Rostbröd med rågmjöl
Riktigt gott rostbröd som blir perfekt när man rostar det i brödrosten. Detta bröd innehåller finmalet rågmjöl. Vi personligen gillar rostbröd som är lite grövre än det bröd som endast är gjort på vetemjöl. Ett grövre mjöl som rågmjöl ger både fin färg till brödet och god smak.

Skriv ut

Rostbröd med rågmjöl

Gott rotbröd som bakas både med vetemjöl och rågmjöl.
Måltid Bröd
Kök bröd
Keyword baka rostbröd, baka rostbröd hemma, bröd med rågmjöl, formfranska, hemgjord rostbröd, rostbröd, rostbröd med råg, rostbröd recept
Förberedelser 2 timmar
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 2 limpor
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl finmalt rågmjöl
  • ca 7 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 st ägg

Topping

  • vallmofrön

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till fingervarmt (37 grader).
  • Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken.
  • Rör ner salt, socker och olja.
  • Tillsätt lite av mjölet i taget. Arbeta degen i maskin eller för hand tills degen är elastisk och lätt kladdig.
  • Täck över degen och låt jäsa i 45 minuter.
  • Klä två brödformar med bakplåtspapper.
  • Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor på ett mjölat bord.
  • Lägg bröden i formarna. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
  • Ställ bröden i ugnen och sänk genast värmen från 250 grader ner till 225 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter.
  • Ta ut bröden och låt bröden svalna i brödformarna.
  • Tips! Om du ska du frysa bröden? Komihåg att skära upp bröden i skivor innan frysning.
css.php