Tekakor med grahamsmjöl
Tekakor är en stor favorit här hemma. De här tekakorna innehåller grahamsmjöl för att få en mer grov tekaka. Den är fortfarande luftig och hög som en tekaka ska vara. Vi gillar när bröd innehåller fullkorn för det ger en mer mättnadskänsla och bidrar till smak.
Önskar du recept på andra tekakor?
Kolla in detta recept med tekakor med rågmjöl klicka här.
Eller det här receptet på vanliga tekakor utan fullkorn klicka här.
Tekkakor med grahamsmjöl
Goda luftiga och höga tekakor med grahamsmjöl. Av receptet får du ut ca 14-16 tekakor.
Portioner 14 st
Ingredienser
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ½ dl vatten
- 3 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 1 st ägg
- 3 dl grahamsmjöl
- 8-9 dl vetemjöl special
Instruktioner
- Smula jästen ner i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull.Tillsätt mjölk och vatten och kontrollera gärna tempen med en termometer. Vätskan ska vara fingervarmt (37) grader, är det för varmt, vänta då tills vätskan svalnat ner till 37 grader.
- Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och ägg och rör runt.
- Tillsätt all grahamsmjöl och tillsätt vetemjöl special lite i taget samtidigt som degen arbetas med hjälp av en köksassistent eller för hand.Arbeta degen i ca 10 minuter med maskin eller ca 20 minuter för hand. Degen ska vara smidig men inte alla för klibbig, men tillsätt inte för mycket mjöl annars riskerar bröden att bli torra.
- Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek det tar ca 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stjälp upp degen på ett välmjölat bord. Kavla ut degen så den blir ca 1 cm tjock. Stansa ut runda tekakor med en rund form, ca 11 cm i diameter. Återupprepa processen tills all deg använd. Sista degbiten kan formas och plattas till för hand eftersom den mycket sannolikt kommer bli en mini tekaka.
- Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Ställ tekakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Senaste kommentarer