Rostbröd med rågmjöl
Riktigt gott rostbröd som blir perfekt när man rostar det i brödrosten. Detta bröd innehåller finmalet rågmjöl. Vi personligen gillar rostbröd som är lite grövre än det bröd som endast är gjort på vetemjöl. Ett grövre mjöl som rågmjöl ger både fin färg till brödet och god smak.

Rostbröd med rågmjöl
Gott rotbröd som bakas både med vetemjöl och rågmjöl.
Portioner 2 limpor
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 2 msk olivolja
- 3 dl finmalt rågmjöl
- ca 7 dl vetemjöl
Pensling
- 1 st ägg
Topping
- vallmofrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt (37 grader).
- Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken.
- Rör ner salt, socker och olja.
- Tillsätt lite av mjölet i taget. Arbeta degen i maskin eller för hand tills degen är elastisk och lätt kladdig.
- Täck över degen och låt jäsa i 45 minuter.
- Klä två brödformar med bakplåtspapper.
- Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor på ett mjölat bord.
- Lägg bröden i formarna. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
- Ställ bröden i ugnen och sänk genast värmen från 250 grader ner till 225 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter.
- Ta ut bröden och låt bröden svalna i brödformarna.
- Tips! Om du ska du frysa bröden? Komihåg att skära upp bröden i skivor innan frysning.
Senaste kommentarer