Rostbröd med rågmjöl
Riktigt gott rostbröd som blir perfekt när man rostar det i brödrosten. Detta bröd innehåller finmalet rågmjöl. Vi personligen gillar rostbröd som är lite grövre än det bröd som endast är gjort på vetemjöl. Ett grövre mjöl som rågmjöl ger både fin färg till brödet och god smak.
Rostbröd med rågmjöl
Gott rotbröd som bakas både med vetemjöl och rågmjöl.
Portioner 2 limpor
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 2 msk olivolja
- 3 dl finmalt rågmjöl
- ca 7 dl vetemjöl
Pensling
- 1 st ägg
Topping
- vallmofrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt (37 grader).
- Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken.
- Rör ner salt, socker och olja.
- Tillsätt lite av mjölet i taget. Arbeta degen i maskin eller för hand tills degen är elastisk och lätt kladdig.
- Täck över degen och låt jäsa i 45 minuter.
- Klä två brödformar med bakplåtspapper.
- Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor på ett mjölat bord.
- Lägg bröden i formarna. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Bröden ska återfå sin fluffighet upplever du att bröden behöver jäsa längre? Låt bröden jäsa längre.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
- Ställ bröden i ugnen och sänk genast värmen från 250 grader ner till 225 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter.
- Ta ut bröden och låt bröden svalna i brödformarna.
- Tips! Om du ska du frysa bröden? Komihåg att skära upp bröden i skivor innan frysning.
Bra bröd! Hittade detta när jag behövde bli av med en massa mjölk och bakade en dubbel sats. Mycket nöjd med resultatet.
Vilket gott och lätt bröd! Alla älskar det i familjen. Jag ”hällde” den ganska kletiga degen rätt ner i formen och lät det jäsa. Sen in i varmluftsugn 250/225 i 30 min. Blir fantastiskt varje gång!
Jättegott enkelt bröd!
Nu har jag bakat detta bröd för andra gången denna vecka. Fantastiskt enkelt, och framför allt GOTT! Tack
Vad roligt att höra!
Gjorde exakt som receptet men fick platta och tråkiga limpor. Degen jäste fint första jäsningen men upplevde att mkt fluff försvann sen när jag förde över degen till bakbord och ner i formar. De jäste lite i formarna men inte så mkt, skulle jag väntat längre än 30min kanske? God smak men tråkigt att bröden blev alldeles platta…
Tack för din feedback.
Utifrån det du beskriver skulle bröden behövt jäsa längre än 30 minuter under andra jäsningen.
Vid hanteringen när bröden ska formas efter första jäsningen är det inget konstigt att bröden tappar sin fluffigt. Bröden är fyllda med luft från jäsningen och när man hanterar bröden tappar de luft. Det är därför man ofta jäser jästdegar 2 gånger för att de efter hanteringen ska återfå sin fluffigt.
Sen finns det andra faktorer som påverkar hur jäsning generellt som är bra att ha med sig i bakhuvudet när man bakar med jästdegar:
Vid första jäsningen är degen ofta mer varmare. Då man haft i fingervarm vätska och en eventuell arbetat degen i maskin som också bidrar till värme. Vilket resulterar i jäsningen går ganska snabbt första omgången.
Till andra omgången har degen gått ner i temperatur och därför kan det ta längre tid. Men även rumstemperaturen i sitt kök kan påverka jäsningstiden på sommaren är det varmare som gör att en bröddeg jäser snabbare. På hösten/vintern kanske man inte har lika varmt i sitt hem som på sommaren vilket kan leda till kortare jäsningstid.
Jästen kvalité påverkar också.
Vill bara återigen säga tack för din kommentar den uppskattas.
Kommer korrigera i receptet och ändra att andra jäsningen tar cirka 30 minuter men längre tid kan behövas.
Vi har bakat just det här bröden ett antal gånger och då har andra jäsningen tagit 30 minuter. Men ibland blir det så att när fler bakar ett recept och man får olika feedback att man lyckats bra, det tog kortare tid eller att man gjort enligt receptet men kanske hade behövt jäsa längre. Det är just den här feedbacken man som receptkreatör vill ha för att kunna förbättra och tänka igenom olika förhållande som kan tänkas påverka resultatet man får.
Det blev ett långt svar detta men hoppas den kan vara till hjälp.
Ha en fin dag!
Mvh Elina
Tusen tack för svar!! Jag är helt nybörjarer i brödbaksvärlden så behöver alla tips och tankar och feedback jag kan få 😀 kanske testar receptet igen då med lite längre jästid andra jäsningen. Var ju som sagt gott i smaken trots platt första gången!
Hej och tack för receptet.
Testade det i dag och allt gick bra fram till när jag skulle pensla deget med ägget. Fluffigt och fint även efter andra jäsningen. Men så fort jag penslade föll deget med ca 1/3 del. I bakningen blev det oförändrad. Fantastigt gott ändå men jag undrar vad jag gjorde för fel. Klart det är svårt att se felet så där bara men undrar om du har något typs:-)
Hej, ursäkta för sent svar. Det är lite svårt att säga exakt vad felet kan vara. Ett alternativ skulle kunna vara om ägget som penslas på är kylskåpskallt, det kan göra så att degen drar ihop sig. Ett annat är att när man penslar på ägget så penslar man för hårt och det blir ”hål” i degen så luften åker ur. Eller så beror det på jästens kvalitet, ibland även fast jästen inte är gammal kan det hända att det jäser dåligt eller jäsningen går för fort så att det jäser för mycket. När degen jäser för mycket säckar degen ihop.
Älskar det här brödet, bakar det flera gånger i månaden. Tack för bra recept
Hej
Står mitt i brödbakandet och ska sätta på ugnen. Jag har varmluftsugn och undrar vilken temperatur jag ska använda.
Förstår att ditt svar inte hinner komma fram i tid men då vet jag till nästa gång jag bakar ert bröd
varmluft först 225 grader och sen 200 grader 🙂
Så goda och fina limpor. 🍞Hädanefter är det dessa limpor som bakas 🥰
Hur stora brödformar använder ni?
ca 1,8 liters stora
Hej, jag älskar dessa bröd, de är såå goda och krispiga och jag bakar en ny sats så fort brödet håller på att ta slut. Det jag undrar är om man kan kalljäsa i kylskåp över natten om man bakar dem på kvällen och vill ha nybakat bröd på morgonen? Tack på förhand!
Ja det ska gå. Då skulle jag inte värma mjölken fingervarmt utan jag skulle använda kall mjölk i degen.
Blir ett jättegott bröd, jag brukar även ha i solrosfrön och linfrön.
Hej! Det här brödreceptet är ju toppen! Men jag skippar socker och har testat med vatten i st f mjölk, funkar lika bra!
Blev snabbt en favorit här hemma!
Har bakat detta två gånger nu. Allt ser fint ut tills jag ställer in dom i ugnen. Då ”faller dom ihop” på sina ställen.
Grejen är att brödet, när det väl är färdigpackat så är det gott och mjukt inuti. Men dom ser ju ut som ”hej kom å hjälp mig” ????
Att bröd sjunker ihop i ugnen kan bero på olika orsaker. Inom bakning är det många olika faktorer som påverkar slutresultatet (bakning är kemi). En orsak kan vara att brödet fått jäsa för länge. Deg som fått jäsa för länge tenderar att sjunka ihop när de ställs in i ugnen. Exakt hur länge ett bröd ska jäsa beror på förutsättningarna och kan variera utifrån gång till gång. Men faktorer som påverkar jäsningstiden är temperaturen hemma eller var degen får jäsa. Är det varmt = kortare jästid. Är det kallt = längre jästid. Receptet har vi bakat många gånger och vi har ganska så låg rumstemparatur mellan 19-20 grader.
Ett annan möjlig faktor är bröden kanske behöver lite längre tid på riktigt häg värme (250 grader). I vårt recept står det att sänka temperaturen genast när man ställer in bröden. Men alla ugnar är olika och olika bra på att hålla värme. Så en sak att prova är att ställa in bröden på 250 grader och låta dem stå på 250 grader i ca 2-3 minuter och sen sänka temperaturen.
Hur bakar du bröden Lägger du bröden i bakform? Om inte och bara lägger på vanlig plåt kommer bröden ha svårt att hålla sin form.
Hoppas svaret kan hjälpa.
Ha en fin dag /Elina
Skulle stå färdigbakat inte färdigpackat.
Var i ugnen ska brödet stå?
Mitten av ugnen