Elina & Mickes Mat

Året 2020

Snart är det här speciella året över men innan vi stänger det här året passar det bra med en tillbakablick. Det här året som nog för de flesta av oss blev inte riktigt som vi tänkt oss. Trots covid-19 finns det en del fina stunder att se tillbaka på. Trots många funderingar fram och tillbaka var läget med covid-19 lugnare på sommaren och vi kunde genomföra vårt bröllop på fantastiska Wirbo Herrgård. En magisk dag som vi alltid kommer att minnas. Utöver bröllopet tog jag Elina steget till att göra en förändring och började plugga till Kock- och måltidskreatör i Grythyttan. För Mickes del har det också skett saker som framförallt innebär en större förändring när vi går in i 2021. Vilket är så spännande och roligt för honom.

Nu blickar vi framåt mot 2021 och hoppas på att vi går mot ljusare tider och att livet kan under 2021 kunna återgå mer till det normala.

Snart är det jul!

Snart är det jul! Julen i år blir inte som vanligt. Vi kommer fira julen här hemma i vårt hus. Men dock ska vi göra det bästa av situationen. Det är som det är men bättre tider kommer att komma. Om det är något som vi är taggade på är det uppesittarkvällen. Uppesittarkvällen för oss innebär riktigt god plockmat i form av olika ostar, charkuterier, frukt, choklad och snittar. Självklart hoppas vi även på att få bingo men det är sällan det händer haha! Men kul och mysigt är det ändå även om man inte får bingo.

Vi vill passa på att tipsa om dessa goda smördegssnittar nu till uppesittarkvällen eller varför inte till nyår? Vi själva åt dessa smördegssnittar till nyår förra året. Super smarriga och passar bra till ett mousserande vin.
Klicka här för recept på smördegssnittar med avokado och räkor

Snart jullov!

Måndag och jag har haft veckans första föreläsning på förmiddagen och efter det var jag och veckohandlade mat. Nu har jag precis uppdaterat bloggen med ett nytt recept. Kika in på receptkategorin för att hitta ett gott recept på en krämig kålsallad. Ny är det även sista veckan med föreläsningar innan jul så på fredag eftermiddag är det äntligen jullov. Dock har jag ett PM arbete att skriva under jullovet som sedan ska skickas in några dagar efter nyår. Men ska bli skönt med lite jullov.

Fast just nu känns det som jag varit ”ledig” typ halva terminen då vi endast haft alla föreläsningar och tentor online. Mina dagar känns likadana oavsett om det är måndag, onsdag eller lördag. Sitter mest hemma hela tiden har föreläsning, arbetar med skoluppgifter, lagar en massa mat och bakar, går ut på promenad. Höjdpunkten varje vecka är att åka och handla på Ica en gång per vecka. Men det är väl så nu under dessa covd-19 tider. Jag en person som uppskattar min egentid men den mängd egentid jag får just nu och har fått under hela hösten börjar kännas riktigt tråkigt nu… Just nu vill jag bara att skiten ska försvinna så man kan börja göra roliga saker som man saknar som träffa folk, resa och massa annat /Elina

Grönkålspaj med lax och västerbottensost

Grönkålspaj med lax och västerbottensost
ca 4 portioner
Ugnstemperatur 225/200g
Tillagningstid över 60 minuter

Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten

Grönkålsfyllning
1 gul lök
200 g grönkål
örtsalt
salt
peppar
olivolja till stekning

Äggstanning 
3 ägg
2 dl mjölk 3%
1 dl matlagningsgrädde
1 kruka dill, spar gärna lite till topping
salt
peppar

Topping
150 g kallrökt lax
100 g riven västerbottensost
dill till servering

Pajskalet 
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.

Grönkålsfyllning 
Dela löken och skär den i skivor. Dela grönkålen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken en stund. Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen har krympt ihop. Krydda med örtsalt, salt och peppar.

Äggstanning
Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölk, grädde och hackad dill, vispa ihop allt.
Krydda med salt och peppar.

Montering
Lägg grönkålsfyllningen i pajskalet. Skär den rökta laxen i strimlor och strö över pajen
Strö västerbottensosten över fyllningen. Häll sedan på äggstanningen.
Ställ pajen i ugnen på 200 grader och grädda pajen tills äggstanningen stelnat, det tar ca 25-30 minuter.
Toppa med lite dill innan servering.

Hej hej!

Den här veckan ha jag (Elina) haft fullt upp med plugg och framförallt två zoom föreläsningar om dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Inte van med att ha två föreläsningar om dagen haha. Vi har fram tills den här veckan endast haft en föreläsning på förmiddagen eller på eftermiddagen max 3-4 gånger i veckan. Så en liten omställning den här veckan helt enkelt. Imorgon fredag väntar de två sista föreläsningarna och nästa vecka har vi endast tenta på fredag och intro till nästa moment i kursen. Men blir mycket plugg inför tentan till på fredag nästa vecka. Kursen jag läst just nu är Livsmedelshygien och lär mig massor om olika bakterier, virus, sporer och vad konsekvenserna kan bli om man inte håller god hygien inom ett restaurangkök m.m. Kursen är mycket spännande och man får en del tankeställare om en del grejer.

css.php