värm smör och mjölk tills smöret har smält. Låt svalna.
Blanda samman vetemjöl och torrjäst i en skål och låt stå i 10 minuter.
Blanda ner strösocker, vaniljsocker och salt i mjölskålen.
Vispa ner smör- och mjölkblandningen i mjölskålen till en slät smet.
Knäck äggen i en egen skål och vispa upp. Häll ner de uppvispade äggen i smeten och vispa till en jämn smet.
Vänd smeten några varv men en slickepott. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen och låt jästa i minst 12 timmar eller upp till 24 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) och ställ ugnsgallret i mitten av ugnen.
Hetta upp våffeljärnet och pensla våffeljärnet med ett lager smör.
Ta ut skålen med våffelsmeten ur kylskåpet. Vispa smeten till en jämn och fin smet.
Grädda våfflorna i våffeljärnet och lägg de gräddade våfflorna i ugnen på ugnsgallret för att hålla våfflorna varma.
Servera våfflorna med t.ex. sylt, grädde, färska bär och florsocker.



css.php