Potatis och köttfärsgratäng
En god och ganska så lättlagad gratäng med köttfärs och potatis. Man lagar en god köttfärssås som varvas med skivad potatis. Har du en matberedare med tillhörande skivare är det snabbt och smidigt sätt att skiva potatisen.
Köttfärsgratäng med potatis
Av receptet blir det ca 4-6 portioner, beror på hur mycket man vill äta
Servings 4 portioner
Ingredients
- 1 kg mjölig potatis
- 600 g nötfärs
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- stekfett
- 2 msk tomatpuré
- 800 g (2 förpackningar) finkrossade tomater
- 1 msk torkad oregano
- ½ msk torkad persilja
- 1 krm muskot
- 2 st köttbuljongtärningar
- 3 dl vatten
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
- 3-4 dl riven ost
Instructions
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala och skiva potatis.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en panna och stek löken utan att den tar färg. Lägg i färsen och stek tills den fått färg. Tillsätt vitlök och stek ytterligare någon minut.
- Tillsätt tomatpuré, oregano, persilja och muskot, stek i någon minut.
- Häll ner krossade tomater och lägg i buljongtärningar. Koka upp och sänk värmen. Häll i vatten, grädde och smaka av med salt och peppar.
- Smörj botten av en ugnssäker form. Varva köttfärsås och potatis i formen. Avluta med ett lager av köttfärsås och toppa med riven ost.
- Ställ i ugnen i ca 60 minuter. Skulle osten få för mycket färg täck gratängen med ugnsfolié. Gratängen är klar när potatisen är mjuk.
- Ta ut gratängen och låt stå en stund för att sätta sig. Servera gärna med sallad.
Senaste kommentarer