Ägg- och rödlöksröra
Ägg - och rödlöksröraEnkel och god sås med kokta ägg och rödlök. Den här kalla såsen passar perfekt till olika fiskrätter eller som sås på buffébordet. Ägg – och rödlöksröra Enkel och god kall sås med ägg och rödlök. 3 st ägg 1 dl majonnäs 3 dl gräddfil 1 st liten...
Gräddig lingonsås
Gräddig lingonsås4 portionerTillagningstid ca 15 minuter 4 dl visp- eller matlagningsgrädde 1/2 msk kalvfond 1/2 msk kinesisk soja1/2 tsk torkad timjan saltpeppar1 dl lingonsylt Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Tillsätt grädde, fond, soja och timjan i pannan....
Pepparsås
Tillagningstid ca 30 minuterger ca 4-5 dl sås 2 msk vitpeppar1 schalottenlök1/2 msk grönpeppar3 dl vatten1/2 msk kalvfond1 dl rödvin2 msk konjak2 dl gräddeev. maizena Rosta vitpeppar i en torr panna, krossa sedan grovt i en mortel.Finhacka schalottenlök och stek i en...
Lime- och färskostkräm
Lime- och färskostkrämen.4 portioner 200 g philadelphiaost, vitlök och örterrivet skal från 1 limesaft från 1 lime2 tsk olivoljasaltpeppar Lägg philadelphiaosten i en skål. Riv ner skalet från en lime och pressa sedan över limesaft. Blanda ner olivoljan och smaka av...
Vitlöks- och citronsås
Vitlöks- och citronsås 2-4 portioner Tillagningstid 10 minuter 2 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 1 msk olivolja saft från citron salt peppar Blanda crème fraiche, olivolja, salt och peppar. Pressa ner vitlöksklyftan och pressa över valfri mängd citronsaft efter...
Aioli
Aioli Receptet ger ca 2 dl aioli Tillagningstid under 15 minuter 2 äggulor1 tsk dijonsenap 1 tsk vitvinsvinäger 1 dl olivolja1 dl rapsolja 2 vitlöksklyftor salt Se till att ha rumsvarma ingredienser innan du gör aiolin. Blanda samman äggulor, senap och vinäger. Börja...
Fetaoströra
Fetaoströra 4 portionerTillagningstid under 15 minuter 2 1/2 dl crème fraiche100 g fetaost1 tsk olivolja1 tsk citronsaftsaltpeppar Lägg crème fraiche i en skål och krydda med salt och peppar. Smula över fetaosten och rör ihop till en röra med olivolja och citronsaft....
Rödvinssås
RödvinssåsGer ca 1 1/2 dl. 1 morot2 schalottenlökar1-2 msk smör1 tsk tomatpuré1 krm timjan, torkad1 msk kalvfond6 persiljestjälkar3 dl rött vinsaltmalen svartpeppar Skala och hacka lök och morot. Fräs lök och morot i 1 msk smör i ca 5 minuter tills löken är mjuk....
Skagenröra
Skagenröra 4 portioner Tillagningstid över 30 minuter 1 kg räkor med skal 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 1 tsk dijonsenap 1/2 tsk salt 3 dl rapsolja 2 tsk vatten (kan uteslutas)1 kruka dill Skala räkorna. Lägg räkorna i en bunke och ställ åt sidan. Blanda samman...
Bearnaisesås
Bearnaisesås En bra grundsås att kunna samt att göra sin egna blir så himla gott. Visst det kräver lite teknik för detta är en emulsionsås det handlar om. Vad är en emulsion? Kort sagt kan man säga att det är en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig...
Avokado- och koriandersås
Avokado- och koriandersås Tillagningstid 10 minuter 2 avokado 2 dl crème fraiche 3/4 kruka koriander 1 lime chiliflakes salt peppar Gröp ur avokados och lägg i en matberedare, tillsätt crème fraiche och koriander. Pressa över limesaft och tillsätt chiliflakes efter...