Spaghetti- och köttfärssåspaj
4 portioner
Tillagningstid ca 60 min
Ugnstemperatur 200 grader

Pajbotten 
250 g spaghetti
2 ägg (rumsvarma)
100 g riven parmesan

Sätt ugnen på 200 grader. Koka spaghetti tills det är al dente. Häll av pastavattnet och spara 0,5 dl pastavatten till köttfärssåsen. Låt spaghettin torka, viktigt att spaghettin är torr annars blir inte pajskalet bra. Blanda ner äggen och blanda väl med spaghettin. Blanda sedan i parmesanen, spar lite parmesan till garnering. Rör om tills konsistensen känns krämig och lite som ”klister”. Lägg spaghettiblandningen i en pajform ca 26-28 cm och tryck upp spaghettin mot kanten så det bildas ett håll i mitten av formen där köttfärssåsen ska få plats.

Köttfärssås 
1 gul lök
500 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1,5 msk oxfond
2 msk tomatpuré
salt
peppar
400 g krossade tomater
örtsalt
2 msk basilika (fryst)
1/2 kruka färsk persilja
0,5 dl pastavatten
1 msk olivolja till stekning

Hacka gul lök. Hetta upp en panna med olivolja och stek sedan löken utan att det tar färg. Ha i färsen, pressa ner vitlöken och stek tills färsen fått färg. Krydda med oregano och timjan, häll sedan i oxfond, smaka av med salt och peppar. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och låt såsen puttra i några minuter. Krydda med örtsalt, basilika, persilja och häll ner pastavatten i såsen. Köttfärssåsen blir godare ju längre den får puttra.
Häll sedan över köttfärssåsen i pajformen och toppa med riven parmesan. Ställ pajen mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

css.php