Pepparkaksmunkar
Goda julmunkar med smak av pepparkaka.
ca 20 st munkar

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 nypa salt
2 msk pepparkakskrydda
1 ägg
7-8 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 l olja till fritering

Att rulla munkarna i
Rulla munkarna i en blandning enligt nedan, vill man endast rulla i socker eller utesluta en krydda ur bladningen går det bra. Gällande mängden tog vi mest av sockret och tillsätt kanel, ingefära och kardemumma efter känn och eget tycke
strösocker
malen kanel
malen ingefära
malen kardemumma

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp. Häll ner resten av mjölken, tillsätt socker, salt, pepparkakskrydda och ägg. Tillsätt lite vetemjöl och arbeta in i degen. Lägg sedan i smöret, tillsätt mer vetemjöl och arbeta in all vetemjöl i omgångar för hand eller med hjälp av en köksassistent tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. 

Lägg degen på ett bakbord. Fördela degen i ca 20 bitar. Rulla ihop till bollar. Täck sedan över med en duk och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.

Tryck ett hål med hjälp av pekfingret och töj ut hålet för att bilda ett lagom stort hål.
Värm oljan till 180 grader i en tålig gryta eller kastrull. Fritera 2-3 munkar åt gången i ca 1-2 minuter per sida, tills de fått fin gyllene färg. Låt de färdigfriterade munkarna rinna av på hushållspapper.
Rulla sedan munkarna i blandningen av strösocker, kanel, ingefära och kardemumma.

css.php