Sockerkaka
En bit klassisk sockerkaka tillsammans en kopp kaffe är riktigt gott och även underskattat. En välgjord sockerkaka enligt oss ska vara fluffig och saftig.
Vad ska man tänka på när man bakar sockerkaka?
Det finns några viktiga punkter att tänka på när man bakar en sockerkaka, följande punkter är:
- Vispa ägg och socker så det blir riktigt vitt och pösigt. En bra riktlinje är att vispa längre än vad man tror. Vi brukar vispa i minst 5 minuter. Det man vill uppnå är att få in så mycket luft som möjligt. Detta kommer göra att sockerkakan blir luftig och hög.
- Sikta de torra ingredienserna två gånger. Först i en egen bunke/skål och sedan ner i äggsmeten. Detta för att undvika mjölklumpar i smeten som lätt bildar mjölfickor när man vänder ihop smeten.
- Vänd de siktade torra ingredienserna försiktigt i äggsmeten med en slickepott. Man ska inte vispa. Vispning leder till att gluten börjar bildas och tar bort luften ur smeten. Vilket leder till en kompakt sockerkaka.
Vad orsakar en sprucken sockerkaka?
En sprucken sockerkaka beror på att de torra ingredienserna inte är ordentligt blandade med varandra, innan man blandar ner dem i äggsmeten. Är mjölet och bakpulver dåligt blandade kan det leda till en ojämn gräddning. Säg till att blanda de torra ingredienserna noggrant med varandra innan de blandas med äggsmeten.
Ytterligare en orsak till en sprucken sockerkaka kan vara att ugnen är för varm vid gräddningen. Sockerkaka gräddas generellt i nedre delen av ugnen på 175 grader. Kontrollera temperaturen på din ugn med en ugnstermometer.
Sockerkaka
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj in och bröa en sockerkaksform.
- Smält smöret. Tillsätt mjölken och ställ åt sidan.
- Blanda samman de torra ingredienserna noggrant. Sikta igenom en finmaskig sil ner i en egen bunke, ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Det tar ca 5 minuter att få det riktigt vitt och fluffigt.
- Tillsätt mjölk och smörblandningen och sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Vänd ihop smeten försiktigt med en slickepott. Se till att vända ordentligt så inga mjölfickor finns kvar i smeten.
- Häll smeten i sockerkaksformen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Kakan är klar när inga smulor fastnar på en provsticka/tandpetare alternativt när innertemperaturen är 96-98 grader.
- Ta ut kakan och låt svalna i 10 minuter. Stjälp upp sockerkakan på ett fat och låt svalna helt under formen.
- Garnera sockerkakan med t.ex. florsocker innan servering.
- Förvara sockerkakan under sockerkaksformen i rumstemperatur. Lägg gärna en ren kökshandduk över formen. Sockerkakan kommer att hålla sin saftighet i ca 2-4 dagar. Går jättebra att frysa in.
Senaste kommentarer