Plankstek med biff
2 st plankor
Tillagningstid ca 60 minuter
Ugnstemperatur 225 grader

2 skivor biff
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
några kvistar färsk timjan eller rosmarin
olja och smör till stekning

Duchesse
500 g mjölig potatis
3 msk smör
2 äggulor
1/2 – 1 dl värmd mjölk
salt
peppar

Tillbehör
4 gröna sparrisar
2-4 baconskivor
1 tomat
olivolja
salt
peppar

Bearnaise eller choronsås
150 g smör
2-3 msk hackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
4 st krossade vitpepparkorn
2 tsk torkad dragon
3 äggulor, rumsvarma
salt
peppar
tillsätt tomatpuré, för choronsås

Sätt ugnen på 225 grader.
Olja in plankorna och förvärm dem i några minuter innan upplägget.

Duchesse
Skala och koka potatisen i saltat vatten tills de är mjuka. Värm mjölken. Häll av vattnet och pressa potatisen i en potatispress. Rör ner smöret och äggulorna. Vispa med en ballongvisp och späd med mjölk om moset är för tjockt. Lägg moset i en spritspåse och spritsa sedan moset på plankorna.

Köttet
Salta och peppra köttet. Hetta upp en panna med olja och smör. Lägg ner vitlöksklyftorna och timjan eller rosmarin och köttet i pannan. Stek köttet hastigt ca 30 sekunder – 1 min på varje sida på hög värme tills det fått en fin stekyta. Låt köttet vila.

Tillbehör
Skär bort den nedre delen av sparrisen. Linda 1 eller 2 baconskivor runt två sparrisar och bryn dem runt om tills de fått en fin färg. Strö över eventuellt peppar. Dela tomaten och pensla med en skvätt olja och strö över salt och peppar.

Lägg köttet, baconlindad sparris och tomathalvorna på två plankor. Ställ plankorna in i ugnen i ca 10-12 minuter till duchessen fått fin färg.

Bearnaise eller choronsås
Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten. Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.

Värm upp en kastrull med vatten utan att det börjar koka, vattnet ska endast sjuda. Ställ den rostfria bunken eller tjockbottnade kastrullen med vitvinsvinäger-vätskan över vattenbadet. Tillsätt sedan äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka. 
Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning. Häll sedan smör i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa såsen tills den tjocknar.
Smaka av såsen med dragon, salt peppar och tillsätt tomatpuré om du vill ha en choronsås.

css.php