Panerad rödspätta
En god klassiker och visst är panerad spätta riktigt gott? Det tycker vi. Det här är en snabblagad rätt eftersom tillagningstiden på spättan är kort.

Print

Panerad rödspätta

En riktigt god klassiker.
Vad det gäller paneringen i detta recept anges inga specifika mått. Detta eftersom det är bäst att använda sina ögonmått då storleken på spättfiléerna kan variera väldigt mycket. Vid paneringen tänk på att hela fisken ska bli täckt med mjöl, ägg och ströbröd. Är hela fisken ordentligt täckt med paneringen så lossnar paneringen inte lika enkelt. Välpanerade spätta ger det godaste resultatet.
Course Middag
Cuisine husmanskost, svenskt
Keyword enkel panaerad fisk, panerad fisk, panerad rödspätta, panerad spätta
Cook Time 30 minutes
Servings 4 portioner

Ingredients

Rödspätta

  • valfri mängd tinade rödspättfiléer
  • salt
  • vetemjöl
  • gul curry (kan uteslutas)
  • 1-2 st ägg
  • ströbröd
  • neutral olja och smör till stekning.

Kall sås

  • 3 dl gräddfil
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk gul curry
  • 1 tsk torkad dill
  • 3-4 msk bostongurka

Till servering, förslag

  • kokt potatis
  • kokta ärtor
  • citronklyftor

Instructions

Rödspätta

  • Torka av spättafilerna med hushållspapper.
  • Salta spättfiléerna på bägge sidor.
  • Häll upp mjöl och ströbröd i varsin skål. Om man vill kan man krydda mjölet med gul curry. Vispa upp ägget i en skål.
  • Vänd spättfiléerna först i mjölet, sedan i ägg och sist i ströbrödet.
  • Hetta upp en panna med olja. när oljan är varm tillsätt en klick smör i pannan. När smöret är smält stek spättan. Stek spättafilerna tills ytan är frasig.

Sås

  • Blanda samman gräddfil, salt, peppar, curry och dill i en skål. Bland aner bostongruka. Smaka av.

Servering

  • Servera spättfiléerna med såsen, kokt potatis, ärtor och citron.
css.php