Plankstek med biff
Smarrig plankstek med biff, duschess, tillbehör och choronsås.
Choronsås är en bearnaise fast med tomatpuré och får en rundare och tomatigare smak.
Intresserad av fler planksteksrecept? Vi har ett gäng olika plankstekar här på vår hemsida med olika styckningsdetaljer och en med sötpotatismos. Klicka här för att se vårt utbud av planksteksrecept.
Plankstek med biff
Plankstek med biff, baconlindad sparris, tomat, duchesse och choronsås.
Portioner 2 plankor
Ingredienser
Biff
- 2 st skivor av biff
- 2 st vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- några kvistar färsk timjan eller rosmarin
- olja och smör till stekning
Duchesse
- 500 g mjölig potatis
- 25 g smör
- 1 dl mjölk
- 2 st äggulor
- 2 krm malen muskot (kan uteslutas)
- salt
- svartpeppar
Tillbehör
- 4 st grön sparris
- 2-4 st baconskivor
- 1 st tomat
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Bearnaise eller choronsås
- 150 g smör
- 3 msk finhackad schalottenlök
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3 msk vatten
- 4 st krossade vitpepparkorn
- 2 tsk torkad dragon
- 3 st äggulor, rumsvarma
- ca 1 msk tomatpuré för choronsås
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Olja in plankorna och förvärm dem i några minuter innan upplägget.
Duchesse
- Skala potatis och koka i lättsaltat vatten. Värm upp smöret och mjölken i en kastrull på sidan.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
- Pressa potatisen med en potatispress, häll i mjölkblandningen lite i taget, rör under tiden. Lägg i äggulorna och rör ihop. Krydda med muskotnöt, smaka av med salt och peppar. Lägg på lock håll moset varmt på svag värme (1 eller 2 inställning på spisen).
- Ställ plankrona in i ugnen för förvärmning.
Tillbehör
- Skär bort eller bryt av den nedre delen av sparrisen. Linda 1 eller 2 baconskivor runt två sparrisar. Hetta upp en stekpanna och bryn sparrisen tills de fått fin färg. Strö eventuellt över peppar.
- Dela tomaten och pensla med en skvätt olivolja och strö över salt och peppar.
- Lägg moset i en spritspåse.
- Ta ut plankorna ur ugnen. Spritsa moset längs med plankans kanter.
- Lägg tomaterna på plankan och ställ plankorna i ugnen i ca 10 minuter tills moset fått fin färg. När det återstår några minuter lägg på sparrisen på plankorna.
Biff
- Salta köttet (Salta köttet gärna ca 15 minuter innan det ska stekas, då hinner saltet dras in i köttet och ger god smak).
- Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg köttet i pannan tillsammans med vitlök och örter. Stek köttet på högvärme tills det är brynt på steksidan ca 30 s – 1 minut. När du vänder på köttet lägg i en klick smör och börja ösa köttet med stekfettet. Stek 30 s – 1 minut. Krydda köttet med svartpeppar.
- Ställ köttet åt sidan och låt vila något.
- Ta ut plankorna och lägg på köttet på plankorna. Ställ in i ugnen tills köttet visar önskad temperatur. Använd gärna termometer. 50-52 grader för rare, 54-60 grader för medium och 60-68 grader för well done.
Bearnaise eller choronsås
- Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten.
- Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull.
- Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.
- Notis: Nästa steg kan man välja om man ill vispa ihop såsen över vattenbad eller direkt över spisplattan. Vattenbad rekommenderas för nybörjare medan är man van kan man göra den direkt över spisen. Det viktigast är att hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt. Blir det för varmt kommer såsen spricka.För vattenbad: värm upp en kastrull med vatten. Vispa din sås i en rostfri bunke ovanför vattenbadet.
- Ta kastrullen/skålen med vitvinsvinäger vätskan och ställ det över vattenbadet/spisplattan. Tillsätt äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka.
- Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning. Häll sedan smör i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa såsen tills den tjocknar.Notis: Upplevs såsen vara riktigt tjock och på väg att spricka kan man tillsätta några droppar vatten för att få en mer ritning konsistens. Under uppvärmningen avdunstar vatten från såsen och med att tillsätta någon droppe vatten när såsen upplevs för tjock kommer även förhindra såsen från att spricka.
- Smaka av såsen med dragon, salt, peppar och tomatpuré för choronsås.
- Ta ut plankorna ur ugnen och servera med bearnaisen över eller i en skål på sidan.
Senaste kommentarer