Ryggbiff med klyftpotatis, tomatsallad och bearnaisesås
Detta är så gott! Vad mer behöver man säga? Ja, inte så mycket än att detta är en rätt som alltid fungerar när man vill lyxa till det mitt på vardagen eller till helgen.
Ryggbiff med klyftpotatis, tomatsallad och bearnaisesås
En riktigt god måltid.
Portioner 2 portioner
Ingredienser
Klyftpotatis
- 500 g fast potatis
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- torkad timjan
- torkad rosmarin
- paprikapulver
Tomatsallad, vi gör denna sallad efter känsla
- valfri mängd mini plommontomater
- valfri mängd finhackad rödlök
- en skvätt olivolja
- en skvätt vitvinsvinäger
- salt
- svartpeppar
- färsk hackad persilja
Ryggbiff
- 2 st skivor av ryggbiff
- salt
- olja till stekning
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 näve färsk timjan
- en rejäl klick smör
- svartpeppar
Bearnaisesås
- 150 g smör
- 3 msk finhackad schalottenlök
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3 msk vatten
- 4 st hela vitpepparkorn
- 2 tsk torkad dragon
- 3 st rumsvarma äggulor
- salt
- svartpeppar
- + eventuellt smaksättning som sambal oelek, chili eller vitlök (valfritt)
Instruktioner
Klyftpotatis
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skär potatis i klyftor och lägg över på plåt.
- Ringla på med olivolja.
- Krydda rikligt med salt, svartpeppar, timjan, rosmarin och paprikapulver.
- Ställ i ugnen tills potatisen fått fin färg, ca 20-30 minuter.
Tomatsallad
- Skär tomater i mindre bitar. Lägg över i en skål.
- Tillsätt rödlök, olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och persilja.
- Blanda samman och ställ åt sidan.
Ryggbiff
- Salta köttet (Salta köttet gärna ca 15 minuter innan det ska stekas, då hinner saltet dras in i köttet och ger god smak).
- Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg köttet i pannan tillsammans med vitlök och örter. Stek köttet på högvärme tills det är brynt på steksidan. När du vänder på köttet lägg i en klick smör och börja ösa köttet med stekfettet. Stek köttet till önskad innertemperatur. Använd gärna termometer. 50-52 grader för rare, 54-58 grader för medium och 68+ grader för well done.
- Efter stekning låt köttet vila i minst 5 minuter.
- Innan servering strö över svartpeppar.
Bearnaisesås
- Lägg finhackad schalottenlök, krossade vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Häll i vitvinsvinäger och vatten.
- Ställ kastrullen på spisen och koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Sila ur vätskan i en rostfri bunke eller tjockbottnad kastrull.
- Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häll över i en skål utan att ta med det vita grumliga slaggämnena. Ställ smöret åt sidan.
- Notis: Nästa steg kan man välja om man ill vispa ihop såsen över vattenbad eller direkt över spisplattan. Vattenbad rekommenderas för nybörjare medan är man van kan man göra den direkt över spisen. Det viktigast är att hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt. Blir det för varmt kommer såsen spricka. Såsen börjar spricka om temperaturen överstiger 65 grader för det är då äggulorna börjar koagulera.För vattenbad: värm upp en kastrull med vatten. Vispa din sås i en rostfri bunke ovanför vattenbadet.
- Ta kastrullen/skålen med vitvinsvinäger vätskan och ställ det över vattenbadet/spisplattan. Tillsätt äggulorna och vispa för hand eller med elvisp till en fluffig krämig konsistens. Var försiktigt med värmen, är det för varmt kommer äggulorna koagulera och såsen kommer att spricka.
- Börja med att droppa lite smör i taget under kraftig vispning. Häll sedan smöret i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa såsen tills den tjocknar.Notis: Upplevs såsen vara riktigt tjock och på väg att spricka kan man tillsätta några droppar vatten för att få en mer ritning konsistens. Under uppvärmningen avdunstar vatten från såsen och med att tillsätta någon droppe vatten när såsen upplevs för tjock kommer även förhindra såsen från att spricka.
- Smaka av såsen med dragon, salt och peppar och eventuell annan önskad smaksättare.
- Servera.
Senaste kommentarer